19. 09. 2020 - 13:40
Alen Halilović oblači dres BiH? Odluka FIFA koja će napraviti...
907
Shares
Alen Halilović oblači dres BiH? Odluka FIFA koja će napraviti zemljotres u svijetu fudbala!

Alen Halilović oblači dres BiH? Odluka FIFA koja će napraviti zemljotres u svijetu fudbala!

19. 09. 2020 - 13:40
0
Shares

FIFA je jučer na 70. kongresu potvrdila revolucionarnu promjenu o kojoj se šuškalo već mjesecima.

Svjetska kuća fudbala potvrdila je odluku da će fudbaleri moći da promijene reprezentaciju za koju nastupaju ako su zadovoljili niz kriterijuma. Odluka je izglasana sa 193 glasa za i jednim protiv, dok je nevažećih bilo sedam glasova.

Prema novom pravilu, igračice i igrači moći će nastupiti za novu reprezentaciju ako zadovoljavaju sljedeće uslove:

1. Za reprezentaciju koju sad zastupaju nisu odigrali više od tri utakmice

2. U vrijeme nastupa u tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine

3. Nisu nastupili na Svjetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija (Euro, Copa America, Afrički kup nacija, itd.)

4. Od zadnjeg nastupa za reprezentaciju prošle su najmanje tri godine

5. U vrijeme dok su nastupali za sadašnju reprezentaciju su imali državljanstvo i zemlje za koju sad žele da nastupaju

Šta to znači na najpoznatijem ovakvom slučaju u našem fudbalu?

Po novim pravilima bi Alen Halilović možda mogao da obuče dres BiH.

Naime, nekadašnji igrač Dinama, Barcelone, HSV-a, Milana i Heerenveena je upisao samo dva (2) nastupa u službenim utakmicama u dresu Hrvatske i to u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. (u septembru 2014. godine kada je Hrvatska pobijedila Maltu 2:0, i u oktobru iste godine protiv Azerbejdžana, kada su Vatreni slavili sa 6:0).

Halilović je počeo utakmicu protiv Malte i to je značilo da neće moći da obuče dres BiH. Sve do danas! Naime, od tog meča ne da je prošlo tri godine već skoro šest, Halilović je imao manje od 21 godine kada je nosio dres Hrvatske (Alen je rođen 18. juna 1996. godine) i nije nastupao ni na jednom velikom takmičenju za Vatrene.
 
Ipak, ovo djeluje kao slučaj koji bi teško mogao da se ostvari… Sada, ipak, postoji i pravna mogućnost koja je do sada sve sprečavala. Da se samo ovo ranije promijenilo, možda bi i reprezentativna karijera Halilovića bila znatno bogatija od dva nastupa za reprezentaciju…

Ovim pravilima ipak se ograničava mogućnost nastupanja za novu zemlju, te onemogućava bogatim fudbalski neatraktivnim zemljama da “kupuju” nove reprezentativce.

Osim toga, FIFA je objavila da se igrač ponovno može vratiti svojoj inicijalnoj reprezentaciji ako za novu, koju je želio da nastupa nije upisao nijedan nastup, prenosi hrvatski “Index.hr”.

FIFA je promijenila i kriterijume prema kojima igrači mogu mijenjati državljanstvo ako nisu nikad zaigrali za matičnu zemlju. Ako se igrač preselio u drugu zemlju prije 10. godine, onda mora da ima prebivalište u novoj zemlji najmanje tri godine. Ako se preselio između 10. i 18. godine, onda mora u novoj zemlji da živi najmanje pet godina.

Ovo zadnje pravilo vrijedi i za igrače koji su se nakon 18. godine doselili u novu zemlju i traže novo državljanstvo. To je slučaj s Brazilcem Elkesonom koji je dobio kinesko državljanstvo budući da je tamo živio više od pet godina i sad igra za reprezentaciju Kine.

Čitav proces promjena ovih pravila započeo je nakon slučaja bivšeg Barcinog igrača Munira El Haddadija koji je želio da nastupi za Maroko na Mundijalu u Rusiji, ali to nije mogao da učini jer je jednom 2014. godine nastupio za Španiju, i to u kvalifikacijama za Euro 2016. u kojima je odigrao samo 13 minuta.

Njegov slučaj završio je na CAS-u koji je presudio protiv njega, ali sada će moći da igra za Maroko jer su prošle tri godine od njegovog zadnjeg nastupa za Španiju.

Učitaj još novosti