20. 10. 2020 - 23:06
Britanci: Rusi sabotiraju Olimpijske igre
907
Shares
Britanci: Rusi sabotiraju Olimpijske igre

Britanci: Rusi sabotiraju Olimpijske igre

20. 10. 2020 - 23:06
0
Shares

Velika Britanija je osudila, kako je navela, pokušaje ruske vojne obavještajne službe (GRU) da zlonamjernim cyber-napadima poremeti odvijanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara sljedeće godine u Tokiju.

screenshot-15

Britanski dužnosnici rekli su da je jedinica 74455 ruske vojne obavještajne agencije GRU provela operacije "cyber-izviđanja" protiv organizatora Igara, dobavljača logistike i sponzora, odbivši izvijestiti o detaljima i vrsti napada ili objaviti jesu li bili uspješni. Britanci su objavili da je ta aktivnost uključivala stvaranje lažnih web stranica i mrežnih računa koji se predstavljaju kao ključne osobe koje će se koristiti u budućim pokušajima hakiranja.

"Postupci GRU-a protiv Olimpijskih i Paraolimpijskih igara cinični su i bezobzirni. Osuđujemo ih najoštrije moguće", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab. 

Rusiji su prije četiri godine zabranjeni ili ograničeni nastupi na velikim sportskim priredbama zbog široko rasprostranjenih kaznenih djela u svezi dopinga.

Napadi na Igre 2020. posljednji su u nizu pokušaja hakiranja međunarodnih sportskih organizacija za koje zapadni dužnosnici i stručnjaci za kibernetsku sigurnost tvrde da ih je Rusija organizirala otkako je izbio doping skandal prije pet godina. Moskva je više puta demantirala optužbe.

Britanija je rekla da su ti napadi uključivali hakiranje ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji, koja je kompromitirala stotine računala, ukinula pristup internetu i omela "feedove emitiranja".

Napad u Južnoj Koreji istražni organi su i ranije povezivali s Rusijom, ali je izgledao kao djelo kineskih ili sjevernokorejskih hakera, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Sport.ba/Index

Učitaj još novosti