30. 04. 2020 - 09:49
Japanci uzdrmali odlukom, Olimpijske igre pod velikim upitnikom
907
Shares
Japanci uzdrmali odlukom, Olimpijske igre pod velikim upitnikom

PANDEMIJA KORONAVIRUSA POREMETILA SVE

Japanci uzdrmali odlukom, Olimpijske igre pod velikim upitnikom

30. 04. 2020 - 09:49
0
Shares

Odgoda Olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana zbog pandemije koronavirusa uzrokovat će Međunarodnom olimpijskom odboru dodatni trošak od više stotina miliona dolara, ocijenio je u srijedu predsjednik MOO-a Thomas Bach.

“Već sada znamo da ćemo morati pretrpjeti više stotina miliona dolara troška zbog odgode”, kazao je Bach.

“Zato je potrebno da ispitamo i razmotrimo sve službe koje organiziramo za te Igre”, dodao je.

“MOO će nastaviti svoj operativni i svoj financijski dio u odgođenim Igrama prema ugovoru koji se odnosio na OI 2020. i koji je sklopljen s našim japanskim partnerima”, naglasio je prvi čovjek Olimpijskog odbora koji se suočava s najvećom krizom u povijesti.

Iz Japana u međuvremenu dolazi odluka da u slučaju nepovoljne pandemijske situacije neće moći i drugi put iduće godine odgađati najveće i najskuplje globalno natjecanje. Olimpijske igre u Japanu mogle bi biti odgođene, što se u povijesti događalo samo za svjetskih ratova, prenosi Index.hr.

MOO koji raspolaže s oko milijardu dolara rezervi namijenjenih za eventualnu odgodu OI, krajem ožujka je donio povijesnu odluku o tome da se Igre u Tokiju zbog koronavirusa ne održe ove godine, nego sljedeće, i to od 23. jula do 8. avgusta.

No ako pandemija koronavirusa ne bude pod kontrolom za godinu dana, OI ne mogu biti još jednom odgođene i bit će otkazane, upozorio je u utorak šef organizacijskog odbora (COJO) Yoshiro Mori.

Jasno je da se odgode ne mogu istrpjeti unedogled. Radna skupina koja okuplja MOO i različite partnere među kojima i COJO odredila je “prioritete i strategije upravljanja kako bi se osigurala provedivost i uspjeh odgođenih Igara”, kazao je Thomas Bach.

Ti prioriteti se odnose “u prvom redu na stvaranje sigurnog okoliša na zdravstvenom planu za sve sudionike”, dodao je, napominjući kako se MOO oslanja na “savjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)".

Osim toga, Bach je, u trenutku dok niko ne zna kako će izgledati stvarnost svijeta nakon pandemije, najavio i da MOO, koji zapošljava oko 600 ljudi, “trenutno razmatra svoj budžet i svoje prioritete”.

Sve ovo aktualizira pitanje o opstanku modernog olimpijskog pokreta koji u zemljama domaćinima ostavlja puste arene i multimilionske dugove.

Učitaj još novosti