08. 07. 2020 - 13:14
BIO JE PROPALICA, ODRASTAO U ĐAVOLJEM GRADU: Iz pakla ga je...
907
Shares
BIO JE PROPALICA, ODRASTAO U ĐAVOLJEM GRADU: Iz pakla ga je izvukao ČISTAČ ULICA, a on je danas ŠAMPION

BIO JE PROPALICA, ODRASTAO U ĐAVOLJEM GRADU: Iz pakla ga je izvukao ČISTAČ ULICA, a on je danas ŠAMPION

08. 07. 2020 - 13:14
0
Shares

Južnoafrički atletičar Luvo Manjonga ima nevjerovatnu životnu priču...

Otac mu je bio vozač kamiona i gotovo ga nije ni poznavao, jer nikada nije dolazio kući. Sa dva brata i majkom je odrastao u siromaštvu. Jedva su sastavljali kraj s krajem.

U ranom djetinjstvu je uvidio da je talentovan za atletiku.

2270877-profimedia0384701858-ls

"Prvo iz zabave, a kasnije kako bih pobjegao od problema, počeo sam da se takmičim u skoku u dalj na lokalnim takmičenjima. Bio sam prilično dobar i moj talenat je uočio trener Mario Smit koji me je usmjerio na profesionalno bavljene atletikom", rekao je Luvo.
2012. godine je prvi put skočio više od osam metara i na tom takmičenju je dobio veliku novčanu nagradu. Odjednom mu se na vratima pojavila rodbina tražeći novčanu pomoć. Svima je pomagao koliko je mogao, pa je ubrzo i sam upao u dugove.

Trener Smit je pokušao da mu pomogne, međutim, Luvo je upao u svijet dr.oge. Uzimao je "tik", neku vrstu metamfetamina i nije se dugo čekalo da padne na doping testu. Odmah je sve priznao i nije tražio analizu B uzorka. Odlučio je da ode na odvikavanje. Bio je suspendovan na dvije godine, a kazna mu je kasnije smanjena na 18 mjeseci.

2270871-profimedia0297061049-ffGodine 2014. pretrpio je veliki gubitak. U saobr...aćajnoj nes..reći po..ginuo je njegov trener Smit.

"Za mene je to bio veliki šok. Trebali su mi mjeseci da se oporavim od tuge. nisam čak ni otišao na njegovu sahr,,anu, jer sam se dro..girao sa prijateljima i zakasnio sam na voz. Odlučio sam da napustim đavolji grad Mbekveni. Dobio sam stipendiju u Pretoriji i počeo sam da treniram punom snagom. Od pakla dro..ge spasao me je i ponovo vratio u život Irac Džon Mek Gret, koji je prije nego što je postao kondicioni trener čistio ulice.

2016. godine osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju. Potom svjetsko zlato u Londonu, a ubjeđen je da će oboriti i svjetski rekord u skoku u dalj.

2270873-profimedia0375152408-ff

"Vjerujem da ću postati prvi čovkek koji je skočio preko devet metara u dalj. Rođen sam 1991. godine, iste godine kad je Majk Pavel skočio važeći rekord 8,95m. To je za mene znak. Mislim da mogu preko devet metara", samouvjeren je Luvo.

Sport.ba/Kurir

Učitaj još novosti