23. 01. 2020 - 15:26
Irona Pukija samo dvije borbe dijele od titule WBO svjetskog...
907
Shares
Irona Pukija samo dvije borbe dijele od titule WBO svjetskog prvaka

EDIN PUHALO PRED VELIKIM OSTVARANJEM

Irona Pukija samo dvije borbe dijele od titule WBO svjetskog prvaka

23. 01. 2020 - 15:26
0
Shares

Edin Puhalo, alijas Iron Puki, na korak je do borbe za naslov svjetskog prvaka u WBO Federaciji, koja je danas službeno objavila ugovaranje meča za poziciju prvog izazivača lakoteške kategorije. Prema „naredbi“ iz WBO-a, u meču za prvog izazivača sastat će se crnogorski boksač Dilan Prašović, koji je treći na rang-listi, te evropski prvak Edin Iron Puki Puhalo iz Bosne i Hercegovine, inače četvrti na rang-listi. 

Za naslov svjetskog prvaka, također prema naredbi WBO Federacije, borit će se Krištof Glovacki (Krzystof Glowacki) i Lorens Okoli (Lawrence Okolie), prvi i drugi s rang-liste, a pobjednik duela između Prašovića i Pukija bit će obavezni izazivač pobjedniku dvoboja za naslov svjetskog prvaka. 

- Moja promoterska kuća ima rok od 15 dana da predloži mjesto i termin održavanja borbe za prvog izazivača i zaista sam uzbuđen zbog svega. Borba bi trebala, vjerovatno, biti u aprilu. Još od povratka iz Tokija imam saznanja da bi se ovo moglo desiti, a uskoro bih mogao ispuniti i životni san - kaže Puki za Avaz i nastavlja: 

- Okoli i Glovacki će se boriti za naslov prvaka svijeta, a Prašović i ja za prvog izazivača. Zapravo, bit će to dva polufinala, s obzirom na to da ću, ukoliko budem bolji od Prašovića, dobiti obaveznu priliku da kao prvi izazivač boksam za naslov svjetskog prvaka. Za ovo sam se spremao cijeli život i ne mislim propustiti ovu priliku, uprkos problemima s kojima se svakodnevno susrećem kada je u pitanju finansiranje boksa u BiH.

Inače, Dilan Prašović (13-0, 10 KO) je 25-godišnjak iz Herceg-Novog, do sada je suvereno rušio sve protivnike, no isto tako se mora priznati kako protiv sebe nije imao elitnu konkurenciju. U domovini ga vide kao pravog nasljednika Dejana Zlatičanina, a gledajući na godine, jasno je kako njegovo najbolje vrijeme tek slijedi.

Što se tiče Edina Puhala (19-0, 18 KO), Iron Puki je od februara 2019. evropski prvak u WBO Federaciji. Ovu titulu je odbranio u septembru, kada je u Sarajevu savladao Alija Ramija, a prema odluci WBO, predstavnicima Prašoviću i Pukija, dato je 15 dana za dogovor mjesta održavanja, datuma i finansijskih uvjeta.

Do ove situacije došlo je nakon raskola na odnosu WBO-a i "World Boxing Super Seriesa". Naime, WBO je sa svojim pojasom ušao u treću sezonu, no ostali su nezadovoljni kontroverznim prekidom iz polufinala, kojim je Mairis Briedis savladao Glovackog. Latvijcu su tim putem oduzeli titulu, tražeći da se još jednom bori protiv Glovackog. Nakon što je ovaj odlučio nastaviti svoj put u WBSS turniru, WBO je organizirao spomenutu borbu za titulu, između Glovackog i Okoliea, a taj novi prvak susresti će se s pobjednikom meča Prašović – Puhalo.

Učitaj još novosti