19. 05. 2020 - 12:10
Slavnom fudbaleru Erdogan je uzeo sve, a ova planetarna...
907
Shares
Slavnom fudbaleru Erdogan je uzeo sve, a ova planetarna zvijezda je prošla JOŠ GORE

KANTER NE SMIJE U DOMOVINU

Slavnom fudbaleru Erdogan je uzeo sve, a ova planetarna zvijezda je prošla JOŠ GORE

19. 05. 2020 - 12:10
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Turska se ne kotira kao zemlja u kojoj cvjeta demokratija, kao i u još nekim zemljama na Balkanu, uostalom, a cijenu toga platio je i Enes Kanter. Izgubio je državljanstvo, oduzet mu je pasoš, ostao je u Sjedinjenim Američkim Državama bez domovine i ono najgore - nije čuo, ni video roditelje godinama.

Umjesto da sloboda govora bude poštovana, umjesto da se mišljenja javno razmjenjuju, čini se da je u pojedinim evropskim državama, pa i u Turskoj sve drugačije. Jačaju autoritarizam i diktatura. Oni koji misle drugačije proglašavaju se državnim neprijateljima, pa je tako i Erdogan, bivšeg političkog saveznika Fetulaha Gulena, 2017. godine optužio za puč protiv njega. Tu počinje pakao i za Kantera. Ipak, sam Kanter priču vraća nekoliko godina unazad.

- Mislim da je sve počelo sa skandalom oko korupcije 2013. godine u koji su bili uključeni Erdogan, njegova supruga i najbliži saradnici. Nakon toga Erdogan počinje da hapsi ljude i šalje ih iza rešetaka. Građane, novinare, krenuo je da zatvara škole i koledže koje su držali ljudi koji su se usudili da ukažu na korupciju. Tada sam i ja riješio da progovorim i dam svoje mišljenje o tome, pa sam napisao tvit koji je postao viralan - prisjeća se Kanter.

Nakon toga, proglašen je teroristom, a njegov otac ubrzo izgubio posao profesora. Njegova sestra, koja je završila medicinu, i njen suprug, nisu nakon toga mogli da nađu posao. Njegov mlađi brat biva izbačen iz košarkaškog tima. Tortura porodice Kantera, samo zbog toga što je rekao nešto protiv vlasti nastavlja se godinama. Do te mjere da su njegovim roditeljima oduzeti svi električni uređaji kojima su mogli da uspostave komunikaciju s njim. Oca mu hapse i odvode u zatvor. Ipak, poslije sedam dana Turska je morala da popusti pod pritiskom SAD i medija i da pusti na slobodu njegovog oca. 

Kao što možete videti u tvitu iznad, Enes Kanter je prinuđen da preko Tvitera moli ljude da pokažu njegovoj majci poruku.

A sve je eskaliralo 2017. godine, kada je Kanteru oduzeto državljanstvo i kada je stavljen na crvenu Interpolovu potjernicu. Razlog? Podržao je Erdoganovog bivšeg političkog saveznika Fetulaha Gulena, koji je optužen za puč. Kanter je pohađao upravo jednu od mnogobrojnih Gulenovih škola u Turskoj. Prilikom ovog sukoba dvojice moćnih ljudi, Kanter je zauzeo stranu Gulena, koji živi u SAD.

- Nema u Turskoj demokratije. Nema slobode govora. Nema poštovanja vjerskih i ljudskih prava. Erdogan je Hitler 21. vijeka - rekao je košarkaš.

Oduzeto mu je državljanstvo i pasoš, sa Bostonom nije mogao da putuje van Amerike. 

Godinama nije čuo ni video roditelje. Slobodna riječ u zarobljenoj državi, koštala ga je mnogo. S prijateljima komunicira putem video poziva, a kada to pokuša s roditeljima, svi pozivi su godinama blokirani. 

erdogan-kanter

Ipak, čuva uspomenu na majku. 

- Tužno je... Uopšte se nisam čuo s roditeljima veoma dugo. Turska vlada nije htjela da ih pusti, kada sam želio da ih dovedem ovdje. Ne mogu da ih dobijem telefonom, jer mi blokiraju pozive. Imam maminu sliku u telefonu i to mi je najvrijednija stvar na svijetu. A ne mogu ni da je vidim, ni da je zagrlim, ni da je čujem.

Sličnu priču nedavno je medijima ispričao i legendarni turski fudbaler Hakan Šukur, koji je takođe prognan od Erdogana iz domovine u Ameriku, gdje radi kao taksista. Uz to mu je oduzeto i bogatstvo koje je stekao za vrijeme besprijekorne igračke karijere.

sukur1

Tužno, ali istovremeno prkosno i dostojanstveno, Kanter, baš kao i Šukur, preživljava diktaturu u njegovoj zemlji i nada se da će uskoro kući. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti