07. 03. 2020 - 21:07
Real se okreće eri bez Modrića i Kroosa: Razloga je dosta, ali...
907
Shares
Real se okreće eri bez Modrića i Kroosa: Razloga je dosta, ali izdvaja se veliki pad Hrvata

DETALJNA ANALIZA

Real se okreće eri bez Modrića i Kroosa: Razloga je dosta, ali izdvaja se veliki pad Hrvata

Index.hr
07. 03. 2020 - 21:07
0
Shares

Zajedno su osvojili ukupno 12 trofeja, od čega čak tri uzastopne titule Lige prvaka. Krvna slika Reala najviše je ovisila o njihovoj igri jer oni su nametali tempo i intenzitet, usmjeravali kojim putem će ići i na koji će način pobjeđivati.

No došlo je vrijeme kada Luka Modrić i Toni Kroos više ne mogu u tandemu održavati Real na najvećoj razini.

Najveći razlog takva epiloga nije Kroos, već kapetan hrvatske reprezentacije Modrić jer godine čine svoje. Dok je Nijemac početkom godine proslavio 30. rođendan, Modrić će 9. rujna ove godine napuniti 35. 

Od sedam Realovih utakmica u Ligi prvaka ove sezone, Kroos i Modrić skupa su počeli samo jednu i to onu nominalno najlakšu protiv Club Bruggea na domaćem terenu. Ta utakmica protiv autsajdera grupe bila je Realov veliki kiks i okončana rezultatom 2:2, pri čemu je belgijska momčad vodila s 2:0.

U La Ligi počeli su tek 10 od ukupno 26 utakmica, a Real je u ovim susretima skupio 21 bod, što je u prosjeku točno 2,1 bod po utakmici. Bez njih dvojice u startnim postavama, u preostalih 16 susreta Real je osvojio 35 bodova, što je za mrvicu bolji učinak - 2,18 bodova po utakmici.

Real bez Modrića i Kroosa u početnim postavama nije slabija momčad. Čak je bolja. 

real

Modrić i Kroos bi vjerojatno odigrali više zajedničkih utakmica da je Luka imao manje problema s ozljedama zbog kojih je propustio četiri susreta La Lige u prvih devet kola i dva susreta grupne faze Lige prvaka tijekom prva tri kola. Međutim, on od kraja listopada nema problema s ozljedama i unatoč tome nije dosegao formu koju je imao ranije.

Broj osvojenih Realovih bodova bez njih dvojice u startnim postavama još više dolazi do izražaja kada se u obzir uzme da zajedno nisu počeli nijedan od dva ligaška El Clasica ni gostujući derbi protiv Atletica. Real je u ta tri derbija, pri čemu je dva puta gostovao, osvojio pet bodova. Čak i tijekom domaće pobjede u derbiju protiv Atletica, kada su Kroos i Modrić bili starteri, Zinedine Zidane je na poluvremenu izveo Kroosa, nakon čega je Real stigao do pobjedničkog gola za 1:0.

Ti podaci pokazuju da se ovaj Real okreće eri bez Kroosa i Modrića koji će uz Casemira ostati upamćeni kao čimbenici jednog od najjačih veznih redova koje je nogometni svijet ikada vidio. No ovi podaci ne otkrivaju stvarne razloge pa ćemo navesti neke detalje koji govore zašto je to tako.

Prvi detalj je očigledan i već smo se malo dotakli tog dijela, a radi se o godinama. Modrić je na zalasku karijere i vrijeme je da Real pruža šansu igračima koji će biti budućnost Kraljevskog kluba. Prvi u redu je 21-godišnji Fede Valverde koji ima 31 nastup za Real u svim natjecanjima ove sezone, a od naredne sezone očekuje se i minutaža za Martina Ödegaarda, Reiniera...

rakiticodegaard

Za Real je pozitivno što Valverde odlično koristi priliku i pruža jako dobre predstave. Uostalom, nije bez razloga bio starter u oba El Clasica, oba derbija protiv Atletica, kao i u prvom susretu osmine finala Lige prvaka protiv Manchester Cityja.

Drugi detalj zbog kojeg Kroos i Modrić sve manje igraju skupa jeste promjena Realova stila igre. Po uzoru na momčadi koje postavljaju nove trendove u svijetu nogometa, a to su prvenstveno Manchester City s Pepom Guardiolom i Liverpool s Jurgenom Kloppom, Real sve više koristi visoki presing i to u dužim dionicama nego ranije.

Takva promjena rezultirala je većim brojem oduzetih lopti u posljednjoj trećini napada, odnosno u dijelu terena gdje protivnici grade svoje napade. Računajući od početka sezone 2016/17. Real nikada nije osvojio više lopti u posljednjoj trećini kao u ovoj sezoni (6,15 po susretu).

Odluka da njegova momčad sve više vremena provodi u visokom presingu, Zidaneu je smanjila posjed lopte koji je imao prošle sezone (60,7 posto) i koji je bio najveći u posljednjih pet sezona, računajući i ovu. Vjerojatno je Francuz to svjesno uradio jer taj posjed iz prošle sezone donio je najslabiji učinak u broju oduzetih lopti u posljednjoj trećini terena (4,67), broju kreiranih prilika (12,91) i postignutih golova (1,65) od sezone 2015/16. do danas.

zidane-sad

Zidane je shvatio da će Real biti efikasniji ako odluči igrati s većom dozom agresivnosti i ako poveća intenzitet, a u takvom stanju stvari tražite fizički dominantnije igrače. U tom slučaju, Kroos i Modrić u ovoj starosnoj dobi i ne mogu zajedno igrati.

"Oni prave visok pritisak i tada i stoperi izlaze visoko. Gledao sam mnogo Realovih utakmica i njihova igra u obrani je drugačija. Odlučili smo igrati bez pravog napadača zbog načina na koji se Real brani - mnogo su agresivni kroz sredinu i zbog toga smo morali teren učiniti još širim za igru", objasnio je svoje taktičke zamisli Pep Guardiola nakon pobjede njegovog Cityja nad Realom u prvom susretu osmine finala Lige prvaka u Madridu (2:1).

Guardiola je također primijetio da Real izlazi visoko i time stvara problem protivnicima. Usprkos porazu, Real je ponajviše zahvaljujući dobro odrađenom presingu uspio bitno smanjiti Cityjevu terensku dominaciju na koju nas je Pepova momčad navikla. Engleska momčad imala je 52 posto posjeda lopte i 50-ak pasova više od Reala (594 naspram 555), što je mala razlika u odnosu na ono što često gledamo bez obzira na to tko je Cityjev protivnik.

O Realovu presingu govorili su i iz Barcelonina tabora nakon što je Real u posljednjem El Clasicu slavio kao domaćini rezultatom 2:0.

"Real je pravio visok presing i mi smo imali problema zbog toga. Željeli smo brže igrati s loptom, ali nisu nam dopustili", kazao je Barcin trener Quique Setien.

Značajan utjecaj na promjene u Realovom stilu imao je odlazak Cristiana Ronalda iz Reala u Juventus 2018. jer nevjerojatan je pad Realovih golova po utakmici u posljednje dvije sezone (1,65 i 1,88) u odnosu na Ronaldove posljednje tri sezone (nijednom ispod 2,43). 

Kada ostanete bez takvog igrača, onda vaši playmakeri ispred sebe nemaju igrača koji će adekvatno iskoristiti njihovu sposobnost da čuvaju posjed i stvaraju prilike. Time ste primorani napraviti određene korekcije u igri, a Zidaneova korekcija bila je oslanjanje na veću trku i dinamiku cijele momčadi.

Treći detalj jeste defenzivan učinak Kroosa, odnosno Modrića. Kada teže visokom presingu onda treneri od svojih igrača traže što bolju duel igru i što veći broj oduzetih lopti, a Kroos i Modrić bilježe najgore učinke u tim segmentima računajući period od početka sezone 2016/17. i susrete La Lige i Lige prvaka.

modric

Međutim, Kroosov učinak je prihvatljiv jer nije zabilježen veliki pad. Broj oduzetih lopti je najslabiji još od sezone 2015/16., ali ne mnogo (1,79 u odnosu na 1,89 i 1,9 iz prethodne dvije sezone), dok je broj osvojenih duela čak i bolji nego u sezoni 2015/16. (56,4 posto naspram 55,6 posto). Pored toga, Kroos i dalje kreira skoro jednak broj velikih šansi i ima velik broj dodira s loptom po utakmici.

Na drugoj strani, Modrić je neprepoznatljiv. Njegov pad je velik, a njegove brojke po broju kreiranih prilika, oduzetih lopti, dobivenih duela i dodira s loptom možda najbolje govore o tome zašto ima sve manju minutažu, posebno u tandemu s Kroosom. 

Broj kreiranih prilika je dvostruko manji nego u sezoni 2015/16. (0,08 naspram 0,16) koja je njegova druga najgora u tom periodu. Drastičan pad je vidljiv i u broju oduzetih lopti (1,0, a drugi najgori iznosi 1,3), kao i u broju dodira s loptom po susretu (57, a drugi najgori je 70). Od sezone 2015/16. do kraja prošle sezone Modrić nikada nije išao ispod 51,9 posto dobivenih duela, a sada je njegov prosjek 45,1 posto.

Promjena stila igre vjerojatno ne bi bila problem Kroosu i Modriću da su sposobni pružati slične učinke u defenzivnom segmentu kao u ranijim sezonama, ali njihov sadašnji učinak, posebno Modrićev, u vremenu kada Real igra više na "mišiće", jednostavno je preslab.

Pred Realom je velika borba s Barcom za titulu La Lige i potraga za malim čudom protiv Cityja u uzvratu osmine finala Lige prvaka. Kako stvari stoje, ove borbe, kao i one koje će uslijediti od ljeta, neće voditi s tandemom čija je virtuoznost Realu donijela tri vezane titule Lige prvaka, što je rekord koji će se teško nadmašiti.

Učitaj još novosti