01. 02. 2020 - 15:44
Prokletstvo Milanove devetke: Od Inzaghija nijedan je nije...
907
Shares
Prokletstvo Milanove devetke: Od Inzaghija nijedan je nije zadržao dulje od sezone

OSAM VELIKIH PROMAŠAJA

Prokletstvo Milanove devetke: Od Inzaghija nijedan je nije zadržao dulje od sezone

Germanijak
01. 02. 2020 - 15:44
0
Shares

Nevjerojatno 'prokletstvo' nastavlja se u Milanu.

Rossoneri su posljednji naslov u Serie A osvojili prije gotovo jedno desetljeće. U sezoni 2010./11.  predvođeni Ibrahimovićem, Boatengom, Pirlom i Seedorfom osvojili su posljednji naslov prvaka, prije nego su fanzazista Andreu pustili na sveopće čuđenje u redove izravnog rivala Juventusa.

Godinu kasnije, kada je već krenuo pad kluba sa San Sira, u mirovinu je otišao Filippo Inzaghi, dotadašnja 'devetka' koja je nemilice trpala do posljednje tri sezone, kada su godine i ozljede uzele svoj danak. Sveukupno je u svim natjecanjima u te tri godine zabio tek deset golova, ali to je i bilo za očekivati iz spomenutih razloga.

Nakon legendarnog Pippa krenulo je prokletstvo. Od njegova umirovljenja do danas, kroz klub je s brojem 9 na leđima prodefiliralo osam napadača, a nijedan se s tim brojem nije zadržao dulje od jedne sezone. Štoviše, čak petorica su otišla nakon samo pola sezone, a na popisu su neka poprilično ugledna imena koja su osvajala brojne svjetske i europske naslove.

1580559656525

Prvi nasljednik Pippove devetke bio je tadašnji rekonvalescent Alexandre Pato. U klub je stigao 2007. godine, ali je tek po odlasku Pippa uzeo njegov broj u nadi da će mu vratiti staru formu. Ništa od toga, te je polusezone ostao bez ijednog gola u četiri prvenstvena nastupa da bi potom otišao u Corinthians.

pato-naslovna

Nakon Patoa, devetku je naslijedio Alessandro Matri koji je stigao iz Juventusa na ljeto 2013. godine. Petnaest prvenstvenih utakmica kasnije i samo jedan gol upisan u to vrijeme, i Matri je već napustio klub u siječnju. Novo pojačanje Sassuola tada je otišlo u Fiorentinu, a broj devet uzeo je Fernando Torres.

Europski i svjetski prvak sa Španjolskom te osvajač Lige prvaka s Chelseajem nije mogao biti promašaj, pomislila je tadašnja uprava Rossonera. Deset utakmica i jedan prvenstveni gol kasnije, Fernando je već bio na putu za Atletico nakon samo polusezone na sjeveru Čizme.

Sljedeći pokušaj - Luiz Adriano.

Neuspješan. Brazilcu je devetka na leđima stajala tek jednu sezonu u kojoj je postigao četiri gola, a nakon njega nesretni broj preuzima Gianluca Lapadula koji je stigao iz Pescare. Bio je to igrač ne pretjeranog jakog pedigrea, tako da su rijetki očekivali da on bude 'taj', nakon što su teškaši poput Pata ili Torresa propustili 'skinuti prokletstvo'.

Međutim, danas gotovo 30-godišnjak tada je iznenadio većinu pristaša Milana skupivši osam golova u 27 nastupa, s tim da je tek u 12 utakmica bio starter. Ipak, Lapaduli je to bila prva i posljednja sezona na San Siru, on je otišao u Genou u potrazi za većom minutažom, a devetku tada uzima novopečeni član prvaka Europe, Portugala - Andre Silva.

Napadač je u transferu vrijednom 38 milijuna eura stigao iz Porta, a navijači Rossonera u njemu su vidjeli pravog spasitelja. Treba li reći kako on to nije bio? U 24 nastupa u Serie A za Rossonere, startao je tek sedam puta i putem uspio zabiti nezamijetna dva zgoditka.

Navijači 'crveno-crnih' već su digli ruke od broja devet, a onda se ukazao veliki Gonzalo Higuain. Silva je poslan u Sevillu na posudbu nakon samo pola sezone, a legendarni 'Pipita' preuzima broj karakterističan za rasne golgetere i nudi novu nadu Milanu.

Njegova sudbina dobro je poznata. Niti šest mjeseci provedenih na San Siru u kojima je zabio šest prvenstvenih golova nagnali su ga na brz odlazak i to prvo u Chelsea, a potom i povratak u Juventus. Njega je u konačnici zamijenio Krszysztof Piatek, poljsko čudo koje je u lanjskoj prvoj poluseoni na Čizmi u dresu Genoe eksplodirao zabivši devet golova sveukupno u prvih sedam uzastopnih utakmica.

piatek-milan

Uprava talijanskog giganta nije se puno premišljala te je ekspresno prošle zime isplatila klubu sa stadiona Luigi Ferraris velikih 38 milijuna eura. Poljak je krenuo obećavajuće na San Siru, rušenjem rekorda – u prva četiri nastupa zabio je šest pogodaka, a potom je usporio prije nego će ove sezone potpuno izblijediti njegova forma. Zabio je tek četiri gola u prvenstvu ove sezone što je nagnalo Bobana i Maldinija da 'Il Pistolera' prodaju u Herthu za koju je potpisao minulog tjedna u sam smiraj prijelaznog roka.

Osam igrača, osam promašenih investicija u Milanu. Tko će biti sljedeća 'devetka'?

Učitaj još novosti