16. 06. 2020 - 13:19
Pavićević: Tužićemo ABA ligu i Evroligu
907
Shares
Pavićević: Tužićemo ABA ligu i Evroligu

PRVI ČOVJEK MORNARA

Pavićević: Tužićemo ABA ligu i Evroligu

16. 06. 2020 - 13:19
0
Shares

Predsjednik KK Mornara Ðorđije Pavićević oglasio se saopštenjem povodom odluke da klub iz Bara neće sljedeće sezone igrati u Evrokupu, navodeći da su time neprijatno iznenađeni.

Predstavnici regionalne ABA lige u sljedećoj sezoni Evrokupa biće Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija, saopšteno je juče.

"Neprijatno smo iznenađeni odlukom Borda Evrokupa da Mornar neće biti učesnik ovog takmičenja u sezoni 2020/2021 već Cedevita Olimpija, nepostojeći tim ABA lige, za koji se ne zna ni mjesto gdje je registrovan", navodi se u saopštenju kluba, koje potpisuje Pavićević.

Barani ogorčenje ovom odlukom baziraju na nekoliko činjenica.

"Đordi Bartomeu, predsjednik Evrolige, decidno je saopštio da će u Evrokupu igrati osam četvrtfinalista u sezoni 2020/21, kao direktni učesnici, a ostala mjesta biće popunjena na osnovu plasmana u nacionalnim ligama. Kako ABA liga predstavlja nacionalna prvenstva klubova koji je tvore, logično je bilo da Mornar kao četvrtoplasirani tim ABA lige dobije pozivnicu za Evrokup", ističe Pavićević.

Zbog virusa korona ABA liga je prekinuta poslije 21. kola, koje je odigrano 8. marta.

"Da je bilo sluha kod učesnika ABA lige i rukovodstva lige, posljednje kolo se moglo odigrati i od ove neprijatne situacije ne bi bilo ništa. U trenutku prekida lige, Mornar je bio četvrti po pravilniku ABA lige koji kaže da ukoliko ekipe imaju isti broj bodova, plasman određuje međusobni skor. A mi smo Cedevita Olimpiju dobili oba puta, i u Baru i u Ljubljani. Neko je očigledno, iskoristio pravilnik FIBE (ništavan u konkretnoj situaciji!) da odredi trenutnu tabelu i na mala vrata ugura Cedevita Olimpiju u Evrokup", tvrdi Pavićević i dodaje da "nije tačna konstatacija pojedinih sredstava informisanja da Crna Gora ne može da ima dva predstavnika u Evrokupu".

"Ovi događaji su pokazali da ABA liga nije temeljno napravljena i da je učinak onih koji su je organizovali, kao i njenih dosadašnjih predsjednika, na staklenim nogama. ABA liga mora da bude samostalna i da ne zavisi od drugih. Da smo bili organizovani na vrijeme i kako treba, svi bi nas cijenili, a ovako se zadovoljavamo mrvicama sa stola čelnika Evrolige i Evrokupa."

Pavićević je naveo i da se razmatra svrsishodnosti daljeg ucešca u ABA ligi, kao i da Barani spremaju advokatski tim koji će tužiti ABA ligu, a istovremeno i Evroligu, tražeći povraćaj svih uloženih sredstava u takmičarskoj sezoni 2019/20.

"Tek sada je jasno kakav je zadatak zapravo imala posljednja onlajn Skupština ABA lige. Trebalo je samo da odluči da se prvenstvo ne nastavi, uprkos tome što su Partizan, Buducnost i Mornar insistirali da se prvenstvo završi. Da se radilo ispod žita, postalo je ogoljeno jasno poslije odluke da se nepostojeći tim ABA lige Cedevita Olimpija, ugura u Evrokup. Naravno, nemamo primjedbi na učešće Partizana i Budućnosti u Evrokupu. Naprotiv, oni su to pošteno na košarkaškom terenu izborili i od srca im želimo da dostojno reprezentuju ABA ligu u ovom takmičenju. To se za Cedevita Olimpiju ne može reći."

Pavićević u svom saopštenju postavlja pitanje koga štiti ABA liga.

"Da li onu ekipu koja je poslije pet dana od proglašenja pandemije virusa korona raspustila sve i koja nije imala pet igrača na spisku ili ekipu koja je, uz Real Madrid, jedina, do sada, isplatila sve (!) ugovorne obaveze igračima i do 10. maja, praktično, formirala ekipu za iduću sezonu", stoji u Pavićevićevom saopštenju.

Učitaj još novosti