06. 08. 2020 - 23:23
Legendarni ofanzivac opisao traumatično iskustvo u Real Madridu
907
Shares
Legendarni ofanzivac opisao traumatično iskustvo u Real Madridu

Legendarni ofanzivac opisao traumatično iskustvo u Real Madridu

06. 08. 2020 - 23:23
0
Shares

Legendarni francuski napadač Nicolas Anelka opisao je neprijateljsku atmosferu koja ga je zadesila u svlačionici Real Madrida nakon potpisivanja za španskog giganta 1999. godine.

Otkrio je to u dokumentarnom filmu na Netflixu koji je svjetlo dana ugledao u srijedu gdje je govorio o traumatičnom iskustvu u Realu nakon prelaska iz Arsenala za 22.3 miliona eura.

Anelka je eksplodirao na velikoj sceni pod vodstvom Arsene Wengera i osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača Premiershipa, a Topnici su osvojili titulu prvaka Engleske i FA Cup.

To mu je donijelo transfer u madridski klub, no na Santiago Bernabeu stadionu Anelka se nije uspio adaptirati na nove timske kolege i život pod mikroskopom u najvećem klubu svijeta.

Niko od njegovih timskih kolega mu na prvom treningu nije dopustio da sjedne pored njega u svlačionici, pa se Anelka zapitao šta radi ovdje.

screenshot-5

- Nakon pres konferenciji otišao sam u svlačionicu. Došao sam tamo prvi, sjeo, no igrači su dolazili do mene i govorili ''To je moje mjesto''. Rekao bih ''Izvini, mogu li sjesti ovdje''. Nakon toga je novi igrač došao i situacija se ponovila, rekao je Anelka i dodao:

- To se desilo možda 20 puta, pa sam pomislio šta radim ovdje, jesu li mi oni neprijatelji? Šta sam iskusio tog dana bio je samo početak noćne more.

Francuz se mučio u prvih nekoliko mjeseci u LaLigi budući da nije postigao gol u prvih pet mjeseci igranja za madridski klub.

- Bilo je nevjerovatno mnogo pritiska, bio sam u novinama svaki dan. Na terenu stvari nisu bile odlične. Nisam imao privatnost, nisam mogao ništa. Imate 20 godina i ne možete hodati ulicom. Sve što uradite izađe u novine, sve što kupite, sutra je u novinama, dodao je Anelka.

Njegov brat Didier je otkrio kako su morali stavljati barikade ispred kuće da drže novinare na pristojnom odstojanju, a njihova majka Marguerite je pretrpjela napad panike zbog pritiska na njenog sina.

Otac Jean-Philippe Anelka je jednom otkrio da je bio uvjeren da će medijski pritisak učiniti da njegov sin okonča fudbalsku karijeru.

Sada već 41-godišnjak je pozvan u redakciju Marce na jedan od rijetkih intervjua koje je dao, no na kraju se i on ispostavio kao namještaljka.

- Došao sam u redakciju Marce da dam intervju jer nisam često pričao za medije, pa sam ovo vidio kao idealnu priliku. Upitali su me da li ću igrati FIFA-u. Odgovorio sam potvrdno i postigao sam gol, mislim protiv Atletica, nastavio je Anelka i zatim dodao:

- Anelka je konačno pogodio...ali na video igrici. To je bio naslov u Marci sljedećeg dana. Bila je to zamka na koju sam nasjeo.

Prvi gol za Real Madrid je postigao na Svjetskom klupskom prvenstvu u Brazilu, a onda je potom uslijedio i gol protiv Barcelone u El Clasicu.

Ipak, ni to nije bilo dovoljno za nastup u prvom timu što je uzrokovalo novi razdor između mladog napadača i klupske hijerarhije, pa je Anelka odbio da trenira.

- Postigao sam gol protiv Barcelone tako da sam bio sretan. U sljedećoj utakmici bio sam prosječan i nakon toga sam bio na klupi. Tako da sam jednog dana došao na trening i rekao treneru da moramo razgovarati. Rekli su mi da ćemo razgovarati nakon treninga, a ja sam rekao da ne želim pričati nakon već prije treninga, kazao je Anelka i nastavio:

- Oni su mi jasno dali do znanja da žele razgovarati nakon treninga. Nakon toga smo ušli u pravi mali rat, ali uistinu samo sam želio razgovarati. Imao sam taj ulični mentalitet. Propustio sam nekoliko treninga i pozvan sam od strane klupskog predsjednika u kancelariju i on mi je rekao ''Bolje da budeš na treningu sutra'', a ja sam mu odgovorio ''To ćemo još vidjeti''. Napravili su dramu oko mene, a jedino što sam ja želio je da me ostave svi na miru da se mogu fokusirati na fudbal.

Nakon što je bio kažnjen i suspendovan zbog propuštanja treninga, Anelka se vratio pred polufinale Lige prvaka protiv Bayerna kada je postigao dva gola. Također, igrao je u finalu kada je Real osvojio osmu titulu prvaka Evrope protiv Valencije, a sada je priznao da žali zbog toga kako je njegovo vrijeme u Realu završilo.

- Povratak na treninge je bio izuzetno težak jer su timske kolege bile protiv mene. Mnogi od njih su željeli da me maltretiraju na treninzima, ali ja sam bio psihički izuzetno jak. Bilo je mnogo fizičkih nasrtaja na mene na treninzima, no nisam se predavao, digao sam se brzo i sve se vratilo u normalu, poručio je Anelka i zatim za kraj dodao:

- Pomogao sam Realu da osvoji osmu titulu prvaka Evrope. Ponosan sam na to. Nisam uradio mnogo, uradio sam jako malo u Real Madridu, volio bih da sam uradio više, ali nisam dobio pravu priliku. Na kraju, ako želite igrati za Real Madrid, morate se odreći mnogo stvari i morate se žrtvovati. Bio sam premlad da to razumijem. Postoje stvari koje ne bih smio uraditi ili napraviti. To je bila rana faza u mojoj karijeri, možda je sve došlo prerano.

Sport.ba/Oslobođenje

Učitaj još novosti