29. 04. 2020 - 13:00
JUGOSLAVIJA GA PAMTI PO ODBRANJENOM PENALU MARADONI! Branio za...
907
Shares
JUGOSLAVIJA GA PAMTI PO ODBRANJENOM PENALU MARADONI! Branio za Zvezdu i Dinamo, a evo šta danas radi Murinjov prijatelj

JUGOSLAVIJA GA PAMTI PO ODBRANJENOM PENALU MARADONI! Branio za Zvezdu i Dinamo, a evo šta danas radi Murinjov prijatelj

29. 04. 2020 - 13:00
0
Shares

Jedan je od najpoznatijih golmana koji su nosili dres Jugoslavije, a danas se otisnuo na novi zadatak.

Tomislav Ivković je preuzeo hrvatski Inter iz Zaprešića, a zadatak mu je da klub ostane u elitnom prvenstvu ove zemlje.

Prije toga je radio u portugalskom Lurinahneseu, te je bio pomoćnik Zlatko Kranjčaru u periodu dok je obavljao funkciju selektora "vatrenih".

screenshot-10

Ima bogato trenersko iskustvo jer je vodio Al Šab, Međimirje, Lokomotivu, Fesali, Slaven Belupo i Rudeš.

- Uskoro će godinu dana kako nisam sjeo na klupu. Za to vrijeme gledao sam puno utakmica, preko interneta mnogo treninga Gvardiole, Klopa, Simeonea - rekao je Ivković.

Sa Dinamom iz Zagreba je jednom bio šampion Jugoslavije 1982. godine, dok je Kup osvojio dvije godine ranije.

- Te godine bio sam na odsluženju vojnog roka i došao sam tek na drugi dio prvenstva. Kako nisam branio ni minut, ne smatram da sam deo ekipe koja je osvojila titulu - objasnio je Ivković.

screenshot-11

Posle Vinkovaca je golmanske rukavice nosio i u Crvenoj zvezdi sa kojom 1984. godine osvaja duplu krunu.

U Portugalu je proveo igračke dane, ali i bio trener:

- Portugal je moja druga domovina. Tamo sam stekao jako puno prijatelja s kojima se često čujem. Prije sam često i odlazio u Portugal, a s obzirom na ovu situaciju s koronavirusom, ne znam kada ću opet na put. U Sportingu sam upoznao Žozea Murinja... On je bio prevodilac Bobiju Robsonu kada je ovaj bio trener Sportinga. Ostao sam dobar s Murinjom, kad se god vidimo, lijepo se ispričamo. Inače se ne čujemo. Mislim da smo se zadnji put vidjeli kad je bio trener Reala.

Ipak, svi ga pamte po čuvenom penalu 1990. godine kada je skinuo jedanaesterac legendarnom Dijegu Armandu Maradoni, a on skromno poručuje:

- Svi pamte moj odbranjeni jedanaesterac Maradoni, a vjerujte mi, sve bih dao da ga nisam odbranio i da smo prošli u polufinale. Te iste sezone odbranio sam mu jedanaesterac u Kupu Uefe kada su igrali moj Sporting i njegov Napoli. Na toj utakmici kladio sam se s njim da ću mu odbraniti. I dobio sam opkladu. Možda će ispasti smiješno, ali svaki put sam znao gdje će Maradona šutirati. Nakon SP-a u Italiji nikad se nismo sreli kako bismo popričali o tim jedanaestercima, ali je jedan od njih spomenuo u svojoj autobiografskoj knjizi. Moram na kraju reći da se od tih odbranjenih jedanaesteraca Maradoni ne živi - završio je Ivković.

Sport.ba/Blic

Učitaj još novosti