11. 04. 2020 - 10:40
Izgleda šašavo, ali stvarno pomaže: Bivša zvijezda Partizana...
907
Shares
Izgleda šašavo, ali stvarno pomaže: Bivša zvijezda Partizana se liječi starom arapskom metodom koju je preporučivao poslanik Muhamed a. s.

IVAN BANDALOVSKI

Izgleda šašavo, ali stvarno pomaže: Bivša zvijezda Partizana se liječi starom arapskom metodom koju je preporučivao poslanik Muhamed a. s.

11. 04. 2020 - 10:40
0
Shares

Prošle su četiri godine otkako je Ivan Banadalovski napustio Humsku, ali bugarski veteran i dalje ne može bez crno-bijelih. Poslije epizode u kiparskom Anortozisu vratio se u domovinu gdje je nosio dresove Beroea i Loko Plovdiva za koji je potpisao u januaru.

Međutim, novonastala situacija zaustavila je i fudbal u Bugarskoj, pa je iskusni desni bek primoran da traži razne načine da održi formu i tijelo tokom pauze. Bandalovski se odlučio za neobičan, ali od skoro popularan tretman među sportistima, a svoje iskustvo podijelio je i s fanovima na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Recovery time @amarantmm ???????? I.B. 11

A post shared by ???????????????? ???????????????????????????????????????????? (@bandalovski86) on

Radi se o terapiji ventuzama (čašama), jednom od najstarijih oblika liječenja i pročišćavanja tijela koje su implementirali drevni Arapi, takozvanoj hidžami.

Hidžama je medicinska metoda koja pripada maloj hirurgiji a koristi se tako što se na lokalni način pušta krv u cilju njegonog čišćenja. Njom se eliminiše sadržaj iz potkožnog tkiva.

Glavni terapijski efekat je poboljšanje cirkulacije, smanjenje bola i napetosti u mišićima. Iako ne izgleda prijatno, a tako i djeluje, mnogi koji su probali kažu da ova metoda pomaže.

Uz pomoć vakuum pumpica  iz tijela se izvlači nečista krva, što popravlja cirkulaciju, razbija trombove, smanjuje masnoću, a ima i druge pozitivne učinke na tijelo. Prema religijskom učenju, hidžamu je preporučio i vjerovjesnik Muhammed a.s.

tuka-hidzama

I Amel Tuka koristi blagodati hidžame

Zanimljivo da je Bandalovski na tretman stigao u trenerci Partizana od koje se očigledno ne odvaja iako godinama već nije dio profesionalnog pogona tima iz Humske.

Najpoznatiji sportista koji redovno upražnjava hidžamu je Michael Phelps. Nakon što je osvojio novu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru( 19 u karijeri, op.a), američki plivač je 'zabrinuo' cijeli svijet crvenim krugovima po svom tijelu.

1

Svi su ostali zaintrigirani crvenim krugovima koji su evidentni na tijelu Phelpsa, ali nam dan poslije dolazi konačno rješenje misterije. Naime, Phelps je radio jedan od najstarijih oblika liječenja i pročišćavanja tijela koje su implementirali drevni Arapi, takozvana hidžama.

2

Podsjetimo, Michael Phelps nije jedini sportista koji je koristio hidžamu na pomenutim olimpijskim igrama, pošto su isti tragovi na tijelu uočeni kod još nekoliko američkih sportista.

3

(Sport.ba)

Učitaj još novosti