11. 09. 2020 - 10:53
Messijev nasljednik podigao prašinu: Moćni agent doletio iz...
907
Shares
Messijev nasljednik podigao prašinu: Moćni agent doletio iz Engleske i upozorio Barsine čelnike

Messijev nasljednik podigao prašinu: Moćni agent doletio iz Engleske i upozorio Barsine čelnike

11. 09. 2020 - 10:53
0
Shares

Novi dragulj španskog nogometa Ansu Fati u središtu je zanimanja medija na Pirinejima nakon vrlo uspješnog debija za La Roju.
 
Željezo se kuje dok je vruće. To najbolje zna Jorge Mendes, moćni portugalski agent koji je nedavno u svoju „ergelu“ plemenitih nogometaša privezao i 17-godišnju Barceloninu zvijezdu.

Nakon što je u Liverpoolu zgotovio transfer Jamesa Rodrigueza u Everton, Mendes je jučer posjetio katalonsku prijestolnicu kako bi se, među ostalim, pozabavio obnovom ugovora svoje nove perjanice. Taj je posjet podigao popriličnu prašinu u Španiji.

Donedavno je mlađahnog Fatija savjetovao brat Lionela Messija Rodrigo, no suradnja ipak nije potrajala. Fatijevi su se odlučili igrati na sigurno i prihvatili su Mendesovu ponudu.

Osim Fatija, Mendes zastupa još dvojicu Barcinih članova prve momčadi, Portugalce Nelsona Semeda i Francisca Trincaa, koji je nedavno prešao u Barcelonu iz Brage za 16 miliona eura.

Barcelona je relativno mirna što se tiče Fatijeve bliske budućnosti. On je glavni projekt katalonskog kluba, od njega se očekuje da jednog dana dosegne Messijeve visine barem djelomično ako ne sasvim. Fati je u decembru potpisao trogodišnji ugovor s Barcelonom.
 
Odštetna klauzula iznosi 170 miliona eura. Međutim, sporna je dodatna klauzula o automatskom produženju za još dvije godine kada Fati postane neizostavni član udarne momčadi Barcelone. Nakon uspješne debitantske sezone, u kojoj je Fati imao sasvim solidnu minutažu, čini se da je došao trenutak za novi iskorak.

U projekcijama novog trenera Ronalda Koemana mladi Španac afričkog podrijetla imat će vrlo važnu ulogu. Pretpostavlja se da će, ako već ne na početku sezone, onda tokom sezone dobiti mjesto u udarnom sastavu. U tom trenutku uslijedit će automatsko produženje ugovora, barem se tako nadaju u Barceloni.

Katalonci kažu da se ništa ne treba potpisivati jer sve jasno stoji u ugovoru. Madridska Marca ipak ističe da tu nije baš sve kristalno jasno jer prema pravilima FIFA-e maloljetni nogometaši ne mogu potpisati ugovor duži od tri godine, a ispalo bi da je Fati potpisao ugovor na pet godina.

Barca se služi cakom koja bi na sudu mogla biti oborena, ako bi kojem slučajem došlo do nekakvog spora, primjerice ako bi Fati želio prijeći u neki drugi klub.

Zasad nema takvih naznaka, no nikad se ne zna. Pretpostavlja se da je Mendes došao u Barcelonu kako bi podsjetio čelnike katalonskog ponosa na spomenutu spornu tačku. Jasno je da Mendes traži i poboljšanje ugovora ako dođe do automatskog produženja. Majstor je za podizanje plata svojim štićenicima.

To je i glavni razlog zbog čega su Fatijevi odlučili potpisati za njegovu agenciju. Sva je prilika da će se Mendes i Barcelona dogovoriti. Barca nipošto ne želi izgubiti Fatija, a Mendes to jako dobro zna i sigurno će to jako dobro naplatiti.

Kada i ako dođe do automatskog produženja, Fatijeva odštetna klauzula povećat će se na 400 miliona eura. To je osigurač koji Barci jamči da će Fati dugo špartati po travnjaku Camp Noua. No u nogometu ništa nije sigurno. Nedavni Messijev slučaj to najbolje potvrđuje.

Učitaj još novosti