20. 02. 2020 - 19:27
Najgluplji potezi drafta: Tri kluba preskočila su Dončića. Evo...
907
Shares
Najgluplji potezi drafta: Tri kluba preskočila su Dončića. Evo što su izgubili

Najgluplji potezi drafta: Tri kluba preskočila su Dončića. Evo što su izgubili

Index.hr
20. 02. 2020 - 19:27
0
Shares

LUKA DONČIĆ bio je prespor. Imao je višak kilograma. Imao je samo 31 posto ubačaja trica. Imao je dobre brojke u Euroligi, ali to neće biti tako protiv snažnijih braniča u NBA. Ovo su bili uobičajeni argumenti onih koji su sumnjali u Dončića kad se pojavio na NBA draftu 2018. godine. U to vrijeme, nije bilo teško pronaći ljude koji će za Dončića reći da je promašaj, drugorazredni odabir, igrač koji je trebao ostati u Europi. Nisu samo određene skupine navijača preispitivale Dončića, tri momčadi s vrha drafta imale su ga priliku odabrati, ali procijenile su da će im biti bolje s drugim igračem, za sbnation.com piše Ricky O'Donnell.

Rasprava oko Dončićeva draftiranja ponovno se rasplamsala nakon još jedne briljantne predstave protiv Sacramento Kingsa, jedne od momčadi koje su ga odlučile zaobići na draftu. Ovaj put, Dončić je postigao 33 poena, imao 12 skokova i osam asistencija za pobjedu. Dallas Mavericksi su gotovo sigurni u doigravanje te i dalje nadmašuju svako razumno očekivanje uoči sezone. Uglavnom je to zato što je Dončić postao legitimni kandidat MVP-ja u svojoj drugoj sezoni u dobi od 20 godina.

Zašto su tri momčadi zaobišle Dončića? Svaka je imala svoje razloge. Phoenix Sunsi su smatrali da ne trebaju još jednog vanjskog igrača uz Devina Bookera. Vlasnik Robert Sarver, koji je diplomirao na Sveučilištu u Arizoni, preferirao je Deandrea Aytona iz sveučilišne momčadi Arizona Wildcatsa. Kingsi su sumnjali u Dončića i u to kako bi se uklopio uz De’Aarona Foxa. Atlanta Hawksi su počeli obnovu momčadi pod bivšim pomoćnikom glavnog menadžera Warriorsa Travisom Schlenkom koji se u trgovanju s Dallasom odlučio za Traea Younga, navodnu kopiju Stephena Curryja, uz još jedan odabir u prvoj rundi drafta, piše O'Donnell.

Phoenixova je sezona počela obećavajuće, ali ponovno će propustiti doigravanje i bit će kilometrima daleko od kandidata za naslov. Sezona Kingsa bila je kaos i nije se dogodio onaj unutrašnji razvoj kojem su se nadali. Hawksi su imali treći najgori učinak u NBA. Iako su Ayton i Young već sada vrlo dobri igrači, a Marvin Bagley III. i dalje ima puno potencijala, u ovom trenutku je jasno da bi svaka od tih momčadi s Dončićem bila bolja.

Kakve su pogreške ovi klubovi počinili prilikom vrednovanja Dončića? Gledajući unazad, sve se čini tako očiglednim.

Vrhunski atletizam nije uvjet da postaneš zvijezda

Lako je pomisliti da svaka zvijezda mora imati vrhunski atletizam samo zato što su Michael Jordan i LeBron James dva najbolja košarkaša u povijesti. Razmislite o tome dvije sekunde i shvatit ćete da to jednostavno nije tako. Larry Bird nije baš bio poznat po brzini dok se razvijao u jednog od najboljih igrača 80-ih godina. Curry jedva da može zakucati. Takvih primjera ima još.

