10. 02. 2020 - 18:20
Ko su najveći dobitnici, a ko najveći gubitnici prijelaznog...
907
Shares
Ko su najveći dobitnici, a ko najveći gubitnici prijelaznog roka u NBA-u?

Ko su najveći dobitnici, a ko najveći gubitnici prijelaznog roka u NBA-u?

10. 02. 2020 - 18:20
0
Shares

Došao je i prošao još jedan NBA prijelazni rok, ostavljajući nas da pokušamo shvatiti što se točno dogodilo i kako. Nakon uvjeravanja da se ništa veliko neće dogoditi, na kraju je ipak došlo do nekoliko velikih transfera.

U nekim slučajevima, bit će potrebne godine da bi se pokazalo tko je bolje prošao, piše bleacherreport.com. Ali tradicija je da se poslije prijelaznog roka okvirno proglase pobjednici i poraženi. Ponekad je prva reakcija ona kojoj treba najviše vjerovati. Pa dok se prašina još uvijek nije slegnula…

screenshot-11

Gubitnici: Sacramento Kings

Sacramento je vratio nezadovoljnog centra Dewayna Dedmona u Atlantu, a zauzvrat su dobili Jabarija Parkera i Alexa Lena. Osim Dedmona, Sacramento je Atlanti ustupio i dva picka druge runde na draftovima, po jednog na ovogodišnjem draftu i onom koji će biti održan 2021. godine.

Kingsi su se odrekli i usluga Trevora Arize koji je poslan u Portland. Iako klub nije napravio veću štetu, ovi potezi pokazuju da su u klubu svjesni da su pogriješili kada su angažirali Arizu i Dedmona.

Sacramentu bi se moglo odati priznanje zbog toga što je nastavio i pokušao izvući najviše iz prilično loše situacije, ali mora se spomenuti da je klub sam sebi stvorio lošu situaciju. Vozač koji zaspi za volanom ne dobiva priznanje zbog toga što nije slupao automobil.

Trejd Dedmona vjerojatno je bio nužan. Ispao je iz rotacije i tražio je napustiti klub, koji se ovime riješio i njegove plaće, što bi moglo pomoći u pregovorima s Bogdanom Bogdanovićem ovog ljeta. Plaća za Bogdanovića ne bi bila problem da Kingsi u listopadu nisu produžili ugovor Buddyja Hielda, kojeg su nakon toga preselili na klupu. Odstranjivanje Dedmona radi uštede pokazuje i da je ugovor za Hielda možda bio greška. I ne samo to, ako Sacramento želi zadržati Bogdanovića, morat će dobro računati, jer će na ljeto doći na red i pregovori s De'Aaronom Foxom oko njegovog produžetka ugovora.

Dobitnici: Atlanta Hawks

U razmjeni u kojoj su sudjelovali Atlanta, Denver, Minnesota i Houston razmijenjeno je čak 12 igrača.

Denver su napustili Malik Beasley, Juancho Hernangomez i Jarred Vanderbilt i prelaze, uz pickove s drafta, u Minnesotu koja se riješila usluga Roberta Covingtona. Timberwolvesi u Nuggetse šalju Shabazza Napiera i Nou Vonleha. Denver također dobiva i veterana Geralda Greena i Keitu Bates-Diopa.

Čini se da je Atlanta prošla najbolje. Hawksi vole igru iz pick-and-rolla, a Clint Capela koji je stigao iz Houstona trebao bi se odlično uklopiti u igru Atlante. Malo je igrača u NBA-u koji bi mogli bolje od Traea Younga iskoristiti potencijal koji Capela donosi. I dok je James Harden svakako najbolji passer u ligi, Trae Young je nešto najbliže njemu što postoji.

Opet, Capela nije toliko često korišten u tandemu s Hardenom ove godine, i njegove odlične napadačke karakteristike Houston nije iskoristio. S druge strane, Capela nije odličan obrambeni igrač, ali blokirat će šuteve, skakat će i donijet će Hawksima igru u tranziciji. Jedina briga je kako će se uklopiti s Johnom Collinsom, odličnim obrambenim igračem na poziciji 4.

Ako se u obzir uzmu alternative na poziciji centra, angažiranje Capele tek dobiva na snazi. Dobili su startera koji će zarađivati oko 17 milijuna dolara po sezoni. Time je Atlanta sebi uskratila neke transfere na ljeto, ali potencijalno dostupne opcije poput Andrea Drummonda, Hassana Whitesidea, Montrezla Harrella bile bi još skuplje i netko od tih igrača vjerojatno bi se lošije uklopio.

Vraćanje Dedmona iz Sacramenta znači da je Atlanta investirala oko 30 milijuna dolara na visoke igrače. To nije idealna raspodjela novca, ali potrebe Atlante bile su takve da se ovo i ne čini kao nerazumna investicija.

Dobitnici: Minnesota Timberwolves

Može se dogoditi da se Andrew Wiggins pokaže kao bolji igrač od D’Angela Russella u budućnosti, ali poslije pet godina, postalo je jasno da Wiggins u Minnesoti neće dostići svoj puni potencijal. Ta činjenica, uz uštedu na plaći i potrebu za playmakerom, mogla bi biti dovoljna da Minnesotu učini dobitnikom u ovoj razmjeni s Golden Stateom.

Sezona Minnesote u kojoj je već zabilježeno nekoliko uzastopnih poraza dvoznamenkastom razlikom, bila je vrlo tmurna. Možda ne toliko tmurna da bi Karl-Anthony Towns zatražio trejd sada ili sljedećeg ljeta, ali dovoljno tmurna da se i ova opcija razmotri u budućnosti. Robert Covington, koji je poslan u Houston, bio je jedan od Townsovih najbližih klupskih prijatelja. Lako je zamisliti nezadovoljstvo mlade zvijezde koje može dostići točku iz koje nema povratka.

Dovođenjem Russella, još jednog Townsovog prijatelja s kojim će se dobro uklopiti, bilo je presudno za očuvanje povjerenja između superstara i uprave. Možda Minnesota ne zna baš što radi, ali čini se da je to za sada ono što Townsa čini sretnim i to nije loš pristup u ovim okolnostima.

Minnesota je dobila boljeg, mlađeg i jeftinijeg igrača na poziciji na kojoj je deficitarna, i to baš onog kojeg je Towns želio. Vrijedi gubitka zaštićenog picka prve runde drafta, kao i picka druge runde za 2021.

Gubitnici: Golden State Warriors

Ideja dovođenja Andrewa Wigginsa, zaštićenog picka prve runde 2021. kao picka druge runde 2021., u zamjenu za D'Angela Russella, Omarija Spellmana i Jacoba Evansa III., čini se smislenom.

 

Wiggins, krilni igrač, bolje će se uklopiti sa Stephenom Curryjem, Klayom Thompsonom i Draymondom Greenom nego što se uklapao Russell, combo igrač kojem je potrebna lopta u rukama. S druge strane, možda će Wiggins odbaciti svoje loše navike u okruženju u kojem se pobjeda očekuje, a ne sanja.

Moguće je, međutim, i da je Golden State bio nestrpljiv. Russell bi se možda pokazao još boljim u doigravanju ili iduće sezone. Warriorsi su mogli pričekati, sigurni u to da je Russell mlađi, jeftiniji i već provjereni pobjednik, za razliku od Wigginsa. Ako su htjeli zamijeniti Russella, a čini se da jesu, ovaj prijelazni rok možda nije bio najbolje vrijeme za to.

Ako se Wiggins probudi i počne igrati obranu, postane konzistentan i prihvati dodijeljenu ulogu, to bi na parketu moglo dobro izgledati. Ali je li sve ovo vrijedno plaćanja oko 95 milijuna dolara u iduće tri godine za treću opciju? Russell je također bio treća opcija, ali stajao je mnogo manje, pa bi se na kraju moglo pokazati da je Golden State izgubio više nego što je dobio.

