28. 05. 2020 - 23:40
KLADIMO SE DA NE ZNATE O KOME JE RIJEČ: Evo kako je odrastao...
907
Shares
KLADIMO SE DA NE ZNATE O KOME JE RIJEČ: Evo kako je odrastao vjerojatno najveći nogometaš u povijesti

KLADIMO SE DA NE ZNATE O KOME JE RIJEČ: Evo kako je odrastao vjerojatno najveći nogometaš u povijesti

28. 05. 2020 - 23:40
0
Shares

Bit će bolji od mene! 

Tim je riječima opisao Ronaldinho Lea Messija nakon samo jednog zajedničkog treninga. Kasnije mu je asistirao za prvi gol u dresu Barce. No vratimo vrijeme unatrag od tog gola, 17 godina i deset mjeseci natrag, na dan kad je rođen Leo Messi. Njegovoj majci Ceciliji on je bio treće od četvero djece, a mnogi upravo njenim genima objašnjavaju fenomen Lea Messija. Cecilia Messi ima katalonske korijene, bez kojih danas ništa ne bi bilo moguće. Naime, upravo su preko njenih dalekih rođaka uspjeli Leu osigurati probu u Barceloni nakon što ga je voljeni klub izdao.

KAKO JE SVE POČELO 

Prvi Messijev klub bio je lokalni niželigaš Grandoli. Argentinac mu je pristupio kad je imao samo četiri godine, ali tamo su ga uspjeli skrivati samo do šeste godine kad dolazi do transfera u njegov voljeni Newell's old Boys. Tamo je Messi procvao i ubrzo postao ključni igrač. Njegova generacija nazvana je "Machine of 87", pogađate, zbog toga što su mljeli sve protivnike pred sobom. Život je za malog Lea tada bio igra, ali onda je morao naglo odrasti.

Klupskom liječniku bilo je sumnjivo što je Leo s devet godina gotovo pa stao rasti. Bio je visok svega 127 cm nešto prije desetog rođendana. Liječnicima nije dugo trebalo da mu dijagnosticiraju poremećaj rasta, za što lijek postoji, ali terapiju njegovi roditelji ne mogu nikako priuštiti. U klubu su ga prepoznali kao talentiranog, i tako mali bio je najbolji na terenu, ali 1000 eura mjesečno za lijek nisu htjeli platiti. Netko u klubu je procijenio da je to previše ulaganja u dijete, ma koliko ono bilo talentirano.

Tad je proradila katalonska veza. Leov pradjed Ramon Perez Llobra rođen je u Kataloniji, pa je njegova majka nakon puno vremena preko dalekih rođaka u Kataloniji uspjela srediti Leu probu u Barceloni Ključan čovjek u cijeloj priči je Charlie Rexach, bivši igrač i zaposlenik Barcelone kojem je Messi zapeo za oko. Prvi ugovor između strana potpisan je na papirnatoj maramici. Leo je postao igrač Barcelone. 

TEŠKI POČECI I ISPRAVNE ODLUKE

Barcelona je Leu plaćala terapije i on je ubrzo počeo sustizati svoje suigrače u visini. I dalje je bio manji od ostalih, ali veći problem stvarala je njegova povučenost. Leo je bio toliko tih da su neki njegovi suigrači mislili da Messi ne zna pričati. U momčadi je igrao s Cescom Fabregasom i Gerardom Piqueom. Bila je to najbolja mlada momčad Barcelone u povijesti.

Ubrzo su ih prepoznali i van granica Španjolske, pa su uslijedile prve ponude. Arsenal je Barceloni poslao ponudu za Fabregasa i Messija, United za Gerrarda Piquea. Dvojici velikana poput Arsena Wengera i Alexa Fergusona takvi talenti nisu mogli promaknuti. I onda se ključni trenutak. Pique i Fabregas, djeca Barcelone, nisu mogli odoljeti ponudama, Leo je. Odlučio je ostati i to se pokazalo kao ispravan potez. Igrao je vrijedno Leo za sve uzraste Barcelone, a već na prvom treningu sa seniorima oduševio je starije suigrače. U tolikoj mjeri da su kasnije inzistirali da se Leo priključi prvoj momčadi.

- Uništio nas je. Baš uništio, imali smo dojam kao da se sprda s nama. Uzeo bi loptu i predriblao trojicu, četvoricu - rekao je Ludovic Giuly.

PRIJATELJSTVO S RONALDINHOM

Prvi nastup za A momčad Barcelone imao je 16. studenog 2003. Na drugoj strani bio je jedan malo poznati trener, koji je kasnije obilježio desetljeće. Naravno, riječ je o Joseu Mourinhu.

Ubrzo je mladog Lea pod svoje okrilje uzeo genijalni Ronaldinhom. Bio je to odnos kao između mlađeg i starijeg brata. Ni uprava Barcelone nije dugo čekala, nedugo nakon tog prvog treninga s njim je potpisan ugovor s klauzulom od 30 milijuna eura. Sitnica, kad gledate što ste mogli dobiti. To je bilo jasno i upravi Barcelone, pa su niti godinu dana poslije s njim potpisali novi, veći ugovor u kojem je klauzula dignuta na 80 milijuna eura. Leo je i dalje bio član druge momčadi, dok jedan dan zaista respektabilna nogometna družina nije ušetala tadašnjem treneru Franku Rijkaardu u ured.

- Mi želimo Lea u prvom timu - poručili su Nizozemcu igrači predvođeni s Ronaldinhom,a on im je ubrzo ispunio želju. 

Datum je 16. studenog, Barcelona igra ligašku utakmicu protiv gradskog rivala Espanyola. Dan će kasnije ući u povijest zbog toga što je tu debitirao Leo Messi. Bio je najmlađi debitant u povijesti kluba. 

Na prvi gol pričekao je još neko vrijeme, on je došao 1. svibnja protiv Albacetea i odmah je bio spektakularan.

Sport.ba/24sata.hr

 

Učitaj još novosti