23. 04. 2020 - 09:20
OPREZNO SA HRANOM DOK STE U IZOLACIJI: Ove namirnice morate...
907
Shares
OPREZNO SA HRANOM DOK STE U IZOLACIJI: Ove namirnice morate izbjegavati, nemojte ih jesti ni slučajno!

OPREZNO SA HRANOM DOK STE U IZOLACIJI: Ove namirnice morate izbjegavati, nemojte ih jesti ni slučajno!

23. 04. 2020 - 09:20
0
Shares

Uslijed epidemije korona virusa ljudi, što zbog policijskog časa, što zbog samodiscipline ostaju kod svoji kuće u samoizolacije, a stručnjaci upozoravaju da u ovakvim okolnostima pažnju treba posvetiti i zdravim navikama, kakve su zdrava ishrana i fizička aktivnost.

"Trebalo bi da imamo na umu da zdrava i uravnotežena ishrana jača naš imuni sistem i štiti nas, generalno", rekao je dr Vedat Goral, gastroenterolog u bolnici pri Univerzitetu Medipol mega u Istanbulu.

Jednu od namirnica koje treba izbjegavati je svakako bijeli hljeb, u kojem su odstanjeni svi hranljivi sastojici, vitamini, minerali kao i celuloza. Bijeli hleb u sebi sadrži samo prazne kalorije, a osnovni protein je gluten koji pravi sve većem broju ljudi probleme pa je tako preporuka za najveći dio populacije je da treba izbjegavati hljeb napravljen od bijelog brašna.

hljeb1

Foto:Profimedia

Naime, bijeli hljeb ima visoku kalorijsku, a nisku nutritivnu vrednost, Osobe koje imaju problem sa viškom kilograma, na ovaj način upropastiće svaki pokušaj da oslabe. 

Nutricionisti dodaju da može da se pojede kriška belog hleba ujutro, možda ponekad i za ručak, ali nikako da ga jedete za večeru, pogotovo ljudi koji imaju problema sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, kao i sa prekomernom težinom. 

Budući da su ljudi kada su krenuli u kupovinu većinim kupovali velikue količine tjestenina jer one mogu da stoje duže. Ipak, tjestenina nije idealan obrok zbog velikog broja kalorija, a ima i nisku nutritivnu vrijednost.

hljeb2

Foto:Profimedia

Umjesto tjestenine, nutricionisti preporučuje hranu bogatu vlaknima i proteinima, kao i voće i povrće.

Ne bi trebalo da zaboravimo ni namirnice bogate vitaminom D, ali i kalcijum, koga najviše ima u mlijeku i mlečnim proizvodima. Zatim vitamin C i konzumiranje namirnica bogatih ovim vitaminom, pre svega voća, jabuka, pomorandži i drugih citusa.

"Trebalo bi da uključimo četiri osnovne grupe namirnica koje su nam dostupne, to su meso, mleko, žitarice i voće i povrće, naročito tokom osnovnih obroka, doručka, ručka i večere“, savetuje nutricionista Gizam Džensirek.

hljeb3

Foto:Profimedia

Ona je ukazala i na to da ne bi trebalo da zaboravimo i na unos vode, koja je neophodna za mnoge procese u organizmu.

 

Učitaj još novosti