Dobitnici: Los Angeles Clippers

U savršenom svijetu, Clippersi bi koristili Moea Harklessa i svog prvog picka na draftu da unaprijede pozicije centra, jednim mobilnijim od Ivice Zubca i defenzivno pouzdanijim od Montrezla Harrella.

Poslije aktivnosti u prijelaznom roku, Clippersi će morati pristupiti utakmicama doigravanja s nekom od ovih nesavršenih opcija na poziciji 5, osim ako ponovo ne pokušaju s JaMychalom Greenom na ovoj poziciji.

Marcus Morris je dobitak. On je netko tko je u stanju braniti LeBrona Jamesa i Giannisa Antetokounmpa. Iako nije obrambeno na istoj razini kao Leonard ili Paul George, Morris može doprinijeti na svoj način. Ako bude mogao održati 43,9 postotak šuta s distance na 6,1 pokušaja po utakmici, Morris će se pokazati kao upotrebljivija opcija nego što je Harkless ikada bio.

Može li Morris prihvatiti umanjenu ulogu u kojoj se od njega uglavnom traži pogoditi izvana dok se u obrani bori na više pozicija? Je li vrijedilo odreći se picka prve runde na draftu 2020. i druge runde 2021., pokazat će vrijeme.

Bonus je svakako i taj što su Clippersi ovako spriječili Lakerse dobiti Morrisa.

Gubitnici: Memphis Grizzlies

Justise Winslow ima 23 godine i nesumnjivo je igrač koji mnogo obećava na poziciji 4. Dokazao je da može igrati obranu i biti veoma opasan u šutu. On je intrigantan igrač za mladi tim Memphisa koji je već preplavljen talentima.

Ali vrijedi li potrošiti značajan prostor za pojačanja dovođenjem i Diona Waitersa i Jamesa Johnsona? Može se raspravljati na ovu temu. Čini se da je Memphis procijenio da u slobodne igrače ne vrijedi ulagati novac u 2020. i proračun u visini od 50 milijuna dolara Grizzliesi su zapravo već potrošili.

Ako je Memphis želio ostati fleksibilniji za 2021. godinu, trejd koji uključuje Winslowa, Waitersa i Johnsona za Andrea Iguodalu, Jaea Crowdera i Solomona Hilla ima više smisla. Ostaje pitanje hoće li Memphis uspjeti zadržati osmu poziciju prije doigravanja. Činjenica da je Winslow odigrao jednu utakmicu od 4. prosinca, neće im biti od velike pomoći.

Možda Memphis jednostavno nije imao bolje ponude za Iguodalu, a Miami je to znao.

Dobitnici: Memphis Grizzlies

Memphis, ponovo?

Upravo su zaradili blagu, diskutabilnu oznaku gubitnika za svoj posao s Miamijem, ali produženje ugovora s Dillonom Brooksom čini ih apsolutnim pobjednicima.

Grizzliesi će platiti 35 milijuna dolara za novi trogodišnji ugovor, što je fenomenalan posao za krilo takvog kalibra koje pravi razliku na oba dijela terena. Brooks ove godine pogađa 39,9% svojih trojki, što je broj koji djeluje održivo s obzirom na to da u karijeri ima prosjek od 37,7. Iako nije previše učinkovit u reketu i nije neki distributer lopte, Brooksov osjećaj za prostor je dragocjen za Memphis. Momak se nalazi na uskoj listi krila protiv kojih nitko ne želi igrati.

Bilo bi teško zamisliti da Brooks dobije manje od tri godine i 35 milijuna dolara kao slobodan igrač, što samo dodatno stavlja Memphis u pobjedničku kategoriju.

Novi.Sport/Index

Učitaj još novosti