04. 12. 2019 - 19:35
SJAJNE VIJESTI Općina Centar i NSBiH izdvojili 400 hiljada KM...
907
Shares
SJAJNE VIJESTI Općina Centar i NSBiH izdvojili 400 hiljada KM za stadion Koševo

KREĆE REKONSTRUKCIJA STADIONA ASIM FERHATOVIĆ HASE

SJAJNE VIJESTI Općina Centar i NSBiH izdvojili 400 hiljada KM za stadion Koševo

Sport.ba
04. 12. 2019 - 19:35
0
Shares

U prostorijama Općine Centar Sarajevo danas su načelnik Nedžad Ajnadžić i generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić potpisali sporazum o radovima na rekonstrukciji stadiona „Asim Ferhatović Hase“, u cilju poboljšanja stadionske infrastrukture. 

Naime, u skladu sa zahtjevima i instrukcijama UEFA-e, na stadionu je potrebno instalirati opremu za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, servere za štampu i kontrolu karata, te izvršiti montažu mehaničkih brojača za prolaz, te brojanje karata i posjetilaca na svim ulazima na stadion. 

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlukom Izvršnog odbora iz UEFA fonda Lige nacija osigurao 100.000 eura za spomenutu namjenu, a Općina Centar je rebalansom budžeta za 2019. godinu osigurala 200.000 KM.

Načelnik Ajnadžić je još jednom istakao opredjeljenje Općine Centar da Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“ što prije bude doveden u stanje pune funkcionalnosti koja odgovara visokim standardima svjetske i evropske fudbalske asocijacije.

- Imali smo mnogo pokušaja da projekt modernizacije stadiona realiziramo s drugim nivoima vlasti, ali, nažalost, ostali smo usamljeni. U prethodnom periodu Općina Centar Sarajevo osigurala je značajna sredstva za modernizaciju stadiona. U protekle dvije godine u obnovu infrastrukture stadiona uloženo je oko 2,2 miliona maraka, od toga Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je izdvojilo 500 hiljada KM. Ta sredstva su utrošena na uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavljanje novog semafora, ugradnju novih stolica u VIP loži, sanaciju službenog ulaza, postavljanje novih klupa za rezervne igrače... - rekao je Ajnadžić i dodao:

- Želja Općine Centar je da za stadion Koševo napravimo novo rješenje, ali za takvu vrstu investicije neophodna su i međunarodna sredstva i investitori spremni za takvu vrstu ulaganja. Upravo zbog toga smo pokrenuli postupak izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“, s akcentom na neophodnost modernizacije kako stadiona tako i cijelog sportskog kompleksa na ovom lokalitetu. 

Na sjednici koja je održana u novembru Općinsko vijeće je usvojilo Nacrt odluke o usvajanju izmjena i dopuna RP „Zetra“ - zona sporta i rekreacije s pripadajućim nacrtom odluke o provođenju plana čijim usvajanjem se otvara planski prostor za buduće investicije u oblasti sporta i rekreacije. 

- Nakon izmjena i dopuna RP „Zetra“ bit će stvoreni uvjeti za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo. Želim zahvaliti Nogometnom savezu što smo počeli raditi zajedno kako bismo što prije ispunili visoke standarde svjetske i evropske fudbalske asocijacije, pojasnio je Ajnadžić te dodao da će prilikom donošenja budžeta za 2020. godinu predložiti izdvajanje 500.000 maraka, te rebalansom još 500.000 KM za modernizaciju stadiona, u očekivanju da će i ostali nivoi vlasti (Federacija BiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo), uz aktivno učešće Nogometnog saveza BiH i FK Sarajevo, osigurati odgovarajuća sredstva u svojim budžetima za narednu godinu, kako bi se već u januaru 2020. pokrenuo postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača za sve vrste radova na stadionu Koševo - otkriva Ajnadžić.

Džemidžić je naglasio da će Nogometni savez Bosne i Hercegovine i u budućnosti ulagati velike napore i studiozno pristupati temi modernizacije stadiona.

- Naša zajednička intencija je da povećamo broj stadiona na kojima će biti moguće odigravanje utakmica svih faza i kategorija. Mi ćemo i u budućnosti nastojati da finansijska sredstva koja povlačimo iz UEFA fondova investiramo na kvalitetan način. Teško je usaglasiti sve potrebe, ali važno je krenuti, jer tamo gdje postoji dobra volja sve je moguće. Stadion Koševo je najveći stadion, ali moramo pokazati da i kvalitetom može odgovoriti svim zahtjevima. Nakon potpisivanja ovog sporazuma proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova će provesti Općina Centar, a Nogometni savez Bosne i Hercegovine će u Komisiju za odabir delegirati svog člana - dodao je Džemidžić.

Današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovali su sekretar Općine Jasna Beba, savjetnik načelnika Mustafa Resić, pomoćnici načelnika Jasmina Fazlić i Samir Šehović, te predstavnici upravljačke strukture Centra za sport i rekreaciju s direktoricom Sabinom Špago na čelu. 

Učitaj još novosti