15. 12. 2019 - 13:48
ČOVJEK ZA REKORDE, IMA LI IKO DA MU STANE NA CRTU Pomjera...
907
Shares
ČOVJEK ZA REKORDE, IMA LI IKO DA MU STANE NA CRTU Pomjera košgeterske granice, ono što radi je NESTVARNO

JAMES HARDEN

ČOVJEK ZA REKORDE, IMA LI IKO DA MU STANE NA CRTU Pomjera košgeterske granice, ono što radi je NESTVARNO

Sport.ba
15. 12. 2019 - 13:48
0
Shares

Džejms Harden (James) odigrao je utakmicu za pamćenje u NBA ligi. Još jednom.

Fantastični bek Hjuston roketsa postigao je 54 poena i izjednačio klupski rekord sa deset pogođenih “trojki” (postavio ga u prethodnom susretu), u pobjedi “Raketa” nad Orlando medžikom (130:107).

Harden, poznat i po nadimku Brada, pogodio je deset od 15 lopti za tri poena. Ukupno je iz igre imao šut od 31/19. Tome je dodao sedam asistencija i pet skokova, zasluživši ovacije rivalskih navijača u Orlandu.

harden-westbrook-houston-rockets-660x440

- Samo želim pobjedu i sve ću uraditi da bih je postigao - rekao je Harden.

Bek domaćih “Čarobnjaka” Evan Furnije (Fournier) osjećao se nemoćno, što je i priznao po završetku susreta.

- Osjećam da nas je on sam pobijedio. On je MVP (najbolji igrač lige, op. a.) s razlogom. Razgovarali smo uoči utakmice o tome da će on šutirati i da ćemo morati živjeti s posljedicama. Ovaj put nije mogao promašiti - rekao je francuski košarkaš, prenosi Avaz.

harden

Nevjerovatni šuter Roketsa peti put ove sezone je postigao najmanje 50 poena u jednoj utakmici, od toga je četiri puta ovaj učinak ostvario u posljednjih sedam nastupa. Svi ostali NBA igrači zajedno u ovoj sezoni također su imali pet mečeva sa 50 ili više poena.

Samo dva dana ranije, Harden je iz 18 pokušaja pogodio rekordnih deset “trojki” protiv Klivlend kavalirsa, a taj meč je završio sa 55 koševa. Sa “eksplozijom” u ova dva duela, Harden je postao tek drugi košarkaš u historiji najjače svjetske lige koji je u dva meča zaredom ubacio najmanje deset “trojki”.

harden

Prvi je bio čuveni bek Golden stejt voriorsa Stiven Kari (Stephen Curry), kojem je to uspjelo u februaru 2016. godine.

Lider Roketsa tako je nastavio jednu od najboljih sezona u historiji lige, kad je u pitanju individualni učinak. Njegovih 982 poena ukupno najviše je kroz prvih 25 mečeva u sezoni.

Njegov prosjek koševa iznosi čak 39,3, osam više od najbližeg pratioca Janisa Antetokumpa iz Milvoki baksa.

antetokounmpo

Ove su brojke još impresivnije ako se zna da Harden u prosjeku igra 37,8 minuta, znači u prosjeku bilježi više od poena po minuti! Njegove igre prate i dobri rezultati ekipe Roketsa, koji sa omjerom od 17-8 zauzimaju četvrto mjesto Zapadne konferencije NBA lige.

Učitaj još novosti