Kad je Australac Andrew Flinders Taylor rekao kako će prijeći na prehranu koja uključuje samo krompir i toga se držati punih godinu dana, mnogi su pomislili kako je potpuno lud, uključujući i članove njegove obitelji.
No otac dvoje djece iz Melbournea može posvjedočiti kako je njegova metoda uspjela – izgubio je nevjerojatnih 50 kilograma.
Većina liječnika, nutricionista i prehrambenih stručnjaka ne bi preporučili držanje takvog restriktivnog plana prehrane – prehrana bi se trebala temeljiti na uravnoteženim omjerima proteina, ugljikohidrata, povrća, voća, mliječnih proizvoda i masnoće.
Kako je onda krompir-dijeta uspjela?
Važno je naglasiti kako se Taylor prihvatio tog izazova tek nakon što je izučio neka znanstvena stajališta i nakon što je finalizirao svoj plan uz pomoć liječnika.
“Dobivam preko 600 posto svojih dnevnih potreba za željezom i preko 400 posto preporučenih doza vitamina C, zajedno s hrpom vlakana, svega onog za što su mi govorili da će mi nedostajati” – kaže Taylor.
Jedina stvar zbog koje je brinuo je bio dostatan unos kalcija, jer iako ga nešto ima u krompiru, to nije dovoljno. Kako bi bio siguran da ga unosi dovoljno, pravio je pire krompir sa sojinim mlijekom dodatno obogaćenim tim mineralom, piše Men’s Health.
![]()
Stručnjaci su za njegov plan prehrane rekli kako nije “posve opasan”, iako nije najzdravija prehrana na svijetu.
Nutricionist Rhiannon Lambert naziva krompir “nutrijentnim gralom”, objašnjavajući kako su puni vlakana, zasitni i imaju malu gustoću energije.
“Što se tiče cijene i krvnog tlaka, ništa ne može zamijeniti dobar stari krompir” – kaže profesorica kliničkog nutricionizma sa Sveučilišta Boston, Joan Salge Blake.
Krompir sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju proteina, popravak stanica i borbu s bolestima, no jedenje samo bijelog krompira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Taylor jeo i batate, koji su mu bili jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C.
U prvih mjesec dana prehrane nije vježbao, no kasnije je usvojio režim bicikliranja sat i pol na dan.
Unatoč činjenici da je morao nositi svoje krompire kad je išao u goste te unaprijed zvati restorane sa svojih prohtjevima kad bi izlazio na večeru, Taylor kaže kako je i dalje ljubitelj krompira.
“Moje se zdravlje samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, no sada je on nizak, pao mi je i krvni tlak, kao i razine šećera. Svaki put kad idem vaditi krv, nalazi su sve bolji” – kaže zadovoljni Taylor.
Danas još svoju prehranu bazira na krompiru, no u jelovnik ubacuje i drugo povrće.
sport.ba @sport.ba