21. 03. 2020 - 19:24
KO ISPADA IZ PLBiH AKO DOĐE DO PREKIDA: Dvije opcije se...
907
Shares
KO ISPADA IZ PLBiH AKO DOĐE DO PREKIDA: Dvije opcije se postavljaju kao najrealnije

KO ISPADA IZ PLBiH AKO DOĐE DO PREKIDA: Dvije opcije se postavljaju kao najrealnije

21. 03. 2020 - 19:24
0
Shares

Iako je UEFA usvojila prijedlog da se lige nastave 2. maja, još uvijek je neizvjesno sve. Ne zna se koliko će trajati pandemija koronavirusa, koja je paralizovala fudbalski svijet.

Neki Savezi imaju već spremne scenarije u slučaju da se i 2. maja ne nastave lige. Većina bi proglasila prvake i putnike u Evropu prema zaleđenoj tabeli do trenutka prekida.

 

Šta će biti sa BHT PLBiH?

Odigrana su 2. kola. Već se govorilo, ako se produži pandemija, da bi prvak bila ekipa Sarajeva u Evropu bi Željezničar, Zrinjski i Borac, ali šta i kako za opstanak?

I gospodin Milorad Lale je u razgovoru za Sportske.ba rekao da bi to bilo dosta diskutabilno pitanje, ko bi napustio ligu ako dođe do defnitivnog prekida.

Napravit ćemo paralelu s ostalim ligama, odnosno prijedlozima Saveza. Nijemci imau prijedlog play outa, kao i Bugari, Rumuni, Austrijanci. Zavisno od toga koliko ekipa ispada. Ako ispadaju tri, da šest posljednjeplasiranih igraju dvomeč play outa, a ako ispadaju dvije, da četiri ekipe igraju play out.

U skučaju BiH, ako bi ovaj prijedlog bio primjenjen u BHT PLBiH, to znači da bi prema trenutnoj tabeli dvomeči play outa bili Sloboda – Zvijezda 09 i Mladost DK – Čelik, u slučaju definitivnog prekida.

Image result for bht premijer liga

No, ovo je samo jedan od prijedloga. I Portugalci su iznijeli svoj prijedlog, a to je proširivanje lige, da dva kluba uđu, da niko ne ispadne. U takvom scenariju BHT PLBiH bi prvi put u historiji brojala 14 ekipa, e onda se dolazi do dileme da li bi 26 kola bilo malo, odnosno 39 u trokružnom sistemu previše?

Mnogo pitanja, mnogo posla za sve Saveze. Za nadati se da će pandemija prestati i da će se lopta zakotrljati 2. maja, u protivnom većina će imati teške glavobolje, posebno kod spomenute borbe za opstanak.

(Sportske.ba/Sport.ba)

Učitaj još novosti