18. 05. 2020 - 08:29
MILAN JE RAZBIO BARSELONU, A GENIJE SRUŠIO TIM SNOVA JOHANA...
907
Shares
MILAN JE RAZBIO BARSELONU, A GENIJE SRUŠIO TIM SNOVA JOHANA KROJFA: Dan kada je DEJAN SAVIĆEVIĆ postigao najljepši gol u LŠ (VIDEO)

MILAN JE RAZBIO BARSELONU, A GENIJE SRUŠIO TIM SNOVA JOHANA KROJFA: Dan kada je DEJAN SAVIĆEVIĆ postigao najljepši gol u LŠ (VIDEO)

18. 05. 2020 - 08:29
0
Shares

Na današnji dan prije  odigrana je jedna od najboljih finalnih utakmica u istoriji Lige šampiona, Milan je pregazio moćnu Barselonu (4:0), a najljepši potez duela u Atini izveo je Dejan Savićević.

Tog 18. maja 1994. godine, trener Barselone Johan Krojf bio je ubjeđen u samo jedno – da ne može da izgubio od Milana kojeg je tada predvodio Fabio Kapelo. Krojfova Barselona je došla u Atinu kao najbolji tim u Evropi, a ispraćna je sa četiri komada uz veličanstvenu partiju Dejana Savićevića!

U tih sedam godina, od kraja osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih, Milan je bio daleko najjači klub na svijetu. Tu prvu Berluskonijevu deceniju obilježile su tri Lige šampiona, nedodirljivost i najduža serija bez poraza u Seriji A. Savićević je stigao 1992. među "Rosonere", ostao je šest godina, osvojio evropsku titulu sa Milanom 1994.

"Poslije prve sezone svi su željeli da me se riješe, počev od trenera, pa do ljudi u klubu. Otjerali bi me, da nije bilo Berluskonija", prisjetio se Savićević poslije mnogo godina.
Malo je nedostajalo da u napusti klub, imao je ponude baš iz Marseja i Atletiko Madrida, ali je ostao. Onda je na ljeto bio otpisan, ali je Berluskoni insistirao da ostane. Poslije je sve bila istorija, tri titule, Liga šampiona. I tokom sezone 93/94, svađao se sa trenerom, nije igrao u važnim mečevima, ali je u Atini ipak sve naplatio.

2225473-profimedia0293078448-ls

Milan kao autsajder sa mnogo problema i unaprijed prežaljen od mnogih. Daleko od toga da su „Rosoneri“ bili slaba ekipa, ali Barselona je impresionirala na putu do finala, imala je veće zvijezde u sastavu i veličinu kakva je Krojf na klupi.

Barselona je u grupi pregazila Spartak, Galatasaraj i Monako. Milan se mučio protiv Anderlehta, Verdera i Porta i u šest mečeva ostvario dvije pobjede uz dva remija i gol razliku 6:2. Barselona je u polufnalu pregazila Porto sa 3:0, dok je Milan istim rezultatom savladao Monako i zakazan je konačan obračun u Atini.

"Nema sumnje, mi smo apsolutni favoriti. Kompletniji smo, konkurentniji i iskusniji od njih. Milan ne može da se uporedi sa nama. Dok oni svoju igru temelje na odbrani, mi napadamo.

Pogledajte samo Romarija, on je postigao više golova nego cijela ekipa Milana", rekao je Johan uoči utakmice, što je posebno motivisalo Kapelov tim.

 

2225471-profimedia0293201952-ff

Kao veliki favoriti pred finale, u Barseloni su očekivali da će lako savladati Milan Fabija Kapela. Toliko su bili uvjereni u to da je i sam Krojf prije utakmice pozirao fotoreporterima sa peharom Lige šampiona u rukama.

Barsa je imala zvijezde Romarija, Stoičkova, Mihaela Laudrupa, Kumana, domaće snage Zubizaretu, Nadala, Amora, Bakera, dirigenta Gvardiolu na sredini.

Milanova sezona je ostala u znaku tužne vijesti da je Marko van Basten morao na četvrtu operaciju zgloba koja će mu okončati karijeru. Dok su Barsine zvijezde bile u top formi i naoštrene za Milan, „Rosoneri“ su morali da se pomire sa činjenicom da su za sva vremena ostali bez Labuda iz Utrehta.

Prvi gol je pao poslije njegovog prodora po desnom krilu kada je asistirao Masaru. U nadoknadi vremena je Donadoni prošao po lijevoj strani, a Masaro opet bio na pravom mjestu za 2:0. Barsa je bila na konopcima, ali Milan nije prestajao da zadaje udarce. Savićević je igrao meč života!

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, Genije je postigao gol lob udarcem koji se i danas prepričava. Mogao je Dejo da postigne još jedan gol, ali je pogodio stativu. Nekoliko sekundi kasnije Marsel Desai je svoju sjajnu partiju krunisao golom za konačnih 4:0.

Sport.ba/Kurir

Učitaj još novosti