20. 11. 2020 - 22:36
Zašto su Miralem Pjanić i Frenkie de Jong dobitna kombinacija...
907
Shares
Zašto su Miralem Pjanić i Frenkie de Jong dobitna kombinacija za vezni red Barcelone?

Zašto su Miralem Pjanić i Frenkie de Jong dobitna kombinacija za vezni red Barcelone?

20. 11. 2020 - 22:36
0
Shares

Onog trenutka kada je Ronald Koeman najavio da će Barcelona u novoj sezoni igrati u formaciji 4-2-3-1, mnogi su pomislili da je Sergio Busquets završio svoju karijeru u Barceloni bar kada je u pitanju početna postava iste.

Španac je bio najlošiji u redovima katalonskog diva u Lisabonu kada je Bayern pregazio Barcelonu, a polako su i godine stizale sjajnog veznjaka. Upravo su mnog vidjeli da bi zbog toga Miralem Pjanić mogao dobiti ogromnu priliku pokraj Frenkie de Jonga u igri Barcelone.

Ipak, nakon nekoliko prvih mjeseci Pjanić još uvijek čeka prvi susret da započne u prvih jedanaest u domaćim takmičenjima, a nedavno je u razgovoru za francuski Canal+ istakao da je u najboljem klubu na svijetu, ali da nije zadovoljan.

Ovoga puta Busquets je ozlijeđen i Koeman je primoran da vjeruje upravo Pjaniću i De Jongu, a statistika pokazuje da je to zapravo dobitna kombinacija za katalonski klub. Kada je ovaj dvojac u veznom redu Barcelona ima gol razliku od 7:1, te je upravo sa njima dvojicom na terenu pružila najbolju partiju ove sezone u Torinu protiv Juventusa u okviru Lige prvaka.

Tu je Pjanić pokazao sav svoj kvalitet i apsolutno je iskontrolisao vezni red i utakmicu, a prema statistici dosta je ubrzao protok lopte s obzirom na to da se Pjanić često odlučuje na duge lopte za razliku od Busquetsa uglavnom igra na kratka dodavanja.

Naravno, procenti su kod Malog princa lošiji, ali to svakako ogleda njegov rizik koji preuzima u samoj igri, te je tako viš riskantno sa njegovim dodavanjima da napravi pogrešku.

Ipak, pravi test za dvojac De Jong-Pjanić će biti na Wanda Metropolitanu, a ono što je zanimljivo jeste da su upravo njih dvojica igrali na suprotnim stranama u okviru Lige nacija. Pjanić je tako dobio idealnu priliku da dokaže Koemanu da je dosta korisniji od Busquetsa.

Učitaj još novosti