30. 05. 2020 - 21:46
U Francuskoj se dovodi u pitanje odluka o prekidu sezone: Kao...
907
Shares
U Francuskoj se dovodi u pitanje odluka o prekidu sezone: Kao idioti...

VODI SE VELIKA DEBATA

U Francuskoj se dovodi u pitanje odluka o prekidu sezone: Kao idioti...

Sport.ba
30. 05. 2020 - 21:46
0
Shares

To je zemlja svjetskih prvaka, ali da li je to zaista fudbalska zemlja - to je pitanje koje neki u Francuskoj postavljaju ove sedmice dok njeni susjedi rade na vraćanju sporta.

Debata se, u suštini, vodi otkako je francuska liga odlučila da prekine sezonu krajem aprila.

Suprotno tome, prošle su dvije sedmice od ponovnog pokretanja njemačke Bundeslige. Italijanski ministar sporta u četvrtak je potvrdio da će se Serija A vratiti 20. juna, a očekuje se da do tada krenu i Primera i Premijer liga.

"Kao idioti" - bio je naslov na naslovnoj strani L'Equipea u petak, pošto je taj sportski dnevnik doveo u pitanje ishitrenu odluku lige o završetku sezone.

Tadašnja odluka LFP zasnovana je na izjavi francuskog premijera Edouarda Philippea da se sezona ne može nastaviti jer je pandemija bijesnila krajem aprila.

Međutim, Francuska u posljednjih nekoliko sedmica uveliko ublažava mjere uvedene zbog koronavirusa, a Philippe je u četvrtak izjavio da bi timski sportovi mogli da se pokrenu poslije 21. juna.

"Bićemo jedina velika fudbalska zemlja u Evropi koja se drži ove odluke i nije uslovljena razvojem pandemije i ublažavanjem mjera", piše L'Equipe.

Paris Saint Germainje proglašen za šampiona, Amien i Touluse su ispali iz lige, zbog čega su ti klubovi podnijeli tužbe.

Međutim, vodeći glas protiv završetka sezone stizao je od predsednika Liona Jean-Michela Ollea. Lion je bio sedmi na sedmom mjestu na tabeli, koje ne vodi u evropska takmičenja.

Ni Lion, ni PSH neće igrati takmičarske utakmice prije nastavka Lige šampiona koje se očekuje u avgustu.

"Potpuno sam ubijeđen da ono što se dogodilo nije dobro za klubove i francuski fudbal u cjelini", rekao je on za Parisien.

Učitaj još novosti