25. 09. 2020 - 14:32
Bivša Juga ima novu veliku četvorku. Od 28 klubova samo su oni...
907
Shares
Bivša Juga ima novu veliku četvorku. Od 28 klubova samo su oni preživjeli u Europi

Bivša Juga ima novu veliku četvorku. Od 28 klubova samo su oni preživjeli u Europi

25. 09. 2020 - 14:32
0
Shares

Klubovi iz liga sedam država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, ovog ljeta i u prvih par dana jeseni saznali su koliko vrijede među europskom konkurencijom.

KLUBOVI iz liga sedam država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, ovog ljeta i u prvih par dana jeseni saznali su koliko vrijede među europskom konkurencijom. Sudeći prema njihovim poraznim rezultatima u prva tri pretkola Lige prvaka i Europa lige, značaj i snaga nacionalnih liga iz kojih dolaze u kontinentalnim okvirima su mizerni.
 
U prošloj eri to područje davalo je osvajače i finaliste europskih kupova

Područje koja je prije raspada Jugoslavije i u eri blokovski podijeljene Europe balansiralo između Istoka i Zapada, u to vrijeme davalo je prvaka Europe i finalista Kupa Uefe (Crvena zvezda), finalista Kupa prvaka (Partizan), osvajača i finalista Kupa velesajamskih gradova (Dinamo), polufinalista Kupa pobjednika kupova i Kupa Uefa (Hajduk), a čak je i Željezničar, koji nije smatran članom velike četvorke, također igrao polufinale Kupa Uefa.

Danas ih 28 kreće u pretkola, kojima zadnje kolo dočeka samo njih četiri

Tri desetljeća kasnije, u novoj eri i novoj Europi, koja za razliku od stare ima niz pretkola u nogometnim kupovima, u prednatjecanje je krenulo čak 28 klubova iz sedam država nastalih na području gdje je bila jedna zemlja i jedna liga.
 
Još nitko nije prošao sva pretkola i osigurao barem europsku jesen

Prva tri pretkola prošla je samo sedmina od tog mnoštva. Tek četiri kluba: Dinamo, Rijeka, Sarajevo te Crvena zvezda i to svi u slabijem kontinentalnom natjecanju, Europa ligi. Međutim, nijedan od njih nije još osigurao regularni dio natjecanja po skupinama. To tek trebaju uspjeti prolaskom u zadnjem pretkolu ili play-offu EL-a. Osim toga, među njima su dva prvaka (Dinamo, Zvezda) koji su ispali u pretkolima Lige prvaka, pa su spušteni u pretkola Europa lige.

Države i klubovi na području bivše Jugoslavije koji su ovog ljeta počeli igrati europske kupove. Istaknuti su klubovi koji još uvijek igraju u Europi:

Slovenija: Celje, Maribor, Olimpija, Mura

Hrvatska: Dinamo, Lokomotiva, Rijeka, Osijek, Hajduk

Bosna i Hercegovina: Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Borac

Srbija: Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Bačka Topola

Crna Gora: Budućnost, Sutjeska, Iskra, Zeta

Makedonija: Sileks, Škendija, Renova, Škupi

Kosovo: Drita, Gjilani, Priština.

Učitaj još novosti