Važnije je to što je Dončić nevjerojatan sportaš, samo ne u tradicionalnom razmišljanju o atletizmu. Njegova sposobnost apsorbiranja kontakta i završni prolaz kroz obrambene igrače do koša je nevjerojatno učinkovit. Nedostaje mu brz prvi korak, ali to nadoknađuje snažnim posljednjim korakom. Potrebna je velika snaga i kontrola tijela da bi se izvelo ono što on izvodi.

U doba kad je NBA košarka definirana umijećem, a ne veličinom i skakačkim sposobnostima, Dončićeve navodne manjkavosti u atletizmu uvijek će se prenaglašavati.

Dončić je uvijek znao šutirati

Istina je da je Dončić imao samo 33 posto ubačaja za tricu u sezoni 2016./2017. i da je sezonu kasnije iz daljine ubacivao 31 posto šuteva. Da, pogodio je samo 31 posto trica dok je Sloveniju vodio do zlatne medalje na FIBA Eurobasketu 2017. Iako su ti postoci ispodprosječni, većinom je to zbog vrsta trica koje Dončić šutirao.

Iz istog razloga zbog kojeg George Hill nije bolji šuter trica nego Curry, Dončić je uvijek bio bolji šuter nego što njegovi postoci pokazuju. Nije baš uvijek imao potpuno otvorene šuteve za tri poena koje su stvorili suigrači. Baš nasuprot tome, Dončić je prilike za šut morao stvarati sam driblinzima, protiv obrana koje su gledale kako ga otjerati s linije za tricu. Takve je šuteve teže pogoditi, ali i dalje su izuzetno vrijedni.

Dončić je ove sezone pogodio samo 32,3 posto šuteva za tricu, ali prosječno ima više od devet pokušaja po utakmici. On je u osnovi kopirao Hardenove trice s korakom u stranu ili unazad, a njegovi šutevi imaju veliku važnost. Broj Dončićevih šuteva za tri poena važniji je od postotka ubačaja, zato što ti teški pokušaji otkrivaju poteze obrane i otvaraju prilike i za njega i za njegove suigrače.

Nisu svi šuteri stvoreni jednaki. Dončić je živi dokaz toga.

Dončićevu dominaciju u Euroligi ne treba uzeti zdravo za gotovo

To je oduvijek bila najsmješnija kritika Dončićeve igre. Euroliga je druga najbolja liga svijeta, a Dončić je kao 18-godišnjak u njoj bio MVP. Napustio je Euroligu nakon što je doveo Real Madrid do naslova prvaka, a bio je proglašen i za MVP-ja Final Foura.

Iako je američka percepcija da je Euroliga puna sporih i loših košarkaša, to ne može biti dalje od istine. Vodeći strijelci Eurolige ove sezone imaju značajno NBA iskustvo. Postoji duga povijest impresivne statistike u Euroligi koja vodi izravno u NBA. Euroliga je puna zrelih igrača, što je Dončiću dalo iskustvo kojem njegovi vršnjaci u sveučilišnoj košarci nisu dorasli.

Ideja da ACC ili Pac-12 mogu pružiti natjecanje nadmoćno Euroligi je potpuno pogrešna i glupa. Sjetite se toga sljedeći put kad igrač koji je uspio u toj ligi dođe u NBA.

Nisu svi bili u krivu oko Dončića

Dosta je medija i navijača ispravno smatralo Dončića najboljim talentom drafta u to vrijeme. SB Nation ga je dan nakon drafta 2017. postavio na broj 1 i više ga nije micao. Web stranica The Stepien, posvećena NBA draftu, objavila je dugi i dobro argumentirani tekst o tome zašto Dončića treba smatrati vrhunskim talentom. Mavericksi su imali Dončića kao broj 1 na svom popisu, a sigurno su to učinile i mnoge druge momčadi.

Za mnoge je ljude bilo jasno da je Dončić najbolji igrač na draftu i da će se najbolje uklopiti u način igre prema kojem je NBA liga evoluirala. Sunsi, Kingsi i Hawksi imali su drukčiji pogled. Njihov gubitak.

Učitaj još novosti