09. 05. 2020 - 08:15
SLIJEDI JEDAN OD NAJVEĆIH SPEKTAKLA IKADA Sad love UFC titulu:...
907
Shares
SLIJEDI JEDAN OD NAJVEĆIH SPEKTAKLA IKADA Sad love UFC titulu: Gaethje je bio rudar, a Tony noćni šanker! OČEKUJE NAS VRHUNSKA BORBA

SUDAR U NOĆI SA SUBOTE NA NEDJELJU

SLIJEDI JEDAN OD NAJVEĆIH SPEKTAKLA IKADA Sad love UFC titulu: Gaethje je bio rudar, a Tony noćni šanker! OČEKUJE NAS VRHUNSKA BORBA

24sata.hr
09. 05. 2020 - 08:15
0
Shares

Skoro dva mjeseca nakon zadnje UFC-ove priredbe, 'moderni gladijatori' ponovno će se naći u oktogonu. Ovaj put to će biti bez publike u dvorani zbog problema pandemije korona virusa, ali kako bi se pobrinuo da dovoljno ljudi kupi PPV, Dana White je sa suradnicima ugovorio jednu od najjačih priredbi u povijesti organizacije, a glavna borba večeri je ona između privremenog prvaka lake kategorije Tonyja Fergusona (36) i Justina 'Highlighta' Gaethjea (31).

Dok je Tony od malih nogu bio sportaš i bavio se hrvanje, bejzbolom i američkim nogometom te je bio i državni prvak u hrvanju, Justin je volio sport, ali je i održavao obiteljsku tradiciju te kao otac i djed radio u rudniku. Brat blizanac radio je u tvrtci koja prodaje opremu rudniku u kojem je radio Justin. No, brat je bio puno uspješniji s financijske strane.

- Sedam dana u tjednu, 12 sati dnevno. Tri mjeseca sam radio svaki dan, a uzeo sam samo jedan dan bolovanja jer sam želio spavati. I radio sam sav onaj us*ani posao, jedan tjedan odradio sam 96 sati - objasnio je Gaethje za ESPN.

92537489-149013106549272-5435443776172470118-n

Foto: Instagram

Tada se sigurno nije nadao da će 13 godina kasnije predvoditi UFC-ovu priredbu u Jacksonvilleu. Kako je dolazio iz rudarskog mjesta, slušao je priče o tome kako ne će uspjeti na fakultetu i neka se drži rudnika, a on to nije želio čuti. Igrao je američki nogomet za srednjoškolsku momčad i bio razigravač.

Na jednoj je utakmici odlučio kao razigravač pretrčati 80 jardi, ali to mu, naravno, nije pošlo za rukom već je naletio na obrambenog igrača koji ga je polomio. Odnijeli su ga u svlačionicu i nije bio svjestan što se događa i takav se uspio vratiti na teren i pokušao treneru objasniti da je dobro, ali su ga vratili natrag u svlačionicu. Volio je skakati na trampolinu i s krova kuće, a bio je i dvostruki državni prvak u hrvanju.

Od salta unatrag s krova i na trampolinu stigao je do salta unatrag s ruba oktogona nakon pobjeda. U MMA je odlučio otići 2008. i u prvoj borbi pobijedio za 27 sekundi, a već tada je završio nokautom na neobičan način - 'body slamom'. Do danas ga krasi nevjerojatna moć završnice te atraktivnost, a u prvih 17 MMA pobjeda samo je dvije dobio sudačkom odlukom.

96684601-935516153568704-3474599031372739903-n

Foto: Instagram

I pokazao je to dolaskom u UFC gdje je postao jedan od najatraktivnijih boraca, ali je shvatio da atraktivnost ne dovodi nužno do pobjede. Izgubio je nokautom od Poiriera i Alvareza, a onda se vratio s tri vezane pobjede (Vick, Barboza, Cerrone) i sad dobio priliku uletjeti u glavnu borbu umjesto Khabiba Nurmagomedova (31) koji se, opet, povukao iz borbe protiv Fergusona.

Njegov je protivnik Tony Ferguson (36) koji je prezime dobio od očuha koji je porijeklom Škot. Volio je sport, u srednjoj se školi bavio američkim nogometom, bejzbolom i hrvanjem te je bio državni prvak 2002., a išao je i na fakultet, ali ga nikad nije završio. Zaposlio se u marketingu i prodaji vrativši se u Kaliforniju, dok je noću radio kao šanker i upravo mu je šank promijenio život.

Dobro, možda ne baš šank, ali prijatelj koji ga je u smjeni pozvao u svoj MMA klub kako bi mlađe učenike naučio koju 'caku' iz hrvanja. Nedugo nakon toga, zaljubio se u MMA i odlučio se okušati u tom novom sportu. Do ugovora u UFC-u došao je osvojivši reality shot 'The Ultimate Fighter' gdje je u finalu bio bolji od Ramseyja Nijema i dobio nagradu za nokaut večeri.

Debitirao je porazom od Johnsona nakon odluke sudaca, a onda je do danas nanizao 12 pobjeda. I nije uspio biti ništa više od privremenog prvaka jer se meč protiv Khabiba odgađao 5 puta nakon što je dogovoren. Tri je puta, kao i ovaj posljednji, nedavni, odustao Khabib, a dva puta Tony, pa mnogi predviđaju da se borba neće ni dogoditi. 

A, imao je Tony na tom putu i većih problema od onih u oktogonu. Zbog mentalnih problema s kojima se nosio, morao je posjetiti psihijatra. nakon niza incidenata u kojima bivši UFC-ov prvak nije bio agresivan, ali je morala reagirati policija, Cristina Ferguson je zatražila zabranu pristupa. Okidač za to je bilo odgurivanje Cristine i njezine majke te Fergusonovo uzimanje dvogodišnjeg sina nakon čega se nije javio obitelji šest dana.

Ipak, Tony se oporavio i od tog 'unutarnjeg demona' te je nakon toga pobijedio i 'kauboja' Cerronea, bio je spreman za Khabiba, ali u oktogonu će ga ipak čekati Gaethje.

Učitaj još novosti