14. 07. 2020 - 16:17
KORISTIO "VILANTEROL": Bh. sportista kažnjen zbog dopinga
907
Shares
KORISTIO

FATIH TAHIROVIĆ

KORISTIO "VILANTEROL": Bh. sportista kažnjen zbog dopinga

14. 07. 2020 - 16:17
0
Shares

Agencija za antidoping-kontrolu Bosne i Hercegovine prikupila je od plivača Fatiha Tahirovića uzorak urina za doping-kontrolu izvan takmičenja te je tom prilikom u uzorku pronađena zabranjena supstanca "Vilanterol", koja se nalazi na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping-agencije (WADA) za 2020. godinu, u grupi „S3. Beta-2 agonisti“, zabranjenih na takmičenju i izvan takmičenja.

Plivački savez Bosne i Hercegovine izrekao je Tahiroviću kaznu zabrane nastupanja i učestvovanja na takmičenjima u trajanju od četiri mjeseca.

"Vilanterol" je dugodjelujući muskarinski antagonist. Veže se na beta-2 receptore i uzrokuje opuštanje i širenje mišića u disajnim putevima, što omogućava lakše disanje. Ukoliko se primjenjuje redovno, "vilanterol" pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva. Također, poboljšava disanje i umanjuje pogoršanje simptoma kod bolesnika sa COPD-om (hronična opstruktivna plućna bolest) i astmom.

Agencija za antidoping-kontrolu Bosne i Hercegovine apeluje na sve one sportiste koji koriste lijekove kao terapiju propisanu od strane nadležnog ljekara, da obrate pažnju na važeću Listu zabranjenih sredstava ("Službeni glasnik BiH“ broj 80/19), te podsjeća da su sportisti lično odgovorni za sve ono što unose u organizam.

"S ciljem očuvanja zdravlja sportista i čistog sporta, Agencija za antidoping-kontrolu Bosne i Hercegovine, u uslovima pandemije Covida-19, poduzima sve aktivnosti i mjere kako bi sportisti bili redovno testirani i time ispunili međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine, preuzete ratificiranjem međunarodnih konvencija i Zakona o sportu u BiH.

Pozivamo sve sportiste na maksimalan oprez i poštivanje mjera nadležnih epidemioloških službi i institucija u vezi s koronavirusom Covid-19", naveli su iz ove agencije. 

Učitaj još novosti