22. 05. 2020 - 14:06
Tuga širom Evrope: Gase se tri slavna evropska kluba koja...
907
Shares
Tuga širom Evrope: Gase se tri slavna evropska kluba koja ukupno imaju 26 titula?!

Tuga širom Evrope: Gase se tri slavna evropska kluba koja ukupno imaju 26 titula?!

22. 05. 2020 - 14:06
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Problem koji je stvorila korona kriza je činjenica da nema nikakvih prihoda

Profesionalni francuski fudbalski klubovi uskoro će dobiti pozajmicu od 200 miliona eura kako bi prebrodili korona krizu. Međutim, vrlo je upitno da li ovakva pozajmica ima pokriće jer bi nekoliko najvećih klubova moglo da bankrotira, piše tamošnji Mediapart.

Članovi Profesionalne fudbalske lige Francuske (LFP), koja rukovodi takmičenjem imali su sastanak prije nekoliko dana na kome su se dogovorili da uzmu pozajmicu od 225 miliona eura za koju je garant sama država Francuska.

Ta suma treba da nadomjesti gubitke od TV prava zbog prekida sezone, pošto je Kanal+ koji prenosi utakmice ove lige odbio da plati, što je napravilo gubitke klubovima. Međutim, prema dokumentima do kojih je Mediapart došao, finansijski problemi francuskih klubova su znatno veći.

LFP se optužuje za stvaranje “pretjerano optimističke” slike u medijima, jer je kriza zbog pandemije korona virusa i gubitka novca od TV prava mnogo veća.

– Nekoliko klubova je na ivici bankrota, poput Marseillea, Bordeauxa i Saint Etiennea – piše Mediapart.

– Samo u sezoni 2018/19. akumulirani gubici ovoh timova iznosili su 160 miliona eura – navodi se u tekstu.

Problem koji je stvorila korona kriza je činjenica da nema nikakvih prihoda. Ne samo da su izostali prihodi od TV prava i prodaje karata, već nema ni transfera kojima bi se popunila kasa.

Zanimljivo da će najveći dio od preraspodjele pozajmice od 200 miliona eura pripasti Paris Saint-Germainu, klubu koji nema probleme s finansijama, ali se novac dijeli po plasmanu na tabeli i to je neizbježno.

Inače, do kraja juna klubovi u Francuskoj će biti u deficitu od 438 miliona eura…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti