04. 12. 2019 - 08:34
GODINAMA ŠOKIRA IZBOROM Evo kako je novinar iz Šri Lanke...
907
Shares
GODINAMA ŠOKIRA IZBOROM Evo kako je novinar iz Šri Lanke dijelio glasove za Zlatnu loptu

HAFIZ MARIKAR

GODINAMA ŠOKIRA IZBOROM Evo kako je novinar iz Šri Lanke dijelio glasove za Zlatnu loptu

Sport.ba
04. 12. 2019 - 08:34
0
Shares

Hafiz Marikar, novinar iz Šri Lanke koji ima pravo glasa za Zlatnu loptu, već godinama šokira izborom. 

Ove godine, dok je većina njegovih kolega kao najbolje vidjela Lionela Messija, Virgila van Dijka i Cristiana Ronalda, Hafiz je maksimalan broj bodova dao Liverpoolovom beku Trentu Alexanderu-Arnoldu. 

Riječ je o najboljem beku svijeta, ali ne i najboljem fudbaleru. Još šokantnije je što je na drugo mjesto stavio Arsenalovog Pierrea-Emericka Aubameyanga čiji je klub imao još jednu lošu sezonu. Još manje je jasan izbor Antoinea Griezmanna koji ništa nije uspio napraviti s Atleticom, a po dolasku u Barcelonu se također nije snašao u prvom dijelu ove sezone. 

U prvih pet je stavio i Roberta Lewandowskog (Bayern) i Marc-Andrea Ter Stegena (Barcelona), a u njegovih top 5 nije bilo mjesta za trojicu favorita izbora za najboljeg igrača svijeta.

I prethodne dvije godine je Hafiz iznenadio glasanjem. Luku Modrića, prošlogodišnjeg osvajača, nije uvrstio među pet najboljih. Prošle godine je smatrao da je najbolji bio Chelseajev Eden Hazard, drugo mjesto dodijelio je Chelseajevom Robertu Firminu, treće Unitedovom Paulu Pogbi, četvrto Juventusovom Cristianu Ronaldu, a prvih pet zaključio je s Tottenhamovim Harryjem Kaneom. Hazard i Firmino nisu ništa osvojili te godine, a Pogba je bio svjetski prvak s Francuskom, ali i očajan sa svojim klubom Unitedom.

Godinu ranije njegov top 5 izgledao je ovako: 1. Bonucci, 2. De Gea, 3. Falcao, 4. Hazard, 5. Kane. Tada je Ronaldo dobio 946 bodova, Messi 670, a Bonucci, De Gea, Falcao, Hazard i Kane zajedno 90.

 

Učitaj još novosti