26. 11. 2020 - 22:00
Deset najluđih trenutaka iz karijere Diega Maradone: Ovoga se...
907
Shares
Deset najluđih trenutaka iz karijere Diega Maradone: Ovoga se sigurno sjećate

Deset najluđih trenutaka iz karijere Diega Maradone: Ovoga se sigurno sjećate

26. 11. 2020 - 22:00
0
Shares

Povodom smrti Diega Maradone prenosimo stari tekst s portala Goal.com o deset najluđih trenutaka njegove veličanstvene karijere.

maradona

10. Pele i Fifa

Nije tajna da je Maradona bio zakleti neprijatelj Fifine politike i njene istaknute figure Pelea. Na prijelazu tisućljeća Fifa je odlučila dodijeliti nagradu za najboljeg igrača 20. stoljeća. O pobjedniku je trebala odlučiti javnost i to uglavnom glasovima na Fifinoj web stranici. Maradona je uvjerljivo pobijedio, osvojivši 53,6 posto glasova, a Pele je bio drugi s 18,53 posto. Potom je Fifa odlučila dodijeliti još jednu nagradu, o kojoj je odlučivao "nogometni odbor". Za dobitnika je izabran Pele.

Tijekom dodjele Maradona je pokazao svoje gađenje prema Fifinoj politici, napustivši svečanost odmah nakon što je dobio svoju nagradu, a prije nego što je Pele stigao preuzeti svoju.

9. Ruka razuma

Maradoni je 2000. godine dojadilo neprestano upadanje paparazza u njegov osobni život pa je reagirao udarcem i razbijanjem prozora na vozilu fotoreportera. Diego je ovaj incident objasnio ovim riječima: "Ako sam 1986. godine rekao da je gol protiv Engleza bio posljedica Božje ruke, onda danas objavljujem da ovo slomljeno staklo dolazi od ruke razuma."

8. S puškom u ruci

Samo nekoliko mjeseci prije Svjetskog prvenstva 1994. godine u SAD-u Maradona se mučio s formom i kondicijom, a novinari su ga proganjali. Na narušavanje privatnosti Diego je odgovorio pucnjavom iz zračne puške prema novinarima ispred svoga doma u Morenu. Neki su reporteri pritom lakše ozlijeđeni.

7. Maradona Karate Kid

Potkraj nesretne dvije sezone u Barceloni Maradona je sudjelovao u nevjerojatnoj tučnjavi s igračima Athletic Bilbaa nakon utakmice. Dvije momčadi koje su u to vrijeme bile ogorčeni neprijatelji sastale su se u finalu Kupa kralja 1984. godine. Athletic je u gruboj utakmici pobijedio 1:0, ali nakon posljednjeg sučevog zvižduka izbio je pakao u kojem su sudjelovali i igrači i stručni stožeri. Maradona je bio jedan od glavnih protagonista, izvodeći brojne akrobatske leteće karate udarce.

6. Maradonina psovka

Argentina je u finale Svjetskog prvenstva 1990. ušla bez simpatija globalne navijačke scene. Njihov negativni i cinični nogomet nije im priskrbio potporu fanova pa je argentinska himna u finalu na rimskom Olimpicu dočekana zvižducima publike koja je podržavala Zapadnu Njemačku. Maradona je reagirao dvaput u kameru izgovorivši španjolski izraz "hijos de puta" - kurvini sinovi. Nije trebalo biti posebno spretan u čitanju s usana da bi se shvatilo što je rekao.

5. Maradonine suze

Maradona je oduvijek imao emotivan karakter, ali nikad to nije bilo očitije nego tijekom finala Svjetskog prvenstva 1990. protiv Zapadne Njemačke. Vrlo slaba argentinska reprezentacija uspjela se nekako dovući do finala u Rimu nakon pobjeda izvođenjem jedanaesteraca protiv Jugoslavije i Italije. U finalu je bilo turobno i pomalo žestoko. Dvojica Argentinaca su isključena, a Njemačka je do pobjede došla pogotkom Andreasa Brehmea iz nepostojećeg jedanaesterca. Bilo je to previše za emotivnog Maradonu, koji se svađao sa sucem dok je Argentina gubila svjetski naslov, a potom je sa srebrnom medaljom oko vrata briznuo u plač.

4. Maradonine izbuljene oči

Maradonino sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u bilo je vrlo upitno nakon nekoliko bremenitih godina u Sevilli i Newell's Old Boysima te borbe s prekomjernom tjelesnom težinom. Međutim, nekako se uspio na vrijeme vratiti u formu. Štoviše, u prvoj utakmici protiv Grčke (4:0) postigao je briljantan vodeći pogodak za Argentinu. No njegovo slavlje ostat će zabilježeno kao jedno od bizarnijih u povijesti jer Maradona je potrčao prema kameri uz teren i vikao dok su mu se zjenice raširile kao u narkomana.

3. Peleov "debi s momkom"

Maradonu i Pelea mediji su često nazivali dvojicom najvećih nogometaša u povijesti, ali oni nikad nisu bili u dobrim odnosima. Godinama su dvojica slavnih Južnoamerikanaca razmjenjivala uvrede. U ožujku 2009. godine Pele je Maradonu nazvao "lošim uzorom" za djecu zbog njegove ovisnosti o drogama. Maradona mu je odgovorio na konferenciji za novinare u Argentini. Na pitanje što kaže na glasine da je Pele izgubio nevinost s muškarcem, Diego je rekao: "Što želite da kažem? Debitirao je s momkom."

2. Maradonin zaron

Argentina je u pretposljednju kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. protiv Perua u Buenos Airesu ušla s imperativom pobjede. Po jakoj kiši, s Maradonom kao izbornikom, Argentinci su vodili 1:0, ali su Peruanci izjednačili u 89. minuti pogotkom Hernana Rengifoa. Nade u plasman na SP su kopnjele, a Maradonin pogled je potonuo. Međutim, u sudačkoj nadoknadi Martin Palermo uspio je zabiti za 2:1 i tako održati argentinske nade do posljednje utakmice s Urugvajem. Ova dramatična završnica izludila je Maradonu, potrčao je uz aut-liniju i teatralno se bacio na poplavljeni travnjak.

1. Božja ruka

Najkontroverzniji pogodak u povijesti svjetskih prvenstava dogodio se u četvrtfinalu SP-a 1986. u Meksiku između Argentine i Engleske. Pri rezultatu 0:0 nakon šest minuta igre u drugom poluvremenu Maradona je iskoristio pogrešku Stevea Hodgea, skočio iznad vratara Petera Shiltona i vanjskim dijelom lijeve šake poslao loptu u mrežu. Sudac nije uočio igranje rukom i Argentina je povela. Nekoliko minuta kasnije Maradona je postigao gol stoljeća nakon što je predriblao pola engleske momčadi. Argentina je pobijedila 2:1 i kasnije postala svjetski prvak. 

Nakon utakmice Maradona je rekao da je gol postignut "malo Maradoninom glavom, a malo Božjom rukom", dodavši kako je to bila osveta za argentinski poraz u Falklandskom ratu s Engleskom četiri godine ranije.

Sport.ba/Goal

Učitaj još novosti