02. 08. 2020 - 14:21
NEKOLIKO VANSERIJSKIH IGRAČINA Momčad od milijardu eura koja...
907
Shares
NEKOLIKO VANSERIJSKIH IGRAČINA Momčad od milijardu eura koja bi ovog ljeta mogla promijeniti sredinu (GRAFIKA)

KAKVE IGRAČINE

NEKOLIKO VANSERIJSKIH IGRAČINA Momčad od milijardu eura koja bi ovog ljeta mogla promijeniti sredinu (GRAFIKA)

Germanijak.hr
02. 08. 2020 - 14:21
0
Shares

Nogometno tržište ovog ljeta imat će poprilično manje aktivnosti barem kada su astronomski visoke cijene transfera u pitanju.

Barem su nam tako čelnici velikih europskih klubova tako tvrdili. I doista, za manje klubove, poglavito one na manjim tržištima slijedi poprilično teško razdoblje zbog ekonomske krize koju vjerojatno ni sami još nismo u mogućnosti potpuno pojmiti i internalizirati te će se manji klubovi naći u nezahvalnoj situaciji po pitanju samog opstanka, a kamoli po pitanju dovođenja nekih većih pojačanja.

S druge strane, elita koja teži europskoj Superligi najavljivala je puno manje kretanje na tržištu, ali posljednje informacije iz inozemnih medija – a i već dogovoreni pojedini transferi – očito pokazuju kako kriza na gigante europskog nogometa neće previše utjecati.

I doista, zabavna industrija kojoj nogomet definitivno pripada i koji pruža opuštajuće zadovoljstvo svojim konzumentima, odnosno „ekonomija koja nudi proživljavanje iskustva“, kako su je između ostalih u svom djelu „The Experience Economy“ koristili još prije dva desetljeća ekonomisti B. Joseph Pine II i James H. Gilmore, generira ogroman novac te će ona najmanje osjetiti nadolazeću ekonomsku krizu.

Doživljajna ekonomija, tvrde autori, četvrti je ekonomski stadij nakon agrarne, industrijske i ekonomije ponude usluga, u kojoj se tvrdi da u tom četvrtom stadiju ljudi najviše plaćaju određeno iskustvo, bio to odlazak na turistički izlet, utakmicu ili pak organiziranje dječjeg rođendana u nekom od lanaca brze prehrane, što je ponajprije tipično za američku kulturu.

Plastično prikazano, u agrarnoj ekonomiji kupovali smo sirovine iz poljoprivrede za napraviti rođendansku tortu, potom smo u industrijskoj kupovali gotove sastojke za tu tortu, da bismo u ekonomiji usluga jednostavno naručili gotovu tortu. U doživljajnoj ekonomiji outsource-amo cijelu dječju rođendansku zabavu nekome koji će ponuditi cijeli paket – tortu, piće, eventualno klauna i osobe koje će posluživati i počistiti kada svemu dođe kraj.

Sam izraz „ekonomije doživljaja“ prvotno se veže uz britanskog ulitarističkog filozofa Jeremya Benthama iz 18. stoljeća, a u društveni mainstream probija se najviše u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ukratko, opći ekonomski pad zbog pandemije osjetit će se u svemu, ali u nogometu najmanje jer živimo u doba doživljajne ekonomije, a nogomet je praktički njen vrhunac. U prilog toj tezi idu i sljedećih 11 transfera o kojima inozemni mediji najviše pišu posljednjih dana. Oni bi mogli generirati nešto više od milijardu eura profita za prodavače, iako, naravno, treba naglasiti kako je teško da će se svih 11 dogoditi i to baš ovog ljeta, ali svima nam je poznata ona stara „gdje ima dima, ima i vatre“...

JAN OBLAK

Vratar madridskog Atletica jedan je od najboljih vratara svijeta. Iako će Zamorinu nagradu za najboljeg golmana La Lige ove sezone uzeti bivši golman Rojiblancosa, Thibaut Courtois, njegov slovenski kolega već je posljednjih nekoliko godina među samom elitom. To potvrđuje i izlazna klauzula koja ga drži na Wandi Metropolitano, a ona iznosi 120 milijuna eura. Zasad jedini zainteresirani koji to mogu platiti definitivno stanuju na Stamford Bridgeu, koji su UEFA-inom zabranom transfera nevjerojatno – ne znajući to tada – izrazito profitirali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Oblak (@oblakjan) on

„Oblak ima ugovor, igrač je Atletica i nije čudno što privlači interes velikih klubova. To je sve što ću reći“, izjavio je za Marcu zagonetno predsjednik Colchonerosa, Enrique Cerezo i tako definitivno ostavio mogućnost da 'Bluesi' isplate punu cijenu ovog ljeta.

