25. 08. 2020 - 09:11
BIO JE NA RUBU SRAMA ZBOG VELIČANJA USTAŠTVA, A ONDA JE...
907
Shares
BIO JE NA RUBU SRAMA ZBOG VELIČANJA USTAŠTVA, A ONDA JE POKORIO EVROPU Neuer ne odustaje: Opet je zapjevao, Hrvati oduševljeni

TEK SE SADA POJAVIO SNIMAK

BIO JE NA RUBU SRAMA ZBOG VELIČANJA USTAŠTVA, A ONDA JE POKORIO EVROPU Neuer ne odustaje: Opet je zapjevao, Hrvati oduševljeni

25. 08. 2020 - 09:11
0
Shares

Njemački čuvar mreže Manuel Neuer s Bayernom je u nedjelju pobijedio PSG s 1:0 i osvojio Ligu prvaka. Neuer je, uz strijelca Comana, bio jedan od najzaslužnijih igrača bavarskog velikana u finalu, ali u samoj završnici Lige prvaka u Portugalu.

Još jednom je svima dokazao zašto ga brojni stručnjaci smatraju najboljom jedinicom na planeti. A prije završnice Lige prvaka Neuer je neko vrijeme proveo na odmoru u Hrvatskoj gdje je posjetio Dalmaciju. Na Jadran nije došao sa skupocjenom jahtom već je vozio bicikl, plaćao pića lokalnim stanovnicima na usputnim stanicama, a znao je i zapjevati hrvatske pjesme.

Tako se našao na udaru njemačke javnosti, ali i one balkanske zbog pjevanja Thompsonove pjesme Lijepa li si na odmoru u Hrvatskoj bio izložen žestokim kritikama u domovini. Njemački mediji posvetili su veliku pažnju Neuerovoj izvedbi hrvatske kontraverzne pjesme: 

"To je domoljubna pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi Herceg-Bosna, kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tijekom rata devedesetih napravili autonomnu oblast koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg-Bosne došli tako da su etnički očistili njen teritorij od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu. Tako nastala Herceg-Bosna slavi se u pjesmi kao 'srce ponosno'. To pjeva Marko Perković Thompson, koji inače veliča hrvatski fašizam. To je dokazao pjevanjem pjesme Jasenovac i Gradiška Stara, pjesme koja glorificira ubijanje Srba, Židova i Roma u navedenim koncentracijskim logorima ustaša, hrvatskih saveznika nacista u Drugom svjetskom ratu. Zbog toga je Thompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko evropskih država."

neuer-thompsonNakon što su ovakve rečenice, uz pitanja "Zna li uopće Neuer šta pjeva i od koga?", dobile udarno mjesto u njemačkim medijima, oglasio se njemački velikan svjetskog nogometa, legenda Bayerna i Elfa:

"Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam ni znao što pjevam ni od kojeg pjevača", stoji u poruci njegovih menadžera koju su dobili Bild i Sport1. 

neuer-thompson-2-1024x768Poslije je na tu reakciju od ranije dodao i izjavu koju prenosi Der Spiegel, a koja je najnovija na ovu temu koja se pojavila u njemačkim medijima.

"Baš me briga što drugi pričaju. Uživao sam u odmoru", rekao je Neuer dok Der Spiegel piše kako u Bayernu tom incidentu nisu posvetili puno pažnje, ali su ga dočekali tako što su razočarano mahali glavama nakon što su pročitali vijesti.

Ipak, sve mu je brzo oprošteno nakon osvajanja Lige prvaka, a na društvenim mrežama pojavio se najnoviji video Neuerovog pjevanja. Ovoga puta zapjevao hit Jasmina Stavrosa – "Dao bih 100 Amerika". Video je snimljen za vrijeme njegovog boravka u Hrvatskoj, a jučer se tek pojavio na Facebooku.

Neuer nikada nije skrivao da mu je to najdraža pjesma, a prvi put ju je čuo od svog trenera Tonija Tapalovića, koji je prvi trener golmana Bayerna, a porodica mu je iz Hrvatske. 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti