05. 04. 2020 - 09:32
ZA OVU LIGU DO SADA NISTE ČULI, a danas će biti NAJGLEDANIJI...
907
Shares
ZA OVU LIGU DO SADA NISTE ČULI, a danas će biti NAJGLEDANIJI DOGAĐAJ U SVIJETU: Evo koji fudbaleri sa naših prostora igraju

ZA OVU LIGU DO SADA NISTE ČULI, a danas će biti NAJGLEDANIJI DOGAĐAJ U SVIJETU: Evo koji fudbaleri sa naših prostora igraju

05. 04. 2020 - 09:32
0
Shares

Postoji još nekoliko fudbalskih uporišta koja se uspješno suprotstavljaju novonastaloj situaciji. Od ovog vikenda je to Tadžikistan. 


Do prije nekoliko sedmica tađikistanka liga je bila totalna nepoznanica i za one istinske fudbalske sladoksuce. Međutim, sila ne bira pa u doba koronavirusa bilo kakva utakmica dobro dođe. Bolje išta nego ništa. U narednom periodu će sigurno biti među gledanijim sportskim događajima.

U ovoj azijskoj zemlji do sada nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa. Tamošnje vlasti su na vrijeme poduzele niz mjera pa fudbalska sezona starta po planiranom, istina bez gledatelja na tribinima.

Vysshaya Liga, odnosno najjači rang tadžikistanskog fudbala od ove sezone broji 10 klubova, a titulu prvaka brani najtrofejniji tamošnji klub Istiqlol Dushanbe koji je u prošlosti bio prvak osam puta. 

Tadžikistanski fudbal će konačno imati i svog predstavnika u kvalifikacijama za azijsku Ligu prvaka. To će biti ekipa Istiqlol Dushanbe koja je jučer osvojila Superkup pobijedivši Khujand s 2:1. 

Kada su u pitanju uslovi za igru infrastuktura može dobiti prolaznu ocjenu. Utakmice se igraju na nekoliko novoizgrađenih stadiona. Izdvajaju se stadion 20-letie Nezavisimosti kapaciteta 25.000 u Khujand te stadion Central Republican u prijestolnici Dušanbeu sa 24.000 sjedećih mjesta. Intersantno, svaki od deset klubova igra na različitom stadionu.

fudbal-lopta

Ukupna vrijednost igrača iznosi nešto više od 4.5 miliona eura. Najvrijedniji igrački kadar od 2.98 miliona eura ima prvak Istiqlol Dushanbe. Maskimalni dozvoljeni broj stranaca u ekipi iznosi 8, a najskuplji igrač lige je ruski veznjak Viktor Svezhov i vrijedi 350.000 eura.

Ligom dominiraju uglavnom domaći igrači. Kada su u pitanju stranci najviše ima Rusa i Uzbekistanaca. Tu je i nekoliko fudbalera iz Srbije prije svih golman Nikola Stošić i veznjak Marko Milić koji nastupaju za Istiqlol Dushanbe. Na klupi Khjuanda sjedi 42-godišnji srbijanski trener Nikola Lazarević.

Inače, danas će sezone u terminu od 13 sati po centralnoevropskom vremenu otvoriti Lokomotiv Pamir - Fayzkand Vose, Khatlon - Israravshan te Kuktosh - Regar-TadAZ. Mozzartbet kao i obično nudi odlične kvote za ove mečeve, a ponudu možete pogledati ovdje.
Izvor: sportsport.ba

Učitaj još novosti