17. 06. 2020 - 15:47
Kyrie Irving sad želi napustiti NBA i pokrenuti svoju ligu
907
Shares
Kyrie Irving sad želi napustiti NBA i pokrenuti svoju ligu

Kyrie Irving sad želi napustiti NBA i pokrenuti svoju ligu

17. 06. 2020 - 15:47
0
Shares

Posljednjih dana Kyrie Irving je u središtu pažnje NBA svijeta jer poziva igrače da bojkotiraju nastavak sezone kako bi mogli sudjelovati u prosvjedima pokreta Black Lives Matter i boriti se za rasnu jednakost.

Sa skupinom istomišljenika iz NBA lige, WNBA lige i svijeta šoubiza pokrenuo je koaliciju koja preispituje nastavak NBA sezone u izolaciji Disney Worlda jer smatra da bi košarka skrenula pažnju s borbe koja se već tjednima odvija na američkim ulicama. 

screenshot-2

Većina igrača ga ne podržava jer smatra da baš košarka može i treba biti moćna platforma za njihovu borbu, posebno zato što će biti jedini profesionalni sport koji se igra u Americi i kao takav imat će veliku pozornost fanova i omogućiti igračima da se njihov glas bolje čuje.

Najviše mu se zamjera vjerodostojnost, jer on ionako ne bi mogao igrati i ne bi imao pristup Disney Worldu jer se još oporavlja od operacije ramena, a NBA u izolaciju prima ograničeni broj ljudi. Osim toga, on je jedan od 20-ak najbolje plaćenih igrača lige i nema financijskih problema, a istovremeno traži od onih koji zarađuju i 20 puta manje da se odreknu ostatka ovosezonske plaće.

No Irving, izgleda, ima i puno veće planove, ili barem ideje. Američki mediji danas pišu kako je u grupnom chatu sa suigračima iz Brooklyn Netsa predložio da igrači sami pokrenu svoju ligu, javlja New York Daily News.

Bleacher Report pojašnjava da njegov prijedlog nije došao kao odgovor na plan NBA lige da se sezona nastavi u izolaciji te da je Irving napustio grupni chat nakon što su objavljena prva izvješća o prijedlogu.

Reakcije na Irvingovo ponašanje su drastično različite, što se jako dobro vidi na primjeru dvojca iz podcasta All the Smoke, koji vode bivši NBA igrači i veliki prijatelji Matt Barnes i Stephen Jackson, koji je ujedno bio jedan od najboljih prijatelja Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je u Minnesoti ubila policija, što je bio i okidač za rasne nemire koji drmaju zemljom.

"Kyrie treba prestati srati jer, koliko čujem, želio je ići u Orlando da bude uz svoju momčad, ali kad mu nisu dopustili, okrenuo je ploču i sad priča o odricanju od svega. Možeš se odreći svega i odsjediti ostatak sezone, ali cilj bez svrhe pobjeđuje samo svrhu. A tako nas i dijeli. Poštujem ljude koji ne žele igrati zbog covida i boje se da ne ugroze obitelj, to razumijem. Ali ako je razlog pokret, moramo preuzeti svoj dio odgovornosti", rekao je Barnes.

Jackson je pak stao u Irvingovu obranu.

"Vrlo je strastven oko ovoga. Razumije u kakvom smo trenutku, tu je poput mene. Više puta me nazvao uplakan jer doslovno zna da ja riskiram sve", rekao je Captain Jack.

NBA liga trebala bi se nastaviti krajem srpnja u Disney Worldu u Orlandu s 22 momčadi koje će odigrati po osam utakmica prije doigravanja. Kako stvari stoje, igrači neće smjeti izlaziti iz izolacije dok god im traje sezona, a posjeti obitelji i prijatelja bit će dopušteni tek nakon prvog kruga doigravanja, 53 dana nakon okupljanja u Orlandu, kad u igri za naslov ostane samo osam klubova. Sezona bi trebala završiti u listopadu, a već početkom prosinca treba početi nova.

Sport.ba/Index

Učitaj još novosti