22. 10. 2020 - 17:34
Mijenjaju se pravila u rukometu: Ovo će ga učiniti...
907
Shares
Mijenjaju se pravila u rukometu: Ovo će ga učiniti atraktivnijim i dinamičnijim

Mijenjaju se pravila u rukometu: Ovo će ga učiniti atraktivnijim i dinamičnijim

22. 10. 2020 - 17:34
0
Shares

Ukoliko nova pravila prođu testiranje i odobri ih Komisija za natjecanje i pravila igre IHF-a, pravila će se implementirati u sljedećem olimpijskom ciklusu

Međunarodni rukometni savez (IHF) počeo je u katarskoj Dohi s iskušavanjem tri nova pravila igre, s kojim će pokušati rukomet učiniti atraktivnijim, privlačnijim i dinamičnijim.

Prva promjena pravila se odnosi na pasivnu igru u napadu, kojim bi u trenutku kada suci podignu ruke za pasivnu igru napadačke ekipe bila dopuštena još samo četiri dodavanja umjesto dosadašnjih šest.

Druga promjena se odnosi na izvođenje lopte sa sredine igrališta kada se primi gol. Dosad se “brzi centar” izvodio na način da igrač mora stajati na crti sredine terena i ne smije se ometati od protivničkih igrača u radijusu od metar i po. Prema novome, centar se može izvoditi unutar središnjega kruga promjera tri metra u kojem ne smije biti protivničkih igrača.

Napokon, treće pravilo se odnosi na zaštitu golmana. Dosad je namjerno gađanje loptom glave golmana bilo sankcionirano samo prilikom izvođenja sedmeraca, a sada će se s dvije minute kažnjavati takvi pokušaji s bilo kojeg dijela terena, pod uvjetom da napadač nije nepravilno zaustavljen od strane igrača u odbrani.

Sve promjene će se testirati na utakmicama katarskog državnog prvenstva.

Ukoliko nova pravila prođu testiranje i odobri ih Komisija za natjecanje i pravila igre IHF-a, pravila će se implementirati u sljedećem olimpijskom ciklusu.

(Net.hr)

Učitaj još novosti