KALIDOU KOULIBALY

Najzainteresiraniji za njegove usluge definitivno je Manchester City. Financijski gigant jedan je od rijetkih koji može isplatiti cifru od 75 milijuna eura koliko predsjednik Napolija, Aurelio de Laurentiis. Doduše, mogu isplatiti, ali trenutno ne žele jer smatraju da je cijena od 75 milijuna previsoka te će vjerojatno cijelog ljeta trajati „povuci-potegni“ pregovori kako bi pokušali smanjiti spomenutu cifru. Iako je Senegalac imao toplo-hladno odnos s ekscentričnim predsjednikom Napolitanaca, posljednje izjave išle su u pomirujućem tonu kako je spreman ostati na San Paolu i sljedeće sezone. Ipak, zov Pepa Guardiole ne ostavlja ni njega ravnodušnim te je izgledno da se želi okušati u Premiershipu, ali cijena od 75 milijuna eura bit će tema narednih pregovora.

JOSE MARIA GIMENEZ

Manchester City ovog ljeta ostaje bez dvojice stopera, Otamendi i Stones su praktički bivši, stoga Guardiola planira dovesti dvojicu igrača na ovoj poziciji. Osim Koulibalya, glavna želja za drugo mjesto u posljednjoj liniji obrane je urugvajski stoper Jose Maria Gimenez. Dva su to prava kapitalca uz koje bi trebao stasati 19-godišnji Eric Garcia, uz još jednu pouzdanu opciju Aymerica Laportea.

Međutim, ovo im neće biti ništa lakši zadatak od onog s Napolitancima jer kako prenosi The Times, uprava Atletico Madrida je izvjesila nevjerojatnu cijenu od 120 milijuna eura za njegove usluge. Ukoliko bi „Građani“ doista isplatili toliko za 25-godišnjaka, to bi ga učinilo uvjerljivo najskupljim stoperom svijeta. Ipak, ako dovedu Koulibalya, izglednije je da će u tom slučaju ići za jeftiniju opciju od Gimeneza kojeg Atletico nije primoran prodavati.

DAVID ALABA

Polivalentni ljevak dao je poprilično jasno do znanja upravi Bayerna da ukoliko njegova plaća ne bude među najvećima u klubu (spekulira se o godišnjem iznosu od 20 milijuna eura), u protivnom će napustiti Munchen. Sam igrač je izjavio kako nije puno uključen u pregovore s klubom jer je koncentriran na Ligu prvaka, ali je time poprilično jasno dao do znanja da će o svim tim tehnikalijama brinuti njegov menadžer – čovjek koji je plaćen da izostavi sentiment iz rasprave. Bavarci, barem zasad, nisu spremni toliko izdvojiti za njegovu plaću te su izvjesili cijenu još prije mjesec dana od 60 milijuna eura za njegove usluge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Every success is born out of faith. Double! Again!

A post shared by David Alaba (@da_27) on

„Kvaka“ je u tome što ga zbog pandemije trenutno ne mogu priuštiti ni Real Madrid ni Barcelona, jedini klubovi u kojima želi nastaviti karijeru, dok su ga spremni platiti dva Manchestera, ali on nije zainteresiran za Premiership. Kako će se ova zavrzlama odviti tek nam slijedi vidjeti, ali jedno je sigurno – sa 60 milijuna eura na čeku možete doći po 28-godišnjeg Austrijanca.

BEN CHILWELL

Iako se priča oko ovog lijevog beka stišala posljednjih tjedana, ona je naglo isplivala na površinu. Prvotni iznos od ogromnih 80 milijuna eura koliko je Leicester tražio za njega, izvjesno je, smanjit će se za nekoliko milijuna. Naime, 'Lisice' nisu uspjele izboriti plasman u Ligu prvaka te njegov ostanak na King Power stadionu više nije toliko izvjestan koliko bi bio da je izboren plasman u najelitnije europsko klupsko nogometno natjecanje.

Poznato je tko ga najviše želi vidjeti u svojim redovima – Chelsea se cijelu ovu sezonu raspitivao za 23-godišnjaka iz Milton Keynesa, a i on je sada spreman preseliti na Stamford Bridge gdje se stvara velika momčad s velikim sportskim aspiracijama. Iz tog razloga, ovu cijenu od 80 milijuna eura treba uzeti sa zadrškom jer je izvjesno kako će uprava 'Foxsa' smanjiti ovu cifru zbog petog mjesta u Premiershipu.

SANDRO TONALI

„Novi Pirlo“ kako mu tepaju već je dogovorio uvjete suradnje s Interom, to je ranije prenijela Gazzetta dello Sport kao i ostatak talijanskih tiskovina. Međutim, dogovor Brescije i Nerazzurra još nije pao, iako se čini kako je taj posao došao blizu finalizacijskog dijela. Ranije se spominjala cifra od 50 milijuna eura, iako je lako moguće da Beppe Marotta smanji taj iznos prilikom pregovora, što znači da će Antonio Conte dobiti talijanskog generacijskog talenta za relativno jeftine novce.

Milan još vreba iz prikrajka i nada se propasti cijelog tog posla, ali već sada možemo zaključiti kako će – ako se sve nastavi odvijati prema planu – Sandro Tonali od sljedeće sezone zaigrati za Inter.

KAI HAVERTZ

Dok se s jedne strane dogovara potencijalni dolazak Bena Chilwella i ne toliko izvjestan dolazak Jana Oblaka, sada je već sigurno reći kako će Kai Havertz sigurno postati novi igrač Chelseaja. Njaveći talent njemačkog nogometa koji je napunio 21 godinu dogovorio je uvjete suradnje s londonskim velikanom, a uskoro bi trebao pasti i dogovor između Leverkusena i engleskog velikana te bi cijena u konačnici s bonusima mogla ići preko 80 milijuna eura. Frank Lampard dobiva fenomenalnu „igračku“ u ruke zajedno s Wernerom i Ziyechom.

JACK GREALISH

Igrač koji je Aston Villu prošle godine ugurao u prvoligaško društvo ove ih je sezone i ostavio u na toj razini zabivši gol u posljednjem kolu, a ujedno je bio i njihov najbolji igrač tijekom cijele sezone. 24-godišnji ofenzivac opravdano želi sljedeću stepenicu u karijeri, najzainteresiraniji je Manchester United, a to bi bio i klub „po njegovom guštu“. Međutim, Villa je izborenim ostankom u Premiershipu osigurala i financijsku stabilnost stoga nema potrebe prodavati Grealisha ispod cijene, a ona iznosi ogromnih 90 milijuna eura.

Ovo je jedan od transfera koji će se teško ostvariti, barem pod ovom cijenom iako su United i Grealish jako „zagrijani“ jedno za drugo.

JADON SANCHO

Ova trakavica će se po svemu sudeći odužiti na cijelo ljeto, iako je Borussia dala ultimatum Manchester Unitedu – ukoliko ne isplatite 120 milijuna eura do 10. kolovoza, Sancho ostaje na Signal Iduna Parku. Međutim, ne ide to tako lako za Nijemce jer je općepoznato da se sam igrač želi vratiti u domovinu, Premiership je najkompetitivnija liga na svijetu, a sa 20 godina svima je jasno da je Englez sazrio za najvišu razinu. Pojedini mediji govore kako su Crveni vragovi zasad spremni izdvojiti sto milijuna eura, stoga bi se ova rasprava oko dvadesetak milijuna mogla razvući još narednih nekoliko sedmica. Ili će Borussia pristati da tih 20-ak budu na razini bonusa...

LAUTARO MARTINEZ

O ovom transferu već praktički sve znamo – Barcelona je jedini ozbiljan kandidat za njegov potpis. Jedno vrijeme u priču se uključio Manchester City, ali cijena od 111 milijuna eura ipak je prevelika za njih. Ruku na srce, velika je i za Blaugranu, ali nasljednika za Luisa Suareza mora se pronaći, stoga smatraju da je argentinski golgeter – kojega Lionel Messi doista cijeni i priželjkuje u svlačionici – „odabrani“ za novu devetku katalonskog diva. Uprava Nerazzurra je jasna – isplatite nam odštetu i Lautaro je vaš, ispod cijene ne planiramo ići. Na toj stavci stali su još u prošlom prijelaznom roku, pitanje je može li si Barca to trenutno priuštiti. Martinez je jasan, njegova sljedeća destinacija mora biti Camp Nou, ove ili sljedeće godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

????‍♂️????#ForzaInter ⚫️????

A post shared by Lautaro Martinez ???????? (@lautaromartinez) on

JIMENEZ

Meksički napadač odigrao je vjerojatno najbolju sezonu u karijeri. Sa svojim Wolvesima ipak nije uhvatio Europu, iako su do samog kraja bili nadomak plasmanu. U 47 utakmica zabio je 24 gola te je sa 29 godina u najboljoj formi života. Međutim, ono što će Wolverhampton tražiti za njega to će odbiti praktički sve potencijalne kupce. Klub s Molineuxa, naime, traži nevjerojatnih sto milijuna eura, stoga se ovaj transfer ne čini toliko izvjesnim. Međutim, sigurno je kako Meksikanac želi iskorak, a ovo je možda samo pumpanje cijene od strane Engleza kako bi „pokazali zube“. Do sad je najveći interes pokazivao Juventus, ali ako angažiraju Arkadiusza Milika onda sigurno neće dovesti Jimeneza. Hoće li se netko u međuvremenu uključiti u borbu za njegove usluge tek nam slijedi vidjeti.

Ukupna cijena: Milijarda i šest milijuna

Jan Oblak – 120 milijuna eura

Kalidou Koulibaly - 75 milijuna eura

Kai Havertz - 80 milijuna eura

Jadon Sancho - 120 milijuna eura

David Alaba - 60 milijuna eura

Lautaro Martinez - 111 milijuna eura

Ben Chilwell - 80 milijuna eura

Jack Grealish - 90 milijuna eura

Jose Maria Gimenez - 120 milijuna eura

Sandro Tonali - 50 milijuna eura

Jimenez - 100 milijuna eura

159635019814

Učitaj još novosti