10. 04. 2020 - 09:42
KONAČNO NOVA PRAVILA U FUDBALU KOJA SU SVI ČEKALI: Evo koje su...
907
Shares
KONAČNO NOVA PRAVILA U FUDBALU KOJA SU SVI ČEKALI: Evo koje su promjene i kada stupaju na snagu!

KONAČNO NOVA PRAVILA U FUDBALU KOJA SU SVI ČEKALI: Evo koje su promjene i kada stupaju na snagu!

10. 04. 2020 - 09:42
0
Shares

Od naredne sezone u fudbalu će biti na snazi nekoliko novih pravila

Najznačanije je ono koje se tiče igranja rukom napadača. Međunarodni odbor fudbalskih saveza objavio je da će nenamjerna igra rukom napadača biti sankcionisana samo ako je taj potez odmah doveo do postizanja pogotka ili je doveo saigrača u direktnu priliku za postizanje gola.

- Nenamerna igra rukom napadača sankcionisaće se samo ako je taj potez odmah doveo do postizanja pogotka ili dovede saigrača u izglednu priliku za postizanje pogotka. U svim ostalim situacijama se to neće suditi - navedeno je u saopštenju IFAB.

fuc1

Foto:Printcreen

Takođe, sudijama u svim ligama naloženo je da pri konsultovanju VAR-a kod spornih odluka mora učestvovati i glavni arbitar, koji donosi konačnu odluku.

- Sudija iz VAR sobe može samo da sugeriše odluku glavnom sudiji, ali on je taj donosi konačnu odluku i on treba da pregleda snimak uz teren ako je u pitanju sporna situacija - navodi se u saopštenju.

fuca2

Foto:Printscreen
U fokusu su bila i pravila o ofsajdu, a spekuliše se da će uskoro biti primjenjeno Vengerova ideja, koja prednost daje napadaču.

Francuski trener smatra da ofsajd treba biti sviran isključivo kada se čitavo tijelo napadača nađe ispred pretposljednjeg igrača ekipe koja se brani. Do sada, ofsajd se svirao kad god je bilo koji dio tijela napadača sa kojim se može postići gol bio ispred pretposlednjeg igrača ekipe koja se brani. Venger u suštini zagovara da se prednost treba dati napadačima i napadačkom fudbalu.

Takođe, žuti kartoni pokazani tokom meča i produžetaka neće biti uključeni u penale. Ako su dva žuta pokazana istom igraču, jedan tokom regularnog dijela igre, drugi tokom penala, neće biti isključenja (crveni karton) već će se računati samo dva žuta kartona.

Učitaj još novosti