07. 10. 2020 - 20:57
Ovaj čovjek je godinu dana jeo samo krompir, nećete vjerovati...
907
Shares
Ovaj čovjek je godinu dana jeo samo krompir, nećete vjerovati šta mu se desilo

ANDREW FLINDERS TAYLOR

Ovaj čovjek je godinu dana jeo samo krompir, nećete vjerovati šta mu se desilo

07. 10. 2020 - 20:57
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kad je Australac Andrew Flinders Taylor rekao kako će prijeći na prehranu koja uključuje samo krompir i toga se držati punih godinu dana, mnogi su pomislili kako je potpuno lud, uključujući i članove njegove obitelji.

No otac dvoje djece iz Melbournea može posvjedočiti kako je njegova metoda uspjela – izgubio je nevjerojatnih 50 kilograma.

Većina liječnika, nutricionista i prehrambenih stručnjaka ne bi preporučili držanje takvog restriktivnog plana prehrane – prehrana bi se trebala temeljiti na uravnoteženim omjerima proteina, ugljikohidrata, povrća, voća, mliječnih proizvoda i masnoće.

Kako je onda krompir-dijeta uspjela?

Važno je naglasiti kako se Taylor prihvatio tog izazova tek nakon što je izučio neka znanstvena stajališta i nakon što je finalizirao svoj plan uz pomoć liječnika.

“Dobivam preko 600 posto svojih dnevnih potreba za željezom i preko 400 posto preporučenih doza vitamina C, zajedno s hrpom vlakana, svega onog za što su mi govorili da će mi nedostajati” – kaže Taylor.

Jedina stvar zbog koje je brinuo je bio dostatan unos kalcija, jer iako ga nešto ima u krompiru, to nije dovoljno. Kako bi bio siguran da ga unosi dovoljno, pravio je pire krompir sa sojinim mlijekom dodatno obogaćenim tim mineralom, piše Men’s Health.

2

Stručnjaci su za njegov plan prehrane rekli kako nije “posve opasan”, iako nije najzdravija prehrana na svijetu.

Nutricionist Rhiannon Lambert naziva krompir “nutrijentnim gralom”, objašnjavajući kako su puni vlakana, zasitni i imaju malu gustoću energije.

“Što se tiče cijene i krvnog tlaka, ništa ne može zamijeniti dobar stari krompir” – kaže profesorica kliničkog nutricionizma sa Sveučilišta Boston, Joan Salge Blake.

Krompir sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju proteina, popravak stanica i borbu s bolestima, no jedenje samo bijelog krompira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Taylor jeo i batate, koji su mu bili jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C.

U prvih mjesec dana prehrane nije vježbao, no kasnije je usvojio režim bicikliranja sat i pol na dan.

Unatoč činjenici da je morao nositi svoje krompire kad je išao u goste te unaprijed zvati restorane sa svojih prohtjevima kad bi izlazio na večeru, Taylor kaže kako je i dalje ljubitelj krompira.

“Moje se zdravlje samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, no sada je on nizak, pao mi je i krvni tlak, kao i razine šećera. Svaki put kad idem vaditi krv, nalazi su sve bolji” – kaže zadovoljni Taylor.

Danas još svoju prehranu bazira na krompiru, no u jelovnik ubacuje i drugo povrće.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti