07. 04. 2020 - 09:38
KONAČNO RIJEŠENA VELIKA DILEMA Ko je najbolji košarkaš svih...
907
Shares
KONAČNO RIJEŠENA VELIKA DILEMA Ko je najbolji košarkaš svih vremena? Statisitika i analitičari su pokazali ovo!

MICHAEL JORDAN JE GOAT, ALI...

KONAČNO RIJEŠENA VELIKA DILEMA Ko je najbolji košarkaš svih vremena? Statisitika i analitičari su pokazali ovo!

Sport.ba
07. 04. 2020 - 09:38
0
Shares

Svaka generacija ima svoje junake, a ovo je LeBronova era. On je odavno zaslužio mjesto među najboljima svih vremena, no odgovor na pitanje gdje mu je tačno mjesto u povijesti košarke, gdje će se zaustaviti te hoće li pod Kraljem Jamesom pasti i Jordan posvađat će mnoge.

U jednom od posljednjih istupa prije prisilne pauze u NBA ligi 35-godišnja zvijezda Lakersa progovorila je otvoreno...

– Želim biti najbolji u povijesti! Nikada me nije motiviralo priznanje za MVP-a, o tome ne razmišljam. Biti najbolji svih vremena, to je ono što me oduvijek vuklo naprijed – kazao je “Kralj James”. I rasprava o tome ko je najbolji svih vremena – Michael Jordan ili LeBron James – dobila je novu dimenziju.

Upravo ova dilema traje već dugo i doslovno posvađala je mnoge. Michael Jordan 2002. odigrao je posljednju sezonu karijere u dresu Washington Wizardsa nakon drugog povratka iz penzije, a s naslovnice Sports Illustrateda smiješila se srednjoškolska senzacija LeBron James uz naslov ”The Chosen One” (Odabrani). Nikad mlađi sportista nije krasio naslovnu stranicu tog slavnog sportskog magazina. Aluzija je bila jasna – Michael Jordan je prošlost, a u to vrijeme još uvijek maloljetni James budućnost lige.

lebron

Velika najava obistinila se jer 18 godina kasnije LeBron je osvojio tri prstena, igrao ukupno devet finala, treći je najbolji strijelac u povijesti lige, s tek 4744 koša iza Kareema Abdul-Jabbara. Zadrži li dosadašnji prosjek karijere od 27,1 koš po utakmici, trebat će mu još svega 175 nastupa da postane i najbolji strijelac u povijesti. S ovosezonskim prosjekom od 25,7 koševa, inače jednim od najskromnijih u karijeri, Jabbarov rekord skinut će za 190 utakmica.

Svaka generacija ima svoje junake, a ovo je LeBronova era. On je odavno zaslužio mjesto među najvećima svih vremena, no odgovor na pitanje gdje mu je tačno mjesto u povijesti košarke, gdje će se zaustaviti te hoće li pod Kraljem Jamesom pasti i Jordan posvađat će mnoge. LeBron i Jordan nikada nisu igrali jedan protiv drugoga, James je u ligu došao sezonu nakon što se MJ povukao, no pretendent na tron upoznao je svog idola kao srednjoškolac i nije skrivao oduševljenje.

Nije slučajno James odabrao broj 23, već Jordanu u čast. Istom onom Jordanu kojeg danas silno želi nadmašiti.

lebron

"Moja motivacija je duh kojeg jurim. Taj duh igrao je  Chicagu", priznaje.

No, zasad ima lošije prolazno vrijeme. Prije godinu dana sportski portal “The Athletic” proveo je anketu među 117 NBA košarkaša s pitanjem ko je najbolji svih vremena. Za Michaela Jordana glasalo je 73 posto anketiranih, LeBron je dobio 11,9 posto glasova, a Kobe Bryant 10,6. Ostali su dobili zanemarivo malen broj glasova. I dok među mlađom generacijom ima najviše LeBronovih pristaša što potvrđuje i broj glasova, za “staru gardu”, igrače koji su krajem 20. i početkom 21. stoljeća harali ligom, dvojbi uglavnom nema, iako su i oni znaju biti posvađani u svojim stavovima.

"Išamarat ću svakoga ko mi u lice pokuša reći da je LeBron James bolji od Michaela Jordana. Ošamarit ću ga bez razmišljanja i riskirati da me tuži", svojevremeno je zaprijetio Charles Barkley. Odluči li Sir Charles s prijetnji prijeći na djela, onda je izvjesno da će se naći na sudu s još jednom legendom, Isiahom Thomasom koji drži LeBronovu stranu.

michael-jordan

"Kada govorite o samo košarkašu, kompletnom košarkašu, LeBron James mnogo je bolji košarkaš od Jordana", tvrdi Thomas.

Za Allena Iversona tvrdnje da je LeBron veći od Jordana su prestrašne.

"Volim i poštujem LeBrona. On je najbolji igrač svoje generacije, jedan od najboljih svih vremena, divan muž i otac, sjajan primjer mladima. Ali, ljudi, mi pričamo o Michaelu. Jordanu! Michael je “Greatest Of All Time”, Michael će uvijek biti GOAT i tačka. I nemojte me vrijeđati statistikama, one mi neće promijeniti mišljenje", kazao je Iverson.

jordan-barkley-friendship-ended-reason-read-b6374cb0-8c50-436e-8fa3-f865e251c270

Inače, u samoj raspravi o najboljem obojica imaju adute. Obojica su bili dominantna u svojim erama, a iako su brojke u pojedinim statističkim kolonama na strani LeBrona i daju za pravo onima koji tvrde da je ipak svestraniji košarkaš od Jordana (uostalom, ostvario je do sada 94 triple-double učinka, a MJ je u karijeri imao 31), statistika ne otkriva pravu istinu. Jedan pokazatelj otkriva u čemu je ključna razlika između njih dvojice, odnosno koliki je Michael Jordan bio pobjednik.

MJ, naime, nije izgubio nijedno od šest NBA finala koje je igrao. I u svakoj od tih šest finalnih serija proglašavan je za najkorisnijeg igrača. LeBron je pak slavio u tek trećini odigranih finala, od devet finalnih serija u kojima je nastupio uzeo je tri prstena, a čak šest puta izgubio. U povijesti NBA lige samo su Jerry West, čovjek čija se silueta nalazi na logu lige, i Elgin Baylor izgubili više finala (po osam). Taj loš skor u finalima naštetit će LeBronovoj ostavštini, a otuda i Scottieju Pippenu pravo da kaže da LeBron nema “jordanovski” DNK.

"Kada gledam LeBrona, ne vidim ono što je Michael bio. Čak nije ni ono što je Kobe Bryant bio. Kada ga pokušate usporediti s Michaelovim instinktom, sposobnošću da preuzme kontrolu utakmice… LeBron nema taj DNK, nema to u sebi", kazao je čovjek koji je Jordanu bio desna ruka u slavnim danima Chicago Bullsa.

lebron

LeBron je dugovječniji od Jordana, a kako u penziju neće u bliskoj budućnosti, za Magica Johnsona rasprave o tome ko je najbolji nemaju smisla sve dok se James ne povuče.

"Da bi dosegao Michaela, potrebna su mu još 2-3 naslova. Osvoji li ih, onda će on biti vjerovatno najveći", kaže Magic.

Ipak, LeBronu vrijeme polahko curi. Napunio je prije nekoliko mjeseci 35, a to je dob u kojoj se Michael Jordan drugi put penzionisao. Zbog toga mnogi drže da je baš on najveći gubitnik prekida NBA sezone za koju se ne zna kada će se nastaviti.

"LeBron James najviše gubi prekidom sezone, pogotovo ako ona bude otkazana. Mogu čuti kako otkucava njegov 'šampionski sat'. LeBronu očajnički treba da se nastavi sezona", zaključio je NBA analitičar Rob Parker.

lebronhoward-lakers

Bleacher Report je prošle godine napravio listu 50 najboljih košarkaša u NBA ligi u historiji. Lista je napravljena po različitim parametrima, a pored dostignuća u karijeri, koja igraju veoma važnu ulogu, uključena je i napredna statistika prema kojoj je Michael Jordan najbolji košarkaš svih vremena.

Na drugom mjestu nalazi se LeBron James, dok je treći Kareem Abdul-Jabbar. U prvih deset nalaze se još: Magic Johnson, Larry Bird, Shaquille O'Neal, Tim Duncan, Bill Russell, Wilt Chamberlain i Stephen Curry.

Kobe Brayant nalazi se tek na 14. poziciji, a u prvih 50 su samo dva evropska košarkaša pronašla svoje mjesto. To su Dirk Nowitzki (17) i Pau Gasol (46).

Sve su prilike da će Air Michael ostati nedostižan. Međutim, nikad se ne zna...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti