26. 07. 2020 - 18:47
Nakon 20 godina Mostarac Vedad Bašić dočekao da njegova...
907
Shares
Nakon 20 godina Mostarac Vedad Bašić dočekao da njegova „lasta“ bude pobjednička

SKOKOVI SA STAROG MOSTA

Nakon 20 godina Mostarac Vedad Bašić dočekao da njegova „lasta“ bude pobjednička

26. 07. 2020 - 18:47
0
Shares

Vedad Bašić iz Mostara osvojio je titulu šampiona na danas održanim 454. skokovima sa Starog mosta u Mostaru. Bašić je u oba kruga takmičenja za izvedbu svoje „laste“ od peteročlanog stručnog žirija dobio „desetke“. 

Iako njegova skakačka karijera traje pune dvije decenije, Bašiću je ovo prva pobjeda, što je posebno emotivno doživio.

- Ostvario sam san koji sanjaju svi Mostarci. Trudio sam se i, evo, 20 godina napokon dočekao. Ove godine je takmičenje bilo neobično zbog korone, a nadam se da ćemo i to pobijediti. Ne znam hoću li se takmičiti naredne godine. Jer, imam 40 godina i dobro ću razmisliti - izjavio je Bašić nakon pobjede.

Drugo mjesto u kategoriji skokova na glavu u kojoj se takmičilo 12 skakača, pripalo je Danki Dangubiću iz Konjica, a treće mjesto je osvojio Zeničanin, Mustafa Šarić.

Mostarcu, Igoru Kaziću, pobjedniku skokova u kategoriji na noge, u kojoj je učestvovalo 19 takmičara, ovo je osma, a treća uzastopna pobjeda.

- Nadam se da ovogodišnji nije i moj posljednji trijumf. Bila je jaka konkurencija, vidjeli ste da je još pet skakača imalo sve desetke nakon prve serije, kao i da su u drugoj svi skočili dobro. Nijanse su odlučile. Za mene su svi pobjednici - rekao je Kazić.

Alica Jakirović, koji je predsjedavao stručnim žirijem, a u kojem su još bili braća Zukanović, Samir i Ermin te Semir Drocić i Haris Škoro, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom, koja je, zbog situacije s koronavirusom, održana u potpuno drugačijim uvjetima.

- Zbog činjenice da su četiri takmičara u kategoriji skokova na noge imali maksimalni broj bodova, praktično, odlučivale su nijanse, ali, mislim da smo taj dio zadatka dobro uradili - rekao je Jakirović.

Saša Oručević, porparol Kluba u vodi „Mostari“, koji organizira manifestaciju izjavio je da je sretan što je manifestacija, uprkos svemu, okončana uspješno.

- Najbitnije je da su svi skakači prošli bez povreda i jako bitna stvar da se popravio kvalitet skakača. Vidjeli ste da su četvorica imali maksimalan broj bodova i tajnim glasanjem žirija, jednoglasno je odlučeno o titulama. Nadam se da ćemo sljedeće godine moći napraviti pravi festival skokova - poručio je Oručević, piše Avaz.

Lorens Listo, višestruki šampion Skokova sa Starog mosta koji je lani upisao svoju 13., ujedno i oproštajnu pobjedu, nakon manifestacije je rekao da mu je drago što je titula ostala u Mostaru.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, na platou ispod Starog mosta moglo je biti samo sto gledalaca, ali je ovu manifestaciju njih puno više pratilo u blizini ovog UNESCO-ovog spomenika.

Učitaj još novosti