31. 08. 2020 - 18:48
Preminuo legendarni trener: Čovjek koji je stvorio Alana Ajversona
907
Shares
Preminuo legendarni trener: Čovjek koji je stvorio Alana Ajversona

SAD

Preminuo legendarni trener: Čovjek koji je stvorio Alana Ajversona

31. 08. 2020 - 18:48
0
Shares

Legendarni trener Univerziteta Džordžtaun Džon Tompson (John Thompson) preminuo je u 79. godini.  Čovjek koji je jedan od najvećih stvaralaca američke koledž košarke preminuo je u ponedeljak ujutro, a okolnosti oko njegove smrti još uvek nisu jasne. 

Tompson je bio prvi tamnoputi strateg koji je osvojio prvenstvo fakulteta, 1984. godine, kada je vodio Džordžtaun sa Patrikom Juingom (Patrick Ewing) do NCAA titule. Pored njega u timu su bile i mnoge druge zvijezde.

Tompson je trenirao Džordžtaun 27 sezona i ima najviše pobjeda u istoriji škole, čak 596. Kroz "njegove ruke" prošle su kasnije mnoge superzvijezde NBA lige, a svakako najveći pečat ostavio u karijeri Alena Ajversona (Allen Iverson).

Naime, tučnjava koja je se desila u kuglani 14. februara 1993. godine u kojoj je učestvovao i Ajverson imala je za posljedicu da on sa svoja tri drugara bude uhapšen. Slavni košarkaš je tada teško povrijedio dvojicu momaka, udarcima stolicom. Cijeli slučaj prviukao je veliku pažnju javnosti, a Ajverson je osuđen na 15 godina zatvora. Ipak, nakon samo četiri mjeseca je pomilovan i pušten, ali više nije mogao da igra za srednjoškolski tim, a sa takvim imidžom nije bilo koledža koji je želio da mu pruži šansu. Sve dok njegova majka nije otišla kod Džona Tompsona. 

- En Ajverson je glavni razlog što sam prihvatio da treniram njenog sina. Došla je kod mene uplakana, molila je da mu pružim priliku. Da nije bilo nje, mislim da ne bih pristao. Kada sam obavio prvi razgovor sa Alenom nakon toga, odmah sam vidio da je pametan i da zna šta hoće. Rekao sam sebi: "Hajde da uradimo ovo". I tako je otpočela naša saradnja, rekao je svojevremeno Tompson.

Kasnije se Ajverson uvijek trudio naglasiti da je Tomsom zaslužan za sve što je napravio.

Učitaj još novosti