20. 10. 2020 - 08:27
VEČERAS POČINJE NOVA SEZONA LIGE PRVAKA: Tri Bosanca kreću s...
907
Shares
VEČERAS POČINJE NOVA SEZONA LIGE PRVAKA: Tri Bosanca kreću s Camp Nou stadiona

VEČERAS POČINJE NOVA SEZONA LIGE PRVAKA: Tri Bosanca kreću s Camp Nou stadiona

N1
20. 10. 2020 - 08:27
0
Shares

Nova sezona UEFA-ine Lige prvaka počet će večeras utakmicama prvog kola grupne faze, a titulu prvaka Evrope branit će minhenski Bayern.

Nakon što je pandemija koronavirusa natjerala UEFA-u da prošle sezone promijeni sistem takmičenja od četvrtfinala, od ove se vraćamo "na staro".

Kao i obično 32 kluba podijeljena su u osam grupa sa po četiri ekipe. Po dvije najbolje iz svake grupe će se plasirati u osminu finala, a trećeplasirana takmičenje nastavlja u Evropskoj ligi. Do finala će se igrati revanš susreti, a duel za titulu prvaka Evrope igrat će se na stadionu Ataturk u Istanbulu 29. maja 2021. godine. Finale se na Bosforu trebalo igrati i 2020. godine, ali je pomjereno zbog pandemijer koronavirusa. Stadion prima 70.000 gledatelja, a na njemu je odigran legendarni duel Liverpoola i Milana 2005. godine, kada su Redsi osvojili titulu prvaka nakon nevjerovatnog povratka i jedanaesteraca.

Umjesto svakih 14 dana zbog zgusnutog rasporeda koji je uzrokovala pandemija koronavirusa ovaj put gledat ćemo duele Lige prvaka gotovo svakih sedam dana, izuzev u periodu stanke za odigravanje reprezentativnih duela u baražu za Euro i Ligi nacija sredinom novembra.

Kada su u pitanju navijači UEFA je od oktobra dozvolila prisustvo publike tamo gdje to dozvoljava i lokalna zajednica. Navijači će moći prisustvovati utakmicama Lige prvaka u Njemačkoj i Francuskoj, ali ne i u Engleskoj gdje se još uvijek igra pred praznim tribinama.

U onim državama u kojima je dozvoljeno prisustvo navijača tribine ne smiju biti ispunjene više od 30 posto. UEFA-ina odluka da otvori kapije navijačima, tamo gdje to dozvoljava lokalna zajednica, došla je nakon uspješbog pilot projekta prošlog mjeseca, kada je 15.000 navijača posmatralo duel Bayerna iz Minhena i Seville na Puskas Arena stadionu u Budimpešti.

Bosna i Hercegovinu predstavljat će Miralem Pjanić u redovima Barcelone, a večeras će igrati protiv dva sunarodnika. Katalonci otvaraju sezonu protiv Ferencvaroša za koji igraju Adnan Kovačević i Eldar Ćivić. U grupi G još su Juventus i Dynamo Kijev. Ova grupa bit će izuzetno zanimljiva i zbog novih okršaja Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

Edin Višća će sa svojim Bašakšehirom igrati u grupi s PSG-om, Manchester Unitedom i Leipzigom. Lazio Senada Lulića je u grupi F, ali reprezentativac Bosne i Hercegovine nije prijavljen za duele Lige prvaka. Protivnici Nebeskoplavim su Zenit, Borussia Dortmund i Club Brugge. Sportski direktor Bayerna i član Upravnog odbora ovog kluba Hasan Salihamidžić u odbranu titule prvaka Evrope kreće iz grupe A u kojoj još igraju Atletico Madrid, RB Salzburg i Lokomotiv Moskva.

Grupe Lige prvaka:

Grupa A: Bayern Munchen (Njem), Atletico Madrid (Špa), RB Salzburg (Aut), Lokomotiv Moskva (Rus).

Grupa B: Real Madrid (Špa), Šahtar (Ukr), Inter (Ita), Borussia Moenchengladbach (Njem).

Grupa C: Porto (Por), Manchester City (Eng), Olympiakos (Grč), Marseille (Fra).

Grupa D: Liverpool (Eng), Ajax (Niz), Atalanta (Ita), Midtjylland (Dan).

Grupa E: Sevilla (Špa), Chelsea (Eng), Krasnodar (Rus), Rennes (Fra).

Grupa F: Zenit (Rus), Borussia Dortmund (Njem), Lazio (Ita), Club Brugge (Bel).

Grupa G: Juventus (Ita), Barcelona (Špa), Dynamo Kijev (Ukr), Ferencvaros (Mađ).

Grupa H: PSG (Fra), Manchester United (Eng), RB Leipzig (Njem), Istanbul Basaksehir (Tur).

Parovi 1. kola

Utorak - 20. oktobar:

Grupa E: Chelsea - Sevilla, Rennes - Krasnodar (21:00).

Grupa F: Zenit - Club Brugge (18:55), Lazio - Dortmund (21:00).

Grupa G: Dynamo Kijev - Juventus (18:55), Barcelona - Ferencvaros (21:00).

Grupa H: PSG - Manchester United, Leipzig - Istanbul Başaksehir (21:00).

Srijeda - 21. oktobar:

Grupa A: Salzburg - Lokomotiv Moskva (18:55), Bayern - Atletico Madrid.

Grupa B: Real Madrid - Šahtar Donjeck (18:55), Inter - Borussia Monchengladbach.

Grupa C: Manchester City - Porto, Olympiacos - Marseille.

Grupa D: Ajax - Liverpool, Midtjylland - Atalanta.

Učitaj još novosti