02. 06. 2020 - 23:54
DŽUMHUR U SVAĐI SA OVIM TENISEROM: A tek kad čujete razlog...
907
Shares
DŽUMHUR U SVAĐI SA OVIM TENISEROM: A tek kad čujete razlog SUKOBA , NISMO IMALI POJMA(VIDEO)

DŽUMHUR U SVAĐI SA OVIM TENISEROM: A tek kad čujete razlog SUKOBA , NISMO IMALI POJMA(VIDEO)

02. 06. 2020 - 23:54
0
Shares


Najbolji bh. teniser Damir Džumhur gostovao je u podcastu "Wish&Go" kojeg vode novinari Sport klub televizije Nebojša Višković i Ivan Govedarica. 
Tom prilikom Damir je govorio o dosta zanimljivih tema, a između ostalog dotakao se toga ko je najpozitivniji teniser na Touru a ko su najveći negativci.

Danas 107. teniser svjeta o tome kaže sljedeće:

"Izuzet ću ove naše tenisere jer sam sa svima u dobrim odnosima. Najveći gotivac je Gael Monfils, i do će reći 99 posto igrača. Jako je zanimljiv, uvijek nasmijan i to je ono što je lijepo videti. Nikada nije pravio scene, a veliki je šoumen. Zrači pozitivnom energijom", kaže Damir i osvrće se na negativnu stranu te ističe jedno ime.

dzumhur

"S druge strane, Amerikanci su za nas Balkance i Evropljane najgori. Mogu da spomenem jednog od njih, to je Jack Sock. Može proći pet puta pored tebe u toku dana, svaki put će spustiti glavu i neće te pozdraviti. On nije stidljiv, on je arogantan. Jedno vrijeme sam mislio da je do mene. Jednom sam ušao u priču sa nekim, ne sjećam se s kim i on mi je rekao da su svi Amerikanci takvi. I jeste, 90 posto njih. Jedan dan se javi i priča s tobom, a sutra se ponaša kao da te ne zna. Ne razumijem".

Prije toga govorio je i o manama svoje igre. Kaže kako je to mentalna snaga, ali dodaje da nije jedini koji se muči s tim problemom.

"Najslabiji dio mog tenisa je mentalna snaga. Najveće razlike, pogotovo u vrhu se prave tu. Svi znaju da igraju tenis, svi znaju da udaraju loptu. Neko na zagrijavanju da vidi 700. i 10. igrača svijeta, ne bi znao ko je ko. Potpuno je druga stvar kad se krene u meč, postoje blokade koje postoje, koje i ja imam".

"Dosta je stvari koje utiču na to, od samopouzdanja, do načina razmišljanja... Mnogo je faktora. Tenis je takav sport da uvijek postoji stres. Tako je na svakom meču, turniru, pitaš se da li ćeš upasti ovdje ili ondje. Ja sam prošle godine branio veliki broj poena i svake sedmice sam brojao, što inače ne radim. Ipak, dešavalo se da najlošije igram kada ništa ne branim. Podsvjesno se opustim i onda nema rezultata, padne samopuzdanje i teško je izvući se iz te situacije".

 

Dodaje i to da u svijetu tenisa ne treba gledati samo onaj glamurozni dio jer je mnogo putovanja, umora, stresa...

"Svi su govorili blago tebi, ti putuješ. Ali nije baš tako. To su stalna putovanja, rana buđenja, svakodnevni umor i opet dolazimo ponovo do onog stresa. I onda dođeš na turnir, kreću treninzi... Ne znam koliko puta sam uspio da odem do grada, van terena i van hotela. Malo vremena se ima za takve stvari. A i kad bude, budeš umoran. Takav život nije glamurozan. Nekada su lijepa mjesta, hoteli, ima sedmica kada se uživa. Ipak, mnogo je odricanja. Kad je timski sport, njih čeka autobus, odveze ih gdje treba, neko im spremi svu tu opremu, oni samo izađu na teren. Život sportiste je težak, ali individualni sportisti imaju posebnu odgovornost".

Govorio je i o ženskom tenisu te je tom prilikom poručo kako mu nije jasno otkud postoji tolika mržnja među teniserkama da ne mogu ni zajedno trenirati.

damir-dzumhur-foto-fb

Inače, Džumhur je najbolji tenis igrao otprilike u periodu od 2016. do kraja 2018. godine. Upravo iz tog perioda i datira njegov najbolji ranking na Touru - 23. mjesto.

U karijeri je za sada osvojio tri titule, ali obzirom da tek ima 28 godina vrijeme radi za njega i sigurni smo da će biti još usjeha.
Izvor: sport.sport,ba

Učitaj još novosti