03. 05. 2020 - 00:00
TRENING U SVEMIRU ODUŠEVIO SVE: Astronauti objavili snimku ,a...
907
Shares
TRENING U SVEMIRU ODUŠEVIO SVE: Astronauti objavili snimku ,a jedan DETALJ LEDI KRV U ŽILAMA ( FOTO)

TRENING U SVEMIRU ODUŠEVIO SVE: Astronauti objavili snimku ,a jedan DETALJ LEDI KRV U ŽILAMA ( FOTO)

03. 05. 2020 - 00:00
0
Shares

Treninzi sa ograničenom opremom i prostorom – unutar zidova vaše kuće, za mnoge su izazov. Međutim, postoje ljudi koji ozbiljno treniraju na ovaj način, odavno. Mnogo prije nego što je trening u izolaciji postao popularan, astronauti ga primjenjuju.

Članovi posade Međunarodne svemirske stanice treniraju više od 400km udaljeni od bilo kog bića na planeti Zemlji.

reningg

Astronaut NASA-e, Džesika Meir, nedavno je u videu na svom tviter nalogu objasnila da, kada astronauti ne bi vježbali, usljed svemirskih uslova, njihove kosti bi gubile gustinu, a mišići bi se smanjivali.

U njihovom novom domu, situacija je ipak nešto drugačija od ovozemaljske. Džesika se u svom programu oslanja na tri sprave koje su sastavni dio njihovog svemirskog stana. Na prvom mjestu je “Napredni uređaj za pružanje otpora pri vježbanju” (Advanced Resistive Exercise Device – ARED). Objašnjenje ovog uređaja je: “Jedno mjesto za dizanje tegova”.

Izgleda kao obična hidraulična mašina, ali umjesto da koristi težinu i gravitaciju za otpor, ovdje se koristi par vakuumskih cijevi. Srećom, na ovoj spravi možete raditi gotovo svaku vježbu – od čučnjeva preko dizanja do presa.

Kada je red na kardio, umjjesto da idu “napolje” i osjete miris svežeg vazduha, oni koriste spravu koja podseća na traku, pod nazivom T2 (Treadmill 2). Dok trče po specijalnoj svemirskoj traci, članovi posade se pričvršćuju bandži sajlama i snopovima kablova, kako bi spriječili lebdenje usljed mikrogravitacije.

“Prilično je zabavno trčati na T2. Svaki korak je proljeće”, objasnila je Meir.

treningg1

I konаčno, nešto najbliže biciklu u svemiru je sprava – ciklični ergometar sa izolacijom i stabilizacijom vibracije (the Cycle Ergometer with Vibration Isolation and Stabilisation – CEVIS). Baš kao i na bicikli, okrećete pedale, ali umjesto sedišta i volana imate par rukohvata, pomoću kojih se održavate u položaju.

Kolega Džesike Meir, Dru Morgan, za ovaj bicikl kaže da je efikasnija sprava od trake: “Mnogo brže otkucaje srca dobijam radom na ovoj spravi naspram trčanja na traci.”

Zato, slijedeći put, dok radite vježbe u svojoj kući ili na terasi – cijenite pogled koji imate.
Izvor: menshealth.rs
Foto: Profimedia

Učitaj još novosti