06. 08. 2020 - 20:22
Bh. klubovi će evropske utakmice definitivno igrati na Kipru?
907
Shares
Bh. klubovi će evropske utakmice definitivno igrati na Kipru?

Bh. klubovi će evropske utakmice definitivno igrati na Kipru?

06. 08. 2020 - 20:22
0
Shares

Bosanskohercegovački klubovi mogli bi svoje utakmice i definitivno igrati u ''korona free'' bazi na Kipru, piše Sportski žurnal.

Prema pisanju ovog sportskog lista iz dobro obavještenih izvora, navodi se da će klubovi iz regiona zbog jako loše epidemiološke situacije u zemljama regiona morati svoje utakmice igrati na Kipru, kojeg je UEFA odredila kao mjesto koje će biti neutralni teren.

screenshot-27

UEFA to još uvijek nije zvanično saopštila, međutim Sportski žurnal piše da je odluka praktično donijeta i samo se čeka trenutak saopštenja.

UEFA će za početak napraviti i objaviti listu ograničenja za putovanje između različitih zemalja, a klubovi su, u slučaju da UEFA na svojoj listi ne obuhvati adekvatno podatke o njihovoj zemlji, dužni da je dodatno informišu.

Ako nakon žrijeba neka država uvede restrikcije prema drugoj državi, klub će se naći u velikim problemima. U slučaju da bh. klub bude žrijeban kao domaćin protiv kluba iz zemlje prema kojoj u Bosni i Hercegovini postoje restrikcije putovanja, taj gost bi automatski prošao sa rezultatom 3:0. Isto vrijedi i za obrnut slučaj, pa je jasno da je pred UEFA-om mnogo posla da sve riješi na adekvatan način.

Ako su restrikcije već ranije postojale, domaćin je dužan da organizuje utakmicu na neutralnom terenu. Ako oba kluba odbijaju igranje utakmice i ne mogu se dogovoriti, mogu oba biti izbačena iz evropskih takmičenja. 

Svaka utakmica će biti odigrana ako klub koji ima zaražene igrače ima 12 igrača koji nisu pozitivni i golmana koji nije pozitivan na koronavirus. U suprotnom se odgađa. Ako se ne bi pronašao termin za odigravanje utakmice, ona bi bila registrovana u korist tima koji je bio u stanju da igra utakmicu. 

Sport.ba/Oslobođenje

Učitaj još novosti