03. 10. 2020 - 18:30
LEGENDI JUGOSLAVIJE OTELI STAN JER JE SRBIN: Ove riječi su mu...
907
Shares
LEGENDI JUGOSLAVIJE OTELI STAN JER JE SRBIN: Ove riječi su mu UREZANE u pamćenje, iza svega se krije JEDNA TAJNA

LEGENDI JUGOSLAVIJE OTELI STAN JER JE SRBIN: Ove riječi su mu UREZANE u pamćenje, iza svega se krije JEDNA TAJNA

03. 10. 2020 - 18:30
0
Shares

Dovoljno je samo reći Vladimir Pecelj da oni stariji ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini zastanu i prisjete se legendarnih vremena Veleža i tog igrača, rekordera kluba s 425 nastupa.


I umjesto da ga mediji danas zovu zbog fudbalskih tema, da se prisjeti ljepših vremena, svojih nastupa, kultnog mostarskog BMV-a, djece sportista i drugih sličnih stvari, sa njim je "Večernji list" pričao o temi koja je bolna i za Vladimira i za sve koji ga poznaju.

Naime, Pecelj je 1988. godine u novoj zgradi u Zaliku u Mostaru kupio prostor za stan, sve uredno platio, ali danas u taj stan ne može ući jer je uzurpiran, a pravnu bitku vodi već decenijama!


- Vjerujte mi, iz svog sam džepa sve platio, sve sam sportom zaradio, nisam nikome marku ukrao i evo što se dogodi. Da stvar bude nevjerovatna, u čitavoj zgradi jedini sam platio sve, napravio i sporazum i ugovor, sve crno na bijelo, a danas ne mogu u svoj stan - priča Pecelj u uvodu razgovora.

On je 1992. otišao u Beograd sa suprugom i dvama sinovima koji su sportisti, i to zbog nastavka karijere u tom gradu. I onda, kad je poželeo doći do svog doma, uslijedio je šok.


- Čuo sam da je komšinica iz stana pored uzurpirala moj prostor, probila zid i spojila svoj stan s mojim prostorom i tako napravila veliki, a spoljna vrata zazidala. Tada sam, 2001. godine, krenuo u pravnu bitku i predao slučaj Opštinskom sudu u Mostaru. Oni su izdali rješenje da mi se vrati imovina, ali žena koja je uzurpirala stan uložila je žalbu, pa je slučaj prebačen na Županijski sud. Potom je taj sud nakon niza trakavica 2015. odbio sve njene žalbe i naredio da mi se vrati prostor, pa je 2017. izdana presuda o izvršenju. Međutim, nisam mogao nikako da dođem do nje i tek smo 2019. konačno ušli u posjed uz nadzor policije - kaže Pecelj u razgovoru za "Večernji list".


Ispričao je i što se dogodilo kada se susreo sa ženom koja mu je otela stan.

- Kad me je videla, rekla je: “Otkud ti? Mislila sam da se nećeš nikad vratiti” - priča Pecelj. Uskoro je uslijedilo novo razočarenje, upravo kad je mislio da je agonija završena.

- Ona je podnijela žalbu Vrhovnom sudu i 15. jula ove godine stiglo je rješenje od Županijskog suda da joj moramo vratiti ključeve stana i platiti troškove od početka cijelog procesa - ogorčen je Pecelj.


Tada doznaje i bolnu istinu - kako bi stan koji je platio, i za koji ima sve dokaze i ugovore, zadržao da nije Srbin. Tu onda Pecelj otkriva političku pozadinu.

- Bio sam šokiran da se to dogodilo, pogotovo jer je zakonski sve bilo čisto, ali reći ću vam, njen dever bio je visoki funkcioner u SDA, prezivao se Tule, a on je u međuvremenu preminuo.

U ovom slučaju potpisao je neke papire, sve se preko veza odradilo i ta je žena bez ikakvih prava uzurpirala moj stan i na temelju tih laži danas mi ovo i radi - priča legendarni Veležov fudbaler i tako saznajemo da je žena koja je uzurpirala stan Dževada Tule.


Kaže da je u borbi za svoju imovinu spreman ići do kraja.

- Nikad neću ostaviti taj stan jer se radi o mojoj imovini. Sve što sam zaradio, pošteno sam zaradio. Nikad nisam bio nacionalista, nisam potezao politička pitanja. Kao Srbin imam kumove među katolicima i muslimanima, i među Hrvatima i Bošnjacima. I danas smo u odličnim odnosima i mnogi me zovu, pitaju kako da pomognu, ogorčeni su što mi se ovo događa - priča Pecelj, dobitnik Zlatne značke Nogometnog saveza BiH i ponosni otac sportista, od kojih je Srđan bivši reprezentativac BiH.

I pred kraj razgovora misli mu se vraćaju na godinu kada je kupio prostor od tvrtke u kojoj je generalni direktor bio Ilija Filipović. U međuvremenu, supruga mu je preminula, nisu dočekali da u svom Mostaru, u svojoj imovini, provedu lijepe penzionerske dane.

- Živio sam u Mostaru 48 godina, to je moj grad, tu su mi pokopani roditelji, rođena djeca. Želimo da se vratim ovdr. Jednostavno, sve mi je drugo strano, svaki grad - kaže za kraj razgovora legendarni Veležov fudbaler kojem je ovakvom situacijom zagorčan život.

Učitaj još novosti