28. 11. 2020 - 11:05
SLAŽETE SE? Ovaj Maradonin gol Boban smatra najvećim ikada!
907
Shares
SLAŽETE SE? Ovaj Maradonin gol Boban smatra najvećim ikada!

SLAŽETE SE? Ovaj Maradonin gol Boban smatra najvećim ikada!

28. 11. 2020 - 11:05
0
Shares

Sigurno je zabio najkontroverzniji gol u povijesti nogometa. I nikad se, žale se Englezi, nije ispričao za Božju ruku.

Zabio je i najbolji gol stoljeća, kako je Fifa nazvala slalom preko pola terena kroz šest engleskih "čunjeva".

Ma nazabijao se Diego Maradona svakakvim krasotica. Zato i jest (po)najboljih svih vremena. I tko bi popamtio sve njegove golčine.

Ali jedan se posebno urezao u pamćenje pogotovo nogometnih fanova u Italiji. Jer kad Zvonimir Boban izjavi ovo, onda znate da je riječ o majstoriji. A Zvone je nakon Diegove smrti rekao:

- Nikad nitko neće igrazi elegantnije i nitko neće zabiti gol kao što je Maradona zabio Juventusu iz indirekta, što smatram najvećim golom u povijesti nogometa.

Bilo je to 3. studenoga 1985. Maradonin je Napoli ugostio vodeći Juventus, koji je imao osam pobjeda u prvih osam kola. Taj je Juve, s trenerom Giovannijem Trapattonijem i asovima poput Michela Platinija i Michaela Laudrupa, bio i europski i svjetski prvak.

Ali kišni je Napulj ključao na krilima optimizma jer napokon je dočekao igrača koji im može donijeti Scudetto. Bio je to naravno Diego Armando Maradona.

Napoli je jalovo napadao, Juventus se branio zadovoljan i bodom, a u 39. minuti obje su momčadi ostale s igračem manje nakon isključenja Salvatorea Bagnia i Sergija Bria.

A onda je u 70. minuti Napoli dobio indirektan udarac na 12-13 metara od gola. Eraldo Pecci i Diego Maradona bili su uz loptu, Juventusov je golman Stefano Tacconi postavio velik živi zid svega pet metara od lopte, a dok su igrači Napolija prosvjedovali sucu da pomakne zid, iziritirani Maradona rekao je Pecciju:

- Ajde, dotakni mi loptu!

- Jesi li lud? Nema mjesta, pa vidiš kako je zid blizu - odgovorio mu je suigrač.

- Nema veze, svejedno ću zabiti gol.

I zabio je. Zavukao je loptu preko zida i oko nemoćnog Tacconija. Napoli je pobijedio 1-0, te sezone još nije bio prvak, ali jest iduće. A te je večeri Maradona pokazao kako je Juve pobjediv. I što sve može njegova ljevica.

Učitaj još novosti