12. 12. 2019 - 19:38
SPREMA SE POTPUNO NOVA LIGA PRVAKA Fudbal će se ovim zauvijek...
907
Shares
SPREMA SE POTPUNO NOVA LIGA PRVAKA Fudbal će se ovim zauvijek promijeniti

PONOVO O SUPERLIGI

SPREMA SE POTPUNO NOVA LIGA PRVAKA Fudbal će se ovim zauvijek promijeniti

12. 12. 2019 - 19:38
0
Shares

Veliki evropski klubovi ne odustaju od ideje Superlige te u sljedeća tri mjeseca očekuju pregovore s UEFA-om o reformi Lige prvaka, otkriva Mirror.

Britanci pišu kako prvi čovjek Milana Ivan Gazidis predvodi radnu skupinu zaduženu za reformu Lige prvaka 2024. godine. Klubovi okupljeni oko ECA-e (Europskog udruženja klubova) zalažu se za to da najveći klubovi imaju osigurano mjesto u Ligi prvaka.

Prva je ideja da se ukinu grupe u Ligi prvaka i da se igra jedna liga s 32 kluba. Igralo bi se 10 kola, a najboljih 16 bi prošlo u osminu finala i osiguralo nastup i u sljedećem izdanju Lige prvaka bez obzira na rezultate u nacionalnim prvenstvima, prenosi Index.hr.

Drugi prijedlog je šest grupa s po šest klubova, što bi značilo da će se Liga prvaka proširiti za četiri kluba. 

Razgovaralo se i o jakosnim grupama kako bi se izbjeglo da u istoj jakosnoj grupi (prema kojoj će se raditi žrijeb parova u novom formatu Lige prvaka) budu najveći klubovi. Trenutno je pravilo takvo da su u prvom potu prvaci sedam najjačih liga i branitelj naslova Lige prvaka, a novi prijedlog je da u prvom potu budu najveći evropski klubovi s obzirom na ranije uspjehe, u drugom klubovi poput Ajaxa, u trećem klubovi poput Celtica, a u četvrtom potu predstavnici zemalja istočne Europe.

Ranije je dogovoreno pokretanje Evropa lige 2, a uvest će se i promocija između liga pa će najbolji iz Europa lige 2 osigurati mjesto u Evropa ligi, a najbolji iz Evropa lige u Ligi prvaka. 

Utakmice bi se i dalje trebale igrati sredinom sedmice jer se nije ni razgovaralo o igranju subotom.

Ranije je Guardian objavio da je procurio UEFA-in plan da od 32 kluba u Ligi prvaka 24 kluba iz najvećih liga unaprijed imaju osigurano mjesto prema rezultatima u nacionalnim prvenstvima u posljednje četiri sezone. 

Učitaj još novosti