30. 04. 2020 - 08:05
Nekad spektakularni protivnici i najbolji prijatelji, a danas...
907
Shares
Nekad spektakularni protivnici i najbolji prijatelji, a danas ni ne pričaju

JORDAN I BARKLEY

Nekad spektakularni protivnici i najbolji prijatelji, a danas ni ne pričaju

Germanijak.hr
30. 04. 2020 - 08:05
0
Shares

Michael Jordan i Charles Barkley su košarkaške megaveličine.

Upoznali su se još 1984. na selekcijskom procesu za tadašnju američku reprezentaciju, a svoj su odnos nadograđivali kako sportskim rivalstvom koje je ostavljalo bez daha, tako i odnosom van terena koji je uključivao sporadično podbadanje, prisan odnos dvojice vršnajaka, ali i ogromno uzajamno poštovanje.

Barkley također spada u onu listu NBA velikana kojima pod razlog što su karijeru zaključili bez NBA prstena stoji samo jedno ime: Michael Jordan. Mogao bi se, doduše, tu dodati i Hakeem Olajuwon, ali ova dva košarkaša imali su kroz godine poseban odnos. Susreli su se i u finalu 1993. kada su Barkleyevi Phoenix Sunsi ostali kratki nakon što su Chicago Bullsi slavili 4-2 u seriji u kojoj je gospodin Zrak upisao prosjek od skoro 42 poena po susretu.

Njihovo gostovanje 2006. u emisije Oprah show jedno je od najlegendarnijih ikad, no profesionalni razvoj odveo ih je u odvojene smjerove. Jordan je biznismen, a jedan od njegovih mnogobrojnih poslovnih kampanja jesu i današnji Charlotte Hornetsi, NBA franšiza iz Sjeverne Karoline u kojoj je najveći svih vremena odrastao. 2010. kupio je ovu momčad, a u tom razdoblju, blago rečeno, nije vidio uspjeha naliku onom iz igračkih dana.

S druge strane, Barkley je jedno od zaštitnih lica analitičara TNT-a koji svakodnevno, u kombinaciji sa Shaquilleom O'Nealom, Kennyjem Smithom i Earniejem Johnsonom komentira NBA zbivanja. Sir Charles je svoju drugu karijeru, osim zahvaljujući imenu koje je izgradio kao košarkaš, uobličio na račun svoje elokvencije te beskompromisnog neustručavanja da sve kaže iskreno i kako misli.

15881045775351

No prije pet godina u svojoj je emisiji kritizirao Jordana i njegovo vođenje franšize Hornetsa rekavši kako ''se okružio ljudima koji sam govore 'da, gospodine'“, što najvećem svih vremena nikako nije sjelo. Od tada su njihovi odnosi zahladili i ne pričaju, odnosno Jordanu je vlastita, nažalost ogromna taština, bila prevelika prepreka da zadrži praktički bratski odnos kakav je imao s fantastičnim bivšim krilnim igračem.

„Bili smo BFF-ovi. Nedostaje mi Michael. Volim ga i želim mu samo dobro. Najveći je košarkaš svih vremena. Ali očito nije najbolje primio neke stvari koje sam izgovorio o njegovom rukovođenju franšizom. I iskreno mi je žao zbog toga. Ali moram raditi svoj posao.“, rekao je, po tko zna koji put, u nedavnom podcastu za The Athletic.

2016. je Kenny Smith u javnost pustio informaciju kako su se dva člana Kuće slavnih pomirila, ali je Barkley to opovrgnuo. Njih dvojica imaju dugi i sadržajnu povijest prijateljstva, a Jordan je čak Barkleyu dao (doslovno) zlata vrijedne poslovne savjete:

„Michael mi je jako pomogao. Imao sam dosta unosan ugovor s Nikeom, ali mi je u jednom trenutku rekao: 'Umjesto keša, uzmi dionice'. Ja sam tako učetverostručio svoje bogatstvo.“

Na žalost svih ljubitelja najboljeg košarkaša u povijesti, ovdje je u krivu. Jordan kakvog svijet pamti iz igračkih dana bi ove i ovakve riječi upotrijebio kao motiv i pogonsko gorivo s ciljem da dokaže njihovom autoru da je u krivu te da ostvari pravo na posljednji smijeh.

Ako ništa drugo, sigurni smo da je svjestan točnosti Barkleyevih riječi. Jer nitko ne može usporediti neko djelovanje s perfekcijom neposrednije nego što to može Michael Jordan.

Učitaj još novosti