24. 06. 2020 - 21:40
Stanić o Hajdukovoj krizi: Tudor je tvrdoglav, a mi imamo...
907
Shares
Stanić o Hajdukovoj krizi: Tudor je tvrdoglav, a mi imamo mentalnih problema

SASVIM OTVOREN

Stanić o Hajdukovoj krizi: Tudor je tvrdoglav, a mi imamo mentalnih problema

24. 06. 2020 - 21:40
0
Shares

Nogometaši Hajduka su pomalo 'usporeno' startali na nakon povratka s pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa. Upisane su dvije minimalne pobjede, nad Interom i Istrom, ali ono što je zabrinjavalo navijače jest vrlo loša igra momčadi Igora Tudora. Situacija je u konačnici 'eskalirala' tako da su 'Bili' upisali dva poraza (oba po 3:2) od Baraždina i Lokomotive i tako uvelike ugrozili šanse za osvajanjem drugog mjesta, koje sad drži Lokomotiva s dva boda više.

Između 'Lokosa' i Splićana ugurali su se još i Osijek te Rijeka, stoga nije neobično da se na Poljudu oglasio svojevrstan znak za uzbunu.

Tim povodom o krizi, igre i rezultata te samim mentalnim problemima momčadi, progovorio je savjetnik predsjednika Hajduka, Mario Stanić.

„Teško je komentirati utakmicu s Lokomotivom. Vidjeli smo tamo puno dobrih, ali i puno loših strana: prvo poluvrijeme u kojem smo potpuno nadigrali Lokomotivu, a onda drugo u kojem smo išli linijom manjeg otpora. Nije to ništa neviđeno, događalo se i ranije. Događalo se Dinamu da izgubi Ligu prvaka u dvije minute, a događalo se i Milanu da ispusti 3:0 protiv Liverpoola u finalu Lige prvaka. Onda je trener bio Ancelotti, zamislite da je bio Hrvat, on bi bio mrtav, gotov kao trener. Nama fali mentalne stabilnosti da bismo ispunili debele slojeve očekivanja“, započeo je bivši Vatreni.

Ponovio je što smatra glavnim problemom momčadi.

„Mi smo još u utakmici protiv Gorice koju smo dobili s velikim rezultatom podvukli gdje je ključ problema naše momčadi, a to je nedostatak mentalne stabilnosti. Naša reakcija kod primljenog gola nije kakva bi trebala biti, dolazi do povlačenja i pada. Protiv Varaždina smo primili gol i bio je osjećaj kao da odmah kod prvog gola gubimo 3:0. Radimo na tome, naša strategija nije stvaranje hrabre momčadi, ali to je proces. Hrabrost znači odsutnost straha, a to nije što želimo, mi želimo da ekipa bude neustrašiva. Ja sam zahvaljujući porazima došao do nekih razina u svojoj karijeri, to je sastavni dio nogometa. Na sve su me pripremali u karijeri, osim na poraze. Nije ključ u porazu, nego u reakciji nakon poraza.“

Stanić pokušava gledati i pozitivne stvari u cijeloj situaciji, poput profiliranja mladih igrača.

„Kako mi imamo poimanje što je to nogomet? Nogomet je cjelovita igra u kojoj sudjeluju 22 igrača, ali i trenerska ruka ima granice. Ne može trener o svemu odlučivati i kontrolirati utakmicu, tu je ključ mentalna stabilnost igrača i ona stvara prednost. To što se mijenja broj igrača je dio našeg strateškog plana u kojem mi imamo još par mjeseci da stvorimo neku bazu. Nitko ne piše o tome da je Tudor isprofilirao brojne mlade igrače tijekom ove borbe za drugo mjesto. To je dio našeg plana. Kako ćemo znati da je igrač dovoljno dobar ako ga ne stavimo u igru u teškoj utakmici? Kako ćemo znati kakva mu je reakcija u različitim situacijama? To je stvar mentaliteta“, rekao je savjetnik Marina Brbića.

Kapetan Mijo Caktaš otvoreno je poslije poraza od Lokomotive kritizirao pojedince iz svlačionice, ne navodeći konkretna imena. Zamjerio im je trud i zalaganje, a i to se našlo na Stanićevom dnevnom redu koji je pohvalio te izjave.

„Kada tako vruć i pun trauma nakon takve utakmice izađeš na taj način, onda znači da si spreman preuzeti odgovornost. On je samo preuzeo odgovornost u svoje ime i pozvao na autoanalizu. Samo je jasno iskomunicirao što je primjereno. Ništa specijalno, dapače, primjeren i odgovoran potez“.

Stanić je u klubu šest mjeseci, a tim se povodom i osvrnuo na taj period, ali definitivno najzanimljivija izjava vezana je uz komentar na Igora Tudora.

„Rekao sam već da je ovo čudan period, imamo dva mjeseca efektivnog nogometa, stvaraju se razni pritisci. To je dio nečega što se zove korona efekt, ali ne želimo se vaditi na to. Jako je teško podvući crtu i vidjeti koja je ključna karika za nas osim problema s mentalnom spremom. Ne čitam medije kada momčadi ide dobro, nego isključivo onda kada momčadi ne ide dobro. Vidimo sada da su mnogi kritičari počeli dovoditi u pitanje stručnost Igora Tudora. Preispituje se sve oko njega. Ono što ja mogu reći je da se slažem, Igor je tvrdoglav, toliko je tvrdoglav da želi izvući maksimum iz ove momčadi. Tvrdoglav je u tome što želi napraviti iskorak za ovaj klub i za grad. Što se tiče njegove stručnosti, mogu samo reći da mi je žao što se nisam kasnije rodio da mogu raditi pod Igorom Tudorom“, kaže njegov bivši reprezentativni suigrač Stanić.

Ponovio je što je rak-rana splitskog kluba, izostanak kontinuiteta i „vječna“ nestabilnost. Ponovio je to Stanić i sada, ali pitanje je koliko može imati podrške navijača koji praktički iste stvari slušaju desetljećima.

„Mi u Hajduku imamo problem nestabilnosti, neki dan sam pričao s team menadžerom Krešom koji je promijenio 30 trenera otkad je ovdje. Sasvim je nebitno onda tko je tu, jesam li to ja ili je Igor Tudor, nemojte to raditi svom Hajduku. Potrebno je vrijeme da bi se krvna slika kluba promijenila. Najlakše je igrača ubaciti u neki sustav ili formaciju, ali treba s njim riješiti mentalni dio problema. To je tako“, izjavio jepa se za kraj osvrnuo na vandalski čin i uvrede na račun Marina Jakoliša: „To je jedna ružna gesta, to je nešto što nema veze s Hajdukom, to nisu vrijednosti ovog kluba koje mi zastupamo. To je izolirani slučaj pokušaja prostitucije vrijednosti za koje se mi borimo i iza kojih stojimo. Naravno da mi je žao igrača i njegovih roditelja, kao klub čvrsto stojimo iza njih. Nadam se da je onaj koji je to napisao uvidio što je napravio i žao mi je što je to dobilo toliki medijski prostor jer to su i oni htjeli. Žao mi je i roditelja tih dječaka koji su to napisali. Tome nema mjesta u Hajduku.“

Učitaj još novosti