15. 06. 2020 - 11:09
PRVI NJEMAČKI FUDBALSKI KLUB KOJI JE BANKROTIRAO! Dobro su ga...
907
Shares
PRVI NJEMAČKI FUDBALSKI KLUB KOJI JE BANKROTIRAO! Dobro su ga upamtili u Srbiji, a od DANAS je postojanje upitno!

PRVI NJEMAČKI FUDBALSKI KLUB KOJI JE BANKROTIRAO! Dobro su ga upamtili u Srbiji, a od DANAS je postojanje upitno!

15. 06. 2020 - 11:09
0
Shares

Četvorostruki njemački šampion Kajzerslautern objavit će ovog ponedjeljka bankrot, pišu dobro upućeni njemački mediji.

Legendarni klub i jedan od osnivača Bundeslige, koji se danas takmiči u trećoj ligi, prvi je u njemačkoj istoriji koji se odlučio na takav korak. Razlog su ogromni minus od 25 miliona eura, te godine katastrofalne sportske i svake moguće politike.

Upravljanje klubom, koji je deoničarsko društvo, preuzet će stečajni upravnik i klub ima tri mjeseca da nađe investitora koji bi sanirao gubitak. Treneri i igrači ne mogu da raskidaju ugovore, a sljedeća tri mjeseca njihovu platu preuzet će njemački zavod za zapošljavanje, ali s najviše 6.900 eura mjesečno, što je maksimum koji država može da plaća

screenshot-31

PAMTE GA DOBRO I U SRBIJI

Te prohladne i maglovite beogradske noći, na Marakanu je stigao nemački Kajzerslautern. Sa kapitalom od 1:0 iz prvog meča, Nijemci su bili ubjeđeni da mogu u naredno kolo Kupa pobjednika Kupova.

Marakana je bila prepuna, preko 50.000 gledalaca sa nestrpljenjem je očekivala ovaj meč. Nakon prvih 45 minuta nije se činilo da crveno-bijeli mogu do senzacije, ali je onda uslijedio nevjerovatan potez Vladimira Petrovića Pižona. Potez koji je iznedrio veliko igračko ime i nacionalnog rekordera. U igru je u 46. minutu ušao golobradi Dejan Stanković.

Njemački mediji pišu kako je ovo idealna prilika da Kajzerslautern krene ispočetka budući da zbog krize s koronavirusom neće snositi posljedice vezane za rang takmičenja. Naime, prema pravilima Nemačkog fudbalskog saveza, Kajzerslautern bi bio kažnjen oduzimanjem devet bodova, ali je savez za vrijeme trajanja krize s korona virusom suspendovao sve moguće kazne.

To znači da će se tim moći i dalje da se takmiči u 3. ligi, trenutačno najneizvjesnijoj evuropskoj ligi, u kojoj šest kola prije kraja ima deset bodova manje od mjesta koja vode u viši rang te sedam bodova više od zone ispadanja, prenosi "Index.hr".

Klub neće preživjeti bez novih investitora, kojih ima, ali oni žele da uđu u klub tek kad finansijska situacija budu čista, a ne da spiskaju milione eura svojeg novca u krpljenje minusa. Tri su velika potraživača kojima klub duguje i zbog čega je došlo do ove situacije. Klub će sad napraviti plan restrukturiranja na koji mora pristati barem polovina poverenika, a o daljnjim koracima odlučiće sud.

Novi predsjednik prodao je legendarni stadion Fric Valter (koji prima 50.000 gledalaca) jer je objekt pravio ogromne gubitke, a klub je sezonu 2003/2004 započeo s tri oduzeta boda zbog finansijske situacije. U sljedećih pet godina mahnito su se smenjivali treneri, a klub je patio od prevelikih ugovora koje su igrači imali i pad je bio neizbježan.

Sport.ba/Blic

Učitaj još novosti