24. 09. 2020 - 15:10
Bio je predodređen za junaka, a život ga je pretvorio u...
907
Shares
Bio je predodređen za junaka, a život ga je pretvorio u zlikovca. Sinoć je razbio Celticse

Bio je predodređen za junaka, a život ga je pretvorio u zlikovca. Sinoć je razbio Celticse

24. 09. 2020 - 15:10
0
Shares

Jedno “r” viška u prezimenu ne čini razliku, a izgovor je isti. Herro je prezimenom predodređen da bude junak, a taj je 20-godišnjak to sinoć opravdao pred cijelim svijetom

Na lanjskom NBA draftu jedno ime se isticalo. Tyler Herro. Čak i oni koji nisu bili upoznati s njegovim likom i djelom u srednjoškolskoj košarci i tokom jedine godine na sveučilištu Kentucky brzo su zaključili da će mediji koristiti njegovo prezime za igru riječi čim odigra veliku utakmicu. Vjerojatno nisu znali kakav taj dečko ima mentalni sklop koji mu omogućuje da to prezime opravdava. Ali naučili su sinoć.
 
Niti jedna dosadašnja utakmica mu nije bila veća od one sinoćnje u kojoj je zabio 37 poena te odveo Miami do pobjede nad Bostonom 112:109. Heat je poveo 3:1 i samo ga jedna pobjeda dijeli od senzacionalnog plasmana u veliki NBA finale.

Jedno “r” viška u prezimenu ne čini razliku, a izgovor je isti. Herro je prezimenom predodređen da bude junak, a taj je 20-godišnjak to sinoć opravdao pred cijelim svijetom.

Za deset poena je srušio rekord Dwyanea Wadea najefikasnijom utakmicom jednog novaka u historiji kluba. Niti jedan rookie nije zabio toliko na utakmici doigravanja još od Magica Johnsona, koji je u jednoj od najpoznatijih utakmica svih vremena uskočio na poziciju centra umjesto Kareema Abdul-Jabbara te zabio 42 koša. Bilo je to u šestoj utakmici finala protiv Philadelphije 1980. godine, a Lakersi su tom pobjedom osigurali naslov prvaka.

Međutim, Herro se ne zanosi.

“Dobar je to osjećaj, ali pred nama je još puno posla. Tek je 3:1”, rekao je nakon utakmice, prve u kojoj je zabio više od 30 poena još od srednjoškolskih dana.

“Taj dečko je nevjerovatan. Ne boji se velikih trenutaka i ovo mu je nije prvi put da to pokazuje, znamo to cijelu sezonu. Vidi se da je nevjerovatan talent”, prokomentirao je njegovu izvedbu Goran Dragić.

Čak 17 od svojih 37 koševa Herro je zabio u posljednjoj četvrtini, a među njima i dva hladnokrvna slobodna bacanja 14 sekundi prije kraja, kojima je, pokazalo se, riješio utakmicu.

“On je danas činio razliku, bio je nevjerojatno dobar. Koš mu je bio velik kao ocean”, nahvalio ga je trener Bostona Brad Stevens.

Ta hladnokrvnost najveći je razlog za to što je završio baš u Miamiju. Heat ga je odabrao kao 13. na lanjskom draftu, nimalo slučajno. Miami ima posebne kriterije u odabiru igrača, nastoji dovoditi samo one koji će se uklopiti u “kulturu Heata”, odnosno njihova predsjednika i vizionara Pata Rileya. Radne navike, mentalna čvrstoća, momčadski duh i otvorenost u komunikaciji samo su neke od karakteristika koje Miami zahtijeva od svojih igrača. A Herro ispunjava sve uvjete.

Iako mu je tek 20 godina, Herro je vrlo harizmatičan tip i u svlačionici Miamija su ga ekspresno prihvatili. Nije, doduše, bio u prvom planu među mladim talentima kojih Heat ima i na izvoz. Kendrick Nunn bio je drugi u izboru za rookieja godine, Duncan Robinson je rušio tricaške rekorde, a Bam Adebayo prvi put je izabran na All-Star utakmicu i u jednu od tri najbolje petorke lige. Ali sad je došlo i njegovo vrijeme.
 
Radne navike uvijek je imao, a dolazak u Heat samo ih je pospješio. Mentalnu čvrstoću je pak stekao kad je birao na koje sveučilište će otići. Kao lokalna zvijezda u Wisconsinu prvo se odlučio za istoimeno sveučilište u svojoj rodnoj državi, nakon samo dvije srednjoškolske sezone. No nakon treće se predomislio i prihvatio ponudu Kentuckyja, koji je nudio bolji program. To nikako nije sjelo košarkaškim fanovima u Wisconsinu, koji su taj potez shvatili kao izdaju, piše Index.hr.

“Fuck B.B.N.! Go Wisconsin”, napisali su mu crvenom bojom na kući, ogradi, travnjaku, stablima u dvorištu te sve zatrpali WC-papirom. B.B.N. je, inače kratica za Big Blue Nation, što je nadimak sveučilišta Kentucky.

Nakon toga krenula su ozbiljnija uznemiravanja. Slali su mi prijeteća pisma, željeli mu teške ozljede, a bilo je onih koji su otišli korak dalje i prijetili mu smrću. Jednom mu je, dok je točio gorivo na benzinskoj stanici, prišao čovjek i rekao mu: “Prijeđi na drugu stranu ceste. Nadam se da će te pregaziti kamion”.

Navijači koji su ga donedavno obožavali počeli su na utakmice nositi lutke zmija i lijepiti njegovo lice na zmijsko tijelo kako bi naglasili njegovu “izdaju”. Nekome drugome sve bi to život pretvorilo u pakao, ali ne i Herrou. On je odlučio prihvatiti ulogu zlikovca. Kakva ironija sudbine – čovjek koji je prezimenom bio predodređen da bude junak, postao je “bad guy”.

“Bolje igram u takvim situacijama. Volim kad su ljudi protiv mene”, govorio je Herro o igranju u neprijateljskom okruženju kad je već počeo nastupati za Kentucky.

“Bez obzira na to protiv koga igram, želim ih uništiti.”

Iako je očvrsnuo zahvaljujući prijetnjama vlastitih fanova, Herro je od djetinjstva imao taj gard kojim je pokazivao da se nikog ne boji i da nikad neće uzmaknuti. A kad bi napravio neki dobar potez, zabio važnu tricu ili neki drugi težak koš, to bi nabijao protivničkim igračima i navijačima na nos. Ta ga je bahatost učinila još omraženijim, ali boljim igračem. Jednostavno ga nije briga ko što misli o njemu, on vjeruje u sebe i svoje mogućnosti. Savršen tip za “kulturu Heata”.

Barem je takav na terenu. Izvan njega maska zlikovca nestaje i Tyler ponovno postaje sramežljivi dečko iz kojeg čak i prijatelji teško mogu izvući nekoliko spojenih rečenica i koji je perfekcionistički potpuno opsjednut željom da bude najbolji košarkaš što može.

“Shrvan je nakon lošeg treninga, a muka mu je nakon slabije utakmice”, govorio je Kenny Payne, pomoćni trener na Kentuckyju, u razgovoru za Bleacher Report.

Zato je Miami savršen klub za njega, a on savršen igrač za Heat. I to se vidi na terenu. Neće svake večeri zabiti 37, ali uvijek će napraviti neki potez koji će barem nakratko izbaciti protivnike iz takta. Zato ga voli i prva zvijezda Heata Jimmy Butler, koji je bio strašno ponosan na Herroa nakon sinoćnje predstave.

“Bio sam u klubovima u kojima bih ispucao puno lopti i zabio puno koševa, ali ništa nismo napravili. Ovdje svako može imati svoju večer”, rekao je Butler koji je zloglasan po zahtjevnosti prema saigračima, od kojih u svakom trenutku očekuje maksimalni angažman. A Herroa obožava. I sam Butler je zbog svojeg neobičnog karaktera često percipiran kao svojevrsni antijunak. Baš kao Herro, superjunak i zlikovac u istoj osobi.

(Toni Horvat/Index.hr)

Učitaj još